Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '19

 
Kategori
Kitap
 

Söke Bir Güzel Anadolu (1)

KİTAPLAR ARASINDA:
SÖKE BİR GÜZEL ANADOLU ( I )

“ Söke Bir Güzel Anadolu” öğretmen meslektaşım İsmail Caner Genç’in uzun yıllar araştırıp emek verdiği bir eserin adıdır. Bu kitap tertemiz bir mizanpaj ve düzenli bir baskıyla Ankara’da İlksan Matbaası tesisleri arasında basılmıştır.( 2019 )1. kitap 622, 2. kitap 544 sayfadan oluşuyor. Her iki kitabın toplamı 1166 sayfadır.1.Kitap Söke Kaymakamlığı, 2. Kitap Söke Belediyesi tarafından basımı gerçekleştirilmiştir. Her iki kitabının da kapak kompozisyonları özenle hazırlamıştır.  Ellerine sağlık diyorum. Yazar İ. Caner Genç’in verdiği bilgiye göre bunun 3.kitabı da yakında çıkacaktır. Yazarımız İ. Caner Genç kitabının giriş bölümünde:“  Hazırlanması yıllar süren bu kitabı hazırlarken en büyük sıkıntı tüm bilgilere rağmen, fotoğraflara tek bir ciltte yer vermemek olmuştur. 2000 sayfaya yakın bir birikim ortaya çıkmıştır. Benim maliyetleri sebebiyle konular, sayfalar ve görseller azaltılmış, renkli görseller olmasına rağmen, siyah - beyaz basılmıştır. (…) Bu kitabın basımında, bilgilerin kaybolmaması, basılması için destek veren Babam E. Öğretmen, Gazeteci, Tarih Araştırmacısı, Avukat Mustafa Genç’e, Annem E. Öğretmen Kemal Genç’e ve kız kardeşlerim ADÜ Söke İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. F. Neval Genç’e, Görsel Sanatlar Öğretmeni H, Seval Bal’a, tetkik açıdan desteklerini esirgemeyen Mikro Bilgi İşlem Ltd. Şti, Personeline,  Mehmet Arabacı ve  Zehra Özkaya’ya teşekkür etmeyi bir borç bilirim “ diyor İsmail Caner Genç. ( Syf: 14 ) Tabi bu her iki kitabın basımında maddi katkıları olan Söke İlçe Kaymakamlığı Eğitim Vakfı ve Söke Belediyesine de teşekkürleri vardır.

 “ Söke Bir Güzel Anadolu “ / 1.kitabında yer alan konulardan bazıları: Söke ve Çevresinin Coğrafyası ( s.17), Söke Formasyonu (18),Söke Çevresindeki Volkanik Tepeler ( 21),Büyük Menderes Deltası, Batı Kısmının Oluşumu (28),Söke Ovası (34), Büyük Menderes Deltası ve Milli Parkı (37), Dilek Yarım Adası, Samsun Dağı (47),Samsun Dağı’na Tarih Boyunca Verilen İsimler (55),Beşparmak Dağı ( latmos (71),Beşparmak Dağındaki Manastırlar( 74),Söke’nin Batısındaki Yükseltiler(123),Kızıl Kilise ( 127),Söke Adı Üzerine Tartışmalar / Söke’nin adı Nerden Geliyor (184),Söke ve Süleyman Şah Masalı, ( 187),Tarihte Söke’nin Yöneticileri (271),Cafer Efe Olayı ve Söke’de Kuvai Milliye Yapılanması (369), Söke’de Mayan Kökü ve Üretimi ( 449),Söke’nin Mimarı ve Mimarisi( 533), Doktor Perikli’ nin Evi ( Nuh Bey Konağı  (541), Söke’nin Eski Mesire Yerleri (  568) ve Söke’nin Anıtları ( 581) ve Söke’nin Cumhuriyet Öncesi Camileri (589)  gibi başlıklar sadece ilgimi çeken konulardan bazılarıdır. Hepsini yazamadım.

Yazar öğretmen İsmail Caner Genç’in “ Söke Güzel Bir Anadolu  (2) kitabı daha elime ulaşmadı. Bir öğretmen çocuğu olan İ. Caner Genç, uzun yıllar üzerinde özenle çalıştığı çok değerli ve kalıcı bir eser ortaya çıkarmışlardır. Bir kısım yazıların babası E. Öğretmen ve Avukat Mustafa Genç’in tarihi yazılarımdan da yararlandığını biliyoruz. Eserin dili, Türkçesi de arı, duru ve yaşayan Türkçeden yanadır.   Kitabına aldığı fotoğraflar ve görseller resimler siyah - beyaz da olsa eserine ayrı bir çeşni ve zenginlik kazandırmışlardır. Yazarımız eserini hazırlarken zengin bir kaynakçadan da yararlandığı görüyoruz. cümleyi yazmışlardır:

“Kadim bir şehrin değerini bilmek, yaşanan toprakları tanımakla, geçmişini öğrenmekle olur.
Sahip olunan değerlere değer katmak gönüldeki sevda ile başarılır.
Söke Sevdalılarına”
diyerek içtenlikle bir selamla ve vurgu yapıyor…

Ben de bu değerli yazarımızı böylesine tarihi zengin olan bir eseri, uzun yıllar emek vererek böylesine kalıcı ve değerli bir eseri Türk kütüphanelerine kazandırdığı için yürekten tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum.

Abdülkadir GÜLER
14  Nisan 2019_  SÖKE
 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..