Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '16

 
Kategori
Anılar
 

Söke'de iz bırakanlardan koca Müftü Mustafa Yazıcıoğlu'nu anıyoruz

Söke'de iz bırakanlardan koca Müftü Mustafa Yazıcıoğlu'nu anıyoruz
 

Koca Müftü H. Mustafa Yazıcıoğlu ( 1924 - 1998)


Koca Müftü Mustafa YAZICIOĞLU, (1924- 21  Ocak 1998). Söke 'de iz bırakanlardandır.   Aydın / Söke 'de bir din alimi deyince Koca Müftü Mustafa Yazıcıoğlu akla  geliyor. Vefatının 18. yılında rahmetle ve saygıyla anmak istedim. Runu şad olsun...Işıklar içinde  mışıl mışıl uyusun...Hoş ve  güzel insanlar  kolay kolay unutulmazlar...H.Mustafa YAZICIOĞLU 'da bu değerli insanlardan biri idi...
 
1990'larda bir yerde sohbet ederken  ilkin elini öpmek istedim, bırakmadı. Çünkü siz bir öğretmensiniz. Aslında  Hocaların ve öğretmenlerin eli öpülür... Ben öğretmenleri çok seviyorum.... Çünkü onlar çocuklarımıza milli  değerlerimizi, vatanımızı ve bayrağımızı ve özellikle Atatürkü ve Cumhuriuyetimizi ve hatta tarihimizi öğretiyolar. Bundan  dolayı  öğretmlenleri takdir ediyor ve seviyorum " demişti...
 
Koca Müftü Mustafa Yazıcıoğlu, 1924 yılında Trabzon ili, Sürmene İlçesi, Yılmazlar köyünde doğdu.21 Ocak 1998 yılında Çarşamba günü Söke’de öldü. Öldüğü zaman 77 yaşında idi. Buna göre doğum tarihinde bir yanlışlık var. 77 yaşında olduğuna göre doğum tarihi 1921‘dir. ( bu konuda bir tartışma var ).  Müftü Mustafa Yazıcıoğlu’un babası İsmail Efendi, annesi Elife Hanım’dı. Çocukluğunu köyde geçirdi. İsmail Efendi oğlunu dini terbiye alması için önce Elifba ile okutmaya başladı. Müderis İdris Efendi Medresesine gönderdi. Küçük Mustafa çok çalışkandı. Dini eğitim ve öğretimle yetişip icazet aldı. Çok zeki olduğu için hocasının ilgisini ve takdirini kazandı. O dönemde Medreselerde eğitim ve öğretim yapılıyordu. Bu Medreselerde Kur’an, Tefsir, Arapça, Kelam, Akaid, Hadis, Hitabet, Fıkıh ve İslam Hukuku gibi dini konularda geniş ölçüde bilgiler aldı. Bunların yanı sıra Osmanlı tarihine de önemli ölçüde yer ver ve önem veriliyordu. Okumayı ve araştırmayı seven geniş kültürlü bir din âlimi idi. Yeniliklere açık aydın bir din adamı idi. Mustafa bey artık bir koca bir molla olmuştu. 
 
Mustafa Yazıcıoğlu, sınavla 1954 yılında Milas Müftülüğü’ne atandı. İlk göreve Milas’ta başladı. 10 yıl Milas’ta görev yaptı. 1964 yılında Söke’ye Müftü olarak atandı. Burada 1975 yılına kadar görev yaptıktan sonra kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. ( 1975), 25 yıl üzerine emekli oldu. Devlet memurluğunu, gereksiz bürokrasiyi, kurallarını sevmezdi. Kendini tamamen imam olmak isteyenlerin dini bilgilerini güçlendirmek isteyenlerin hizmetine adamıştı. 1975 - 1997 yılları arasında 20 yıl bir mürşit gibi çevresine ışık saçarak Söke’ye hizmet verdi. 
 
Eğitimci yazar Ensar Turgut Tekin, Koca Müftü Mustafa Efendi konusunda zamanın Aydın Valisi Recep Yazıcıoğlu ile yapmış olduğu bir konuşmada ona verilen yanıtlar arasında Vali Recep Yazıcıoğlu babası için şu tespitlerde bulunuyor:
 
1-  Babam,“kendisine saygısı olmayan, başkasından da saygı beklemesin” derdi. Önce kendisine, daha sonra da çevresindekilere saygı gösterirdi. Bu konuda karşılıklı saygı sınırları içinde ölçülü davranırdı.
 
