Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '11

 
Kategori
Siyaset
 

Sokak röportajları

Sokak röportajları
 

Kerim Korkut ile Türkiye’nin sorunları hakkında yapılan röportaj/25 Kasım 2011 Cuma

Gazeteci yazar Celil Tunaboylu: Sayın Korkut, resmi kimliğiniz yok, devlet adamı da değilsiniz. Üstelik bilim veya din adamı ya da kanaat önderi sıfatınız da yok. Ama sanki bunlar sizde varmış gibi davranıyorsunuz.

Kerim Korkut:Madem öyle niye geldiniz?

Gazeteci yazar Celil Tunaboylu: Önemli konularda açıklamalarda bulunacağınızı söylemişsiniz. İsim verilmediğinden bakan falan zannettik.

Kerim Korkut:Kimliğim var ama siz görmediniz. Yaka kartı yerine gözlerime baksaydınız görürdünüz. Orada Kerim Korkut halkın doğal lideridir yazıyor.

Gazeteci yazar Sacide Aydınlar:Çok etkilendim doğrusu. İşimiz de yok zaten. Çay simit eşliğinde konuşuruz. İlk soru olarak şöyle başlayım. Size göre ülkemizin en önemli ilk 5 sorunu nedir?

Kerim Korkut: Sorunuz mesela. Anket yapar gibi. Aklımdaki 5 sorunu sıralasam Türkiye’nin durumunu buna bakarak çıkarabilecek misiniz? Yetkililer de sizin gibi yapıyorlar. Rakamlarla ve yuvarlak cümlelerle halkı kandırıyorlar. Ben bekliyorum ki olumsuz, tuaf, bizlere eksik ve yanlış gelen, kafalarda soru işaretleri oluşturan şeyler söylesinler. Noluyo yahu der belki kendimize geliriz. Kurulmuş saat gibi her şeyi bilen ağzı köpüklü klasik düzen soytarıları TV’ lerde konuşup saf insanlarımızı yıllardır kandırıyorlar. Dinlediğiniz zaman ikna olduğunuz bir konuşma Türkiye’nin ayvayı yediğini gösterir.  

Gazeteci Seyhan Pınar:Literatür böyle. Yazılarınızı takip ediyorum. Arkadaşlarımın kusuruna bakmayın. Onlar sizi tanımazlar. Ülkenin sorunları hakkında ne düşündüğünüzü merak ediyoruz.

Kerim Korkut:Simit de güzelmiş, bol susamlı. Ben de çocukluğumda simit sattım. Sorun şu, Türkiye olması gereken yerde değil. Çocuğu okutuyoruz. İmkânlarımız var. Büyük okullara gönderiyoruz. Yabancı ülkelerde mastır yaptırıyoruz. Sonunda vali, kaymakam oluyor. Ülkemiz de 70 yıldır benzer yollardan geçti. Ama hala muhtar.

70 yılda bir ülkede bazı şeylerin değişmesi gerekmez mi? Babamın anı defterinde kazanç ve harcamaları hakkında notlar gördüm. Bugüne vurdum, benimkiyle aynı. Üşenmedim, dedemi de araştırdım. O da aynı. O zaman bilim yoktu, teknik, teknoloji yoktu. Ülkemizin varlıklarını kazanca çeviremedik. Ya şimdi? Ülke varlıklarının %70’inden yararlanmıyoruz. Niye? Sevr Anlaşması nedeniyle üzerinde ipotek mi var? Buradan başlamalıyız bence. Yani ülkemizin durumuna göre en fakirimizin aylık kazancının en az 3.000 lira olması gerekir. Oysa şimdi Van’da deprem çadırında çocuk açlıktan ölüyor.

Gazeteci yazar Celil Tunaboylu: Bizi bize bırakmıyorlar ki. Ülkenin gündemi sürekli bir şeylerle meşgul…

Kerim Korkut: Bakın, iyi tespit etmişsiniz. Yıllar boyunca şuramızda, buramızda yaralar meydana gelmiş, sorunlar, engeller… Yarayı iyileştirmezsen kangren olur. Sorunu çözmezsen gün olur çözülemez hale gelir. İçte ve dışta ülkenin önüne engeller koyan güçler var. Kim bunlar? Ben değilim herhalde. Tütün, pancar, ayçiçeği ekiyor fideler büyüdüğü zaman çapa yapıyorsun. Ottan çöpten temizliyorsun. Kurtlar, köpekler dağlarda gezerken kuzular çayırlarda rahat otlayabilir mi? Ülke de pancar tarlasıdır. Pislikleri temizlemek için çapa yapacaksın. Ama önce kendini temizleyeceksin. Sen de temiz değilsin ki; otsun, çöpsün.

