Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '11

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Sokak köpekleri: Merhamet perdesi altındaki merhametsizlik

Sokak köpekleri: Merhamet perdesi altındaki merhametsizlik
 

sokak köpekleri


Her insan biraz da olsa merhamet sahibidir. Merhamet pınarları üzerine oluk oluk akıtılmıştır kimisinin. Bir kuşun kanat çırpamaz hale gelmesi bile bazı insanların kalbini atmaz duruma getirebilir. Ağlayan bir çocuk onun için "Tarihin Sonu" demektir. Biçare bir anne ya da baba çizilmesi en ağır resimdir kimileri için. İçten bir göz yaşı görse birinin masum yüzünde, koca bir nehir akıverir yürek devletinde...

"Merhamet ne de çok yakışır" derdim hep insanlara. "Zararı olmaz" derdim fazlasının hiç kimseye. "Sokak köpekleri için ağlamak, kimsesiz ve aç bir şekilde dolaşan kedileri kendine dert edinen kişi ne ulvi bir vicdana, ne yüce bir şahsiyete ve ne tükenmez bir merhamete sahiptir" der sevinirdim içten içe. 

Yakın zamanda gördüklerim ve duyduklarım merhametin bile fazlasının insanda ne kadar eğreti durduğunu kanıtladı bana. Çok merhametli olduğunu yakinen bildiğim ve bu yüzden hayranlık duyduğum bir insandan "sokak köpeklerini kısırlaştırmaları lazım, yazık değil mi bunlara" cümlesini gayet merhamet kokan bir tonda işitince karar verdim herşeyin fazlasının insan için zararlı olduğuna. Vicdanını rahatlatmak ve sokak köpeklerinin yaşantısından duyduğu tasayı sona erdirmek için tüm sokak köpeklerinin kısırlaştırılmasını savunmak, hem de bunun "merhamet" adına yapılmasını teklif etmek hayretlerin en büyüğünü yaşattı bana. Ekolojik denge ne olur, kedilerin istilası olmaz mı, köpeklerin sokaklardan temizledikleri atık gıdaların akibeti... gibi mevzuları tartışmak bile utanç verici geliyor bu aşamada. Çünkü o köpeklerin yaşamasını ve üremesini savunmak için bunların hiç birine ihtiyaç yok. Sadece ve sadece üreme ihtiyacı ve hakkı bu köpeklerin kısırlaştırlıması tartışmasını bitirmeye yeter de artar bile.

Bu örnek olay, insanlar için aşırılılıkların aslında ne kadar büyük sapmalara neden olabileceğini göstermesi açısından önemlidir. Yoğun bir acının bir noktadan sonra zevke dönüşmesi gibi merhametin de belirli bir limiti aştıktan sonra nasıl merhametsizliğe evrildiğini görebildim. Siz siz olun, tüm aşırılıklardan kaçının. 

 
Toplam blog
: 13
: 388
Kayıt tarihi
: 12.06.09
 
 

Akademisyen   ..