Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '09

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Söke, Karakaya Köyü, tarih, doğa ve daha fazlası...

Söke, Karakaya Köyü, tarih, doğa ve daha fazlası...
 

Kararakaya Köyü, tarih, doğa ve daha fazlası...

Aydın Söke Ovasının bitiminden sonra, Bafa Gölüne doğru Beşparmak dağları yükselir.

Bu dağların kuzeyini mesken tutmuş, çok güzel bir köyümüz var, adı Karakaya.

Karakaya Köyü, Avşar yörüklerinin kurduğu bir köy.

Meandros Festivali kapsamında yolumuz bu güzel köye düştü.

İyi ki, yolumuz bu köye düşmüş. Bir tarih ve doğa hazinesinin üstündeki bu köy, gelecek dönemlerde önemli bir turizm merkezi olmaya aday bir köy.

Köy hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse:

Ne yazık ki, bu bölgenin tarihi, tarihsel yapısı hakkında ilk çalışmaları da yabancı araştırmacılar yapmıştır.

Berlin Alman Arkeloji Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Anneliese Peschlow, Karakaya köyü bölgesinde tarihi açıdan birçok bulgulara rastlamıştır. Bu bulgularda, Karakaya Köyü civarında, insanoğlunun göçebelikten yerleşik düzene geçmesine koşut olarak gelişmiş, değişen yaşam koşullarının bir ifadesi olarak yorumlanan kaya resimleri, konu ve resim dili açısından tek olma özelliğine sahip çok sayıda kaya resimleri bulunmuştur.

Beşparmak Dağlarının kaya resimlerinin bulunduğu " Kavalan" mevkiinde o dönemlerde kutlamaların ve şenliklerin yapıldığı kaya resimlerinden anlaşılıyor.

Çobanların, avcıların ve sığınma amaçlı kişilerin bulduğu ikiyüze yakın mağaranın bulunduğu sanılan Beşparmak Dağlarının bilinmeyen, araştırmaya açık çok gizemli bir coğrafya parçası olduğu anlaşılmaktadır.

Karakaya Köyü Muhtarlığı, köylerinin bu tarihsel, kültürel ve doğal güzelliklerini tanıtmak için, Köylerinin 2. Meandros festivaline katılmasını sağlamışlar, ayrıca 19. Nisan'da, binlerce yıl önce yapılan şenlikleri devam ettirmek için 1. Karakaya şenliklerini aynı mevkide başlatarak, bunu gelenekselleştirmeyi amaçlamaktadırlar.

Köyün hemen yanıbaşındaki tepelerde, kuvarts, albit ve feldispit madenleri çıkarılmaktadır. Bu madenlerin çıkarılmasında köyün doğal yapısı, sağlığı olumsuz yönde etkilenmektedir. Ayrıca bu maden işletmecilerinin köye bir yararı- ekonomik, sosyal- olmadığı söyleniyor.

Galatasaray'ımızın başkanı Adnan Polat'ın şirketi tarafından işletilen bu maden ocaklarının, Karakaya Köylülerine katkılarının olmasını bekliyoruz. Özellikle, köyü Söke'ye bağlayan yolun çok bozuk olduğunu, özellikle de bu yolu madenden maden taşıyan kamyonların bozduğu söylenmektedir.

Bu köyün Meandros festivaline katılması, bu köyün tanıtılmasında, etkinliklerde, Didim Belediyesinin özelikle de "Başak Kamacı'nın" önemli bir katkısının olduğunu söylemeliyiz.

Böyle bir etkinliğe katılarak, çok önemli tarihsel, kültürel ve doğal özelliği olan Karakaya Köyünde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğumu belirtmek isterim.

Bu etkinlik çerçevesinde, Karakayalılar bir değişiklik olarak, Vedat Demirhan'la Karadeniz havasını soludular. Söke folklor ekibiyle de , Zeybek oyunlarının coşkusuna katıldılar.

Siz siz olun yolunuzu, tarih, doğa, kültür kokan bu köye düşürün.

Ek: Köyle ilgili fotoğraflar

 
Toplam blog
: 1410
: 1053
Kayıt tarihi
: 04.11.06
 
 

Emekli öğretmenim ve  emeklemeye devam ediyorum.  Emeklilik yaşamın sonu değil, yaşama yeni amaçl..