Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '19

 
Kategori
Tarih
 

Söke Ekspres 58 Yaşında

Gazeteler  toplumun  konuşan dilidir. Bir toplumun kalkınmasında sosyal, toplumsal ve kültürel bağlamında basının Türkçesi yayımlanan gazete, dergi ve kitap gibi unsurların büyük önemi büyüktür. Basının 4. Kuvvet olduğunu da unutmayalım.  

Türk basınına değer veren Cumhuriyetimizin kurucusu büyük lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir sözünde şöyle der:

Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, hulâsa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir.(1922)
Basın hürriyetinden doğan mahzurların giderilme vasıtası, yine basın hürriyetidir.
Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır. (1929)
• Gazeteciler, kanunun ve umumun menfaatlerinin aksine muamelelere şahit ve vakıf oldukları takdirde gerekli yayında bulunmalıdır.
(1923 )

Gazetemiz Söke Ekspres’in kısaca özgeçmişinden biraz söz etmek istiyorum:
Söke Ekspres,  Söke’de en uzun ömürlü gazetelerinden biridir. 1962 yılında Zeki Yavaş ve Şevki Gemicioğlu’nun birlikte çıkardıkları gazeteye bir süre sonra Mahbup Kılıç ve Halil Özşarlak yazı işleri müdürlüğü yapmışlardır. Bu gazeteyi daha sonra Muharrem Bora 1965 yılında devralmıştır. O günlerde Söke Ekspres gazetesinin yazı işleri müdürlüğünü bir süre Metin Balçık yapmıştır. Daha sonra Yılmaz Kalaycı’ya devredilmiştir. Yazı işleri Müdürü Ayşe Öz, yayın koordinatörü Arif Akçay, haber müdürü Zeki Kemiklioğlu yapmıştır.  Gazetenin ilk kuruluş tarihi 06 Eylül 1962 ‘dir. Bu tarih bir yerde Söke’nin kurtuluş günüdür. O günlerden bu yana Söke Ekspres halen yayınına devam etmektedir.

Gazetemizin geniş bir yazı kadrosu vardır. Geçmiş yıllarda Şevki Gemicioğlu, Ahmet Gücsav, Halil Özşarlak, İsmail Dalgıç, Kerim Yalçınkaya,  Cevdet Üzüm, Osman Barut, O. Hasan Bıldırki, Abdülkadir Güler, Halil Güven ve Mustafa Kavrak gibi değerli imzaların yazılarını zevkle okuduğumu hatırlıyorum. Bunların bazıları bugün yok aramızda onları da saygıyla ve rahmetle anıyorum. Yaşayanlara sağlıkla uzun ömürler diliyorum.

Söke Ekspres’in 24 Ağustos 2019 tarihi itibari ile tüm görev alanları yazıyorum:
Sahibi Yılmaz Kalaycı,  Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Kadir Kalaycı, Sayfa Sekreteri: Yılmaz Salum, Muhabirler: İbrahim Özgezici, Murat Sülünoğlu, Fahri Muhabirler: Necati Maldar, Levent Tüncer,  Foto Muhabiri: Mümin Sivri, Hukuk Danışmanı:  Av. Nilgün Aktaş.

FAHRİ YAZARLAR:
Ali Sarayköylü, Kerim Yalçınkaya, