Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Söke Atburgazı köyünde şiir vardı

Abdülkadir GÜLER

Şiir bir sığınaktır. Hem de sığınakların en güzeli ve en temizi ve de en güvencesi.. Bu sığınakta aydınlık vardır, sevgi vardır saygı vardır. Şiiri yazan şair böyle diyor kimi zaman sevgi yüklü dizelerinde. Mayıs ayı bu yıl şiirlerle doldu taştı. Kütahya Simav’da, Konya ‘da, Bodrum’da, Ankara’da ve de İstanbul’da hep şiir konuşuldu. Şu anda masamın üzerinde rast gele aldığım bir günlük gazete de şu haberi okuyorum:

“Türk şairleri İstanbul’da dünya şairleriyle buluşuyorlar. Dünyanın şairi Şiirin anavatanında. (Türk şiirinin anavatanı İstanbul’dur). 13- 17 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da Uluslararası şairler şöleni yapılacak. Bakınız bu şölende kimler yer alacak: Ahmet Telli, Hilmi yavuz, Baki Ayhan, Enver Ercan, Gonca Özmen, Haydar Ergülen. Kemal Özer, Oğuzhan Akay, Özdemir İnce, Ömer Erdem, Leyla Şahin, Mehmet Ocaktan, Refik Durbaş, Sennur Sezer, Yusuf Uğur, Zeynep Köylü, ve yabancılardan da birkaç isim vereyim: Arjen Duinker (Hollanda), Cılaudio Pozzaün (İtalya), Jean Pierre Balpe (Fransa), Pio Serrano (Küba) gibi ülkelerden gelen şairle İstanbul bu şairlerle tanışacak. Denilebilir ki İstanbul medeniyetlerin buluşma noktasıdır.Türk edebiyatının ve dünya edebiyatının önde gelen şairleri tarihi İstanbul’da buluşacaklardır.Türk şiiri ve dünya şiiri üzerinde konuşmalar yapıp dünya barışı için katkıda bulunacaklardır. Unutmayalım ki şiirin olduğu yerde barış ve sevgi vardır. Onlar İstanbul’da şiir üzerine devam ede dursunlar biz bizim Atburgazı’ nda şiir dinletisine ve etkinliğine dönelim.

Geçen yıl Tuzburgazı ilköğretim okulu’nda Anneler Günü münasebetiyle bir şiir etkinliği yapmışlardı. Bu yılda 9 Mayıs 2008 akşamı Atburgazı İlköğretim okulu Müdürlüğü’nün Anneler Günü münasebetiyle bir gece hazırlamışlardı. Söke Şairler ve yazarlar Derneği’nden de bir grupla bu etkinliğe davet edilmiştik. Şiir etkinliği okulun bahçesinde yapıldı. Öğretmenler, öğrenciler gereği gibi hazırlık yapmışlardı. Açılış saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’ndan sonra okul Müdürü Erol Kaya ‘nın kısa ve özlü bir konuşması ile başladı. Okulun bahçesi oldukça kalabalıktı. Anneler Günü olduğundan katılan kadınlar ve genç kızlar çoğunlukta idi.

Programın sunuculuğunu öğretmen Şener Çakmaz, Remzi Devrim hazırlamışlardı. Öğretmen Murat Gökçe’yönetiminde Yunus emre ile Mevlâna’yı bir sahnede buluşturan okulun Konya “Mevlana Semazenler grubunu zevkle izledik. Çocuklar gerçekten semazenlere uygun hareketleriyle göz doldurdular ve alkış aldılar. Yine Öğretmen Murat Gökçe’nin sazının tellerinde öğretmen Zeynep İkiz’in halk türküleri harikaydı.

Daha önce günün anlamına uygun, yapılan güzel şiir okuma, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere çeşitli armağanlar verildi. Geceye Atburgaz’ı Belediye Başkan yardımcısı Abdurrahim Arslan’da katılmıştı.