2-  Gayet güzel ve temiz giyinirdi. Kırmızı rengi çok severdi. Bayrağımız kırmızıdır, rengini şehitlerin kanından aldığı için bu rengi daha çok seviyorum. Bu kan ki taze açılmış gül goncaları gibidir” derdi.
 
3-  Babam kıvırtmayı, iki yüzlülüğü,,yalanı, yüze gülüp arkadan def çalan sahte dostlukları  hiç sevmezdi.O, “olduğu gibi  görünen, görüldüğü gibi olan” tek ve sağlam  bir kişiliye sahipti.
 
4-“Düşersen düş kırıl, sakın eğilme!” der, dünya malı, uğruna veya makam, mevki uğruna hiçbir kimseye yaltaklanmaz, boyun eğmez, hakkı ile yetinirdi. 
 
    5-İyi bir baba, iyi bir aile reisi, iyi bir komşu ve kısaca iyi bir insandı. Hiç bir kimseye yapamayacağı işler için hiçbir zaman söz vermez, onları umutlandırıp, sonradan hayal kırıklığına uğratmazdı. Bu yönden Söke ve Milas haklı da ona güveniyorlardı. O’da bu güveni sarsmamaya çalışıyordu.
 
Değerli Vali Recep YAZICIOĞLU' nun dediği gibi  Koca Müftü Mustafa Y-AZICIOĞLU ödnekbirdinr adamı idi..  Onunla   tanrıştığım için de  mutlu ve bahtiyarım. 1985'ten  bu yana SÖKE'deyim. Ben de  artık  Sökeli oldum....Onun için  SÖKE kültürüne çok değer veriyorum... Söke'de İz bıorakanlarla  uğraşıyorum.   Geilecek kuşaklara onları  tanıtmak istiyorum...  İşte   Mustafa  YAZICIOĞLU'da bu unutulmayan ve anılması gereken şahsiyetlerden biridir...Tek kelimeyle   Milletini, bayrağını ve   vatanını  seven dürüst,yalan ve  riyadan uzak Atatürk'e  inanmış bir Cumhiuriyet  aydını idi...
 
Vali Yazıcıoğlu konuşmasına devam ederken, ailesi için şunları söylüyor: “Babamın dört çocuğu vardı. İki kız, iki erkek. Erkek ve kız ayırımı yapmadan, bu dört çocuğunu da iyi bir şekilde okuttu. Kendi özel hayatından birçok özverilerde bulunarak hepimizi Yüksek Okullarda okuttu. İlk çocuğu bendim vali oldum, ikinci çocuğu kardeşim Prof. Dr. Mehmet Said, Diyanet Başkanı ve Milletvekili oldu, üçüncü çocuğu kardeşim Leyla Hanım Edebiyat öğretmeni oldu, dördüncü çocuğu Selma Hanım doktor oldu. Bunlar bir baba için övünülecek bir durumdur. Babam açık fikirli, memleketini ve bayrağını seven aydın ve ileri görüşlü bir din adamı idi” diyor.
 
Rahmetli Koca Müftü Mustafa Yazıcıoğlu Söke’de sevilen, saygı duyan ve çok titiz temiz giyinen dik duruşlu bir din adamı idi. Onu görmek ve onunla sohbet etmek bana da nasip oldu. 21 Ocak 1998 günü aramızdan ayrıldı, Söke asri mezarlığında toprağa verildi. Bu gün yanında Eski Aydın Valisi Recep Yazıcıoğlu’ da yatmaktadır. O’nu 2 Eylül 2003 ‘e geçirdiği bir trafik kazasında kaybettik. Vefatının 18. Yılında saygıyla ve rahmetle anıyorum. Koca müftü Mustafa Yazıcıoğlu'nun   muhterem eşi  Fatma Yazıcıoğlu'da    04 Temmuz 2012'de  vefat etti.  5 Temmuz'da  yanında   dualarla  toprağa verildi.  Mekânları cennet olsun. ( 1 )
 
1- Kaynak: Eğitimci yazar: Ensar Turgut Tekin. 10.10.2014
 
Abdülkadir GÜLER
 
04 Kasım 2016- SÖKE
 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..