Gazeteci Murat küçük: Bir çay daha alır mıydınız? Gerçekten ilginç şeyler söylüyorsunuz.

Kerim Korkut: Sanki birileri perdenin arkasında hükümete emirler veriyor. Birahaneciyi döveceksin, içkiyi yasaklayacaksın, internete sınırlama getireceksin, orduyu ele geçirecek yargıyı etkisizleştireceksin… O birileri biliyor ki hükümet bunları yaparsa ayrışma derinleşir, siyasette ve dolayısıyla ülkede gerilim artar.

O birilerinin ülkemizin düşmanı ve yaptıkları bu yönlendirmelerin de ihanet planının bir parçası olduğu açık. Ama peki ülkeyi yönetenler bu ihanetin neresindeler? Ülkede her iki kişiden birinin oyunu almış bir partiyi ya da hükümeti nasıl suçlayacağız? Millet kendi kendine mi ihanet ediyor.%50 oy verdiği hükümete sen önce tarlaların taşını topla diyemez mi?

Gazeteci Seyhan Pınar: Cehaletle siyasetin birleşmesi yani…

Kerim Korkut: Art niyet, gizli plan ve hedefler de var belki… Ak Parti’nin kendi anlayışına, vizyonuna uygun bir ülke yaratma amacı olabilir. Kerim Korkut “Halkın %76’sı bana destek vermediği sürece Çankaya’ya çıkmayacağım” diyor. %50 oyun var, ülkenin yarısı kabul etmiyor ama sen yine de benim dediğim olacak diyorsun. Kusura bakma ama sen ülkede kavga istiyorsun. Ülkeyi kucaklayamıyorsan çıkma ortaya kardeşim.

Şu andaki siyasetin aktörleri ülkenin kalkınma vizyonuna uygun değil. Kılıçtaroğlu çarşaflıdan, Tayip çıplaktan kaçar. İnsanları yarısı türbanlı, alt tarafı çıplak mı yapacağız? Siz söylenenlere değil yapılanlara bakın. 9 yıldır serbest yaşamak isteyenlerle ilgili bir söz, davranış, tavır ya da kanun duydunuz mu? Saldım çayıra otlasınlar.10 milyon beyim, tam 10 milyon Türkiye vatandaşından bahsediyoruz. Sayı olarak herkesi temsil etmeyebilirsin ama düşüncelerinle ve yaptıklarınla temsil etmek zorundasın. Sana uymayan şeyleri kabul etmiyor ve hazmedemiyorsun. Üstelik değiştirmeye kalkıyorsun. Sen bir yöne bakamazsın, her yöne bakacaksın. Bir tarafta duramazsın, her tarafta duracaksın.

Gazeteci yazar Sacide Aydınlar: Siyasetin başındakilerinin bunu yapabilmeleri mümkün görünmüyor…

Kerim Korkut: Şu sözlerime bir bakın lütfen “Benim ateistim var, sapığım var, delim, dengesizim var. Satanistim, aczimdendim, medyum Memişim, zikir çekenim, aslan sütü içenim var. Gay, lezbiyen, namussuz, rahibe, bataklı damın kahpesi… Benim bin bir türlü insanım var. Onları hâşâ siz yaratmadınız. Sizin dediğiniz gibi olamazlar. Bir tanesini bile dışarıda bıraktığınız, almadığınız takdirde Nuh’un gemisi hareket edemez, bilesiniz. Korkut Karayip korsanları gibi takar bir gözüne kör bandını, canınıza okur sonra.”İşte Türkiye’yi yönetecek kişinin böyle olması gerekir.

Gazeteci Seyhan Pınar: Vooooovvvv! Tüylerim diken diken oldu! Yani diyorsunuz ki öncelikle ülkenin bu kör dövüşünden kurtarılması lazım.

Kerim Korkut: Diyorum ama kolay değil. Bir ülkenin gündemini meydana gelen kötü şeyler değil yapılan iyi şeyler işgal etmeli. Sen işine bak. Halka ve özellikle birilerine açıklama yapman gerekmiyor. Birileri basında, TV’de anlatıp duruyor. Yazılanların, söylenenlerin %80’i okumaya dinlemeye değmez. Kişiler kendilerine göre yorum yapıyorlar. Hükümet işini bırakıp bunlara cevap veriyor. Çünkü kendinden emin değil. AKP hükümeti çok çalışıyor ama onca yapılan şeye karşı ülkede fazlaca değişen bir şey yok. Çünkü köklü adımlar atamıyor. Radikal değişimlerden korkuyor; yamayla sıvayla uğraşıyor. Hâlbuki halk %50 oy verdiği bu partiden Kerim Korkut’un yazılarında yazdığı gibi devrim niteliğinde adımlar bekliyor. Ak Parti hükümeti halkı memnun ediyor ama ülkeye bir şey vermiyor.

Gazeteci yazar Sacide Aydınlar:Kerim Bey siz neden CNN televizyonuna çıkmıyorsunuz? Orada rahatlıkla tartışma programlarına katılabilirsiniz.

Kerim Korkut: Kürt sorununu bu hükümet sitti sene çözemez. Hiçbir hükümet çözemez. Kürtler Ak Partiye niye oy veriyorlar anlamıyorum. Ak Parti Kürt varlığını bile kabul etmiyor. Tek dil, tek bayrak, tek vatan diyor. Bizim yaklaşımımız geniş halk kitleleri tarafından duyulup öğrenildiği zaman inanıyorum ki Kürt halkı yeniçağ devriminde bizimle birlikte omuz omuza mücadeleye katılacaktır.

Şu anda hükümet ve siyasiler Kürt halkını kandırıyorlar. Ne verecekler? Kürtlerin oyunun yarısını alan Ak Parti Kürtlere dillerini bile konuşturmuyor. Evlerinde konuşsunmuş. Ne demek ya. Benim tarihim var, kültürüm var. Bunları Türkçe yazdığım zaman bir özelliği kalmaz ki. Kürt halkına ait olduğunu nereden bileceğiz? Ben Ak Partiye oy veren Kürtleri anlamıyorum. Kürt sorununu çözdüğün zaman PKK’yı da çözersin. Sen PKK ile uğraşıyorsun. Böyle hiçbir şeyi çözemezsin. PKK ile uğraştığın zaman hiçbir şeyi çözemezsin. Kürt sorununu çözdüğün zaman ikisini de çözersin.

Gazeteci yazar Celil Tunaboylu: Sayın Korkut, sizin çözümleriniz ülke için riskli değil mi?

Kerim Korkut: Suya sabuna dokunmayan planlar projeler bize hiçbir şey vermez. Kerim Korkut’u diğerlerinden ayıran en önemli özellik bu. Biz düşündüğümüz bir projeyi yaptığımız zaman merdiven basamaklarının üçünü birden çıkacağız. Şimdi merdivenin başında dolanıp duruyoruz. Hükümet bir ekonomik proje başlatıyor herkes memnun. Oysa Türkiye’de halkın refah ve mutluluğu bazı çevrelere diyet ve rüşvet olarak ipotek edilmiş durumda. 10 yıl oldu hükümetin yaptığı icraatlarla ilgili hiç itiraz yok. Demek ki siz asfalt yıkıyorsunuz. Böyle yüz yıl geçse ülkenin şu anki durumu değişmez.

Gazeteci yazar Sacide Aydınlar: Halk sükûnet istiyor.

Kerim Korkut: Aç karnının gurultusunu daha iyi duymak içindir. Ne yapacakmış sükûneti? Sofrası dolsun, isterse fırtına bora olsun. İnsanların kafasına vura vura halkı koyun yaptılar. Tek ülkede kavga olmasın da biz işsiz kalalım, aç kalalım. Türkiye’de kavgayı aç köpekler yapıyor. Varsın birbirini yesinler. Halkın sükûneti için diyenlere boş verin. Bu ülkede Korkut’un söylediği şeyler yapılmadıkça senin gözlerinde yaş bitmez kardeşim.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..