Atburgazı’nda yapılan bu şiir etkinliğinde sağa ve sola meydan verilmemişti. Her şey tarafsız bir gözle hazırlanmıştı. Kıskançlık, bağnazlık, çekememezlik, aşırı ideoloji bezirgânlı hele hele hiç yoktu. Her adım Milli Eğitim Bakanlığımızın ön gördüğü kanun ve yönetmeliklerine göre hazırlanmıştı. Şölende Bedirhan Gökçe, Atilla ilhan ve Necip Fazıl Kısakürek yan yana aynı masada konuk edilmişti. Tek kelime ile her adım Türk şiiri adına ölçülü olarak atılmıştı. Atburgazı Belediyesinin hazırlamış olduğu ve göklere fırlattığı havai fişekler ise geceye ayrı bir renk katmıştı, alkışlanmaya değerdi.

Bizleri sevindiren bir başka olay da; Aydın eski milletvekilimiz sayın M.Kemal Yılmaz’ın bir mektupla tâa Ankara’dan okul müdürüne gönderdiği “BİR GÜN TÜM ÇOCUKLAR” şiiri ve bu anlamlı şiirinin bu törende okunması oldu. Bu şiir okul müdürü Erol Kaya tarafından okundu ve bir hayli alkış aldı. Birlik ve beraberliğimizin simgesi oldu. İlerlemiş yaşına rağmen M.Kemal Yılmaz’ın böyle bir günde Atburgazı’na kadar şiiriyle gelip aramızda bulunması yetişmesi ve o günü bir şiiriyle bizimle paylaşılması. Buradan sayın Kemal Yılmaz’a Atburgazı köylüleri ve öğrencileri adına selam ve saygılarımızı sunuyor ve ellerinden öpüyoruz. Böylesine anlamlı bir günde şiiriyle bizimle birlikte olduğu için.

Atburgazı İlköğretim okulunun hazırladığı bu güzelim gecede, anneler için şiirleriyle katılanları yazıyorum: Tülay Sarayköylü, Süleyman ara, O.Hasan Bıldırki, Abdülkadir Güler, Cemal Şimşek, Suat Tutak, Aşır Tunca şiirleriyle bu geceye renk kattılar. Annelerimiz için neler söylense ve neler yazılsa yeridir. Yetimlerin, öksüzlerin anneleri var, gazilerin ve şehitlerin anneleri vardır. Hasta analar vardır, gönlü kırık, kolu-kanadı kırık analar vardır, üzgün ve mahzun analar vardır. Hasta olanlara acil şifalar diliyorum. Gencecik annelere de sağlık ve uzum ömürler, hayırlı evlatlar diliyorum. Aramızdan ayrılanları da rahmetle anıyorum. Buraya kadar gelmişken ünlü halk ozanımız Yunus Emre’yi anmadan geçemeyeceğim:

<ı>ANA BAŞA TAC İMİŞ

<ı>HER DERDE İLAÇ İMİŞ

<ı>BİR EVLAT PİR OLSA DA

<ı>ANAYA MUHTAC İMİŞ:

Anneler günü münasebetiyle böylesine bir geceyi hazırlayan, bizlere hoş dakikalar yaşatan Atburgazı öyü İlköğretim Okulu ve Tuzburgazı İlköğretim okulu’nun saygıdeğer okul müdürlerine, öğretmenlerine, çalışkan, sevimli öğrencilerine ve konuksever Atburgazı kasabası halkına, bu gecede emeği geçen herkese, sanatımız ve kültürümüz adına tebriklerimizi ve teşekkürlerimizi sunuyor, başarılar desek yeridir.

NOT: İlçemizin duayenlerinden Eczacı- yazar Ağabeyimiz gönül adamı Sayın Halil Özşarlak Eczacılık mesleğinde 50.yılını yaşıyor, alnının atkıyla bu mesleğini yürütürken Söke kültürüne, sanat ve edebiyatına da yazılarıyla katkıda bulunuyor. Yine Söke’mizde siyasal ve toplumsal çalışmalarıyla yakından tanıdığım ve saygı duyduğum Dr. Sevim Şahin’ ín C.H.P İlçe teşkilatı başkanlığına getirildiğini öğrenmiş bulunuyorum. Söke’mizde iz bırakan her ikisini de içtenlikle kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum. A.GÜLER./ Söke-Aydın

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..