Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '08

 
Kategori
Güncel
 

Şöhretin estetiği

Şöhretin estetiği
 

Çiğdem Yıldız


Günlerdir televizyon ve gazetelerde haberlerinden geçilmiyor. Önceleri sadece magazin bültenlerinde küçük bir yer bulan manken hatunumuz söylediklerinin ciddiliği oranında gittikçe daha da fazla manşetlere çıkmaya başladı. Önceleri sadece gülünen manken kızın 'Cumhuriyet Kadınları' adlı birkaç saatlik bir defile için Tansu Çiller olmayı kafasına koyması gülünüp geçilebilecek birşey midir acaba? Yoksa sadece reklam yapıyor denilip kesitirilip atılacak bir konu mudur?

Şöhret olmanın gençler arasında bir histeriye döndüğü, kolay köşe dönmeciliğin toplumsal felsefe haline getirildiği bir çağda manken Çiğdem Savaş'ın estetik ameliyatla gündeme gelmesi sadece onunla sınırlı sıradan bir şöhret sevdası olabilir mi?

Kısa yoldan zenginleşmenin, şöhret olmanın şakşaklandığı günümüzde bu alkışların büyüsüne kapılmak onun suçu mudur sadece?

Çiğdem Yıldız sadece bir görüntüdür. Toplumsal olarak geldiğimiz yeri gösteren bir fotoğraftır o. Beyniyle-düşünceleriyle değil fiziğiyle, skandallarıyla gündeme gelinilebilen bir ülkede uç bir nokta olarak bir mankenin kendi yüzünden vazgeçebilecek noktaya getirilmesi onun ayıbı mıdır sadece?

'80 darbesinin okullarında, toplumunda yaratılmış bir kuşağın debelenmesidir bu. Apolitikleşmenin yarattığı çürümenin boyutlarını gösteren ince bir örnektir. Yüzsüz yaşamaya alıştırılmış bir toplumda gerçek anlamda yüzünü estetik ameliyatla bir başkasına benzetmek sadece işin ironik yanıdır. Çiğdem Yıldız toplumsal çürümemizin, bizi bekleyen tehlikenin 'dikkat' sinyalidir. Doğrudur Çiğdem Yıldız'ın tartışıldığı gibi tedaviye ihtiyacı vardır. Ama bu tedaviye ihtiyaçı olan bir tek o değil toplumun kendisidir.

Emin olun Çiğdem Yıldız bu yaptığıyla bir sürü iş alacak, podyumlarda daha sık görülecek, televizyon ekranlarında dizilerde, yarışmalarda aranan birisi olacak. Ve yüz değiştiren manken kız kullanım süresi dolup başka birisi daha uç bir şey yapana kadar tedavülde kalacak. Yani birileri bu kızın zavallılığını paraya çevirecek. Ve bu haliyle böylesi örneklerin artmasına zemin hazırlayacak.

Bizse belki aşağılayarak, belki gülerek izlediğimiz Çiğdem Yıldız ve onun gibi bir çok gencin gerçek hayattan kayıp gitmelerine seyirci olacağız. Yemek üstüne yenilen atıştırmalık çerezler gibi onları da çintip duracağız. Bu gençlerin televizyon ve şöhret denilen kıyma makinesinden geçirilerek başka birşey haline gelmelerini-getirilmelerini 'keyifle' izleyeceğiz.
 
Toplam blog
: 9
: 635
Kayıt tarihi
: 21.07.08
 
 

1980 Adana doğumluyum. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nden 3. sınıftan ayrıldım. Evl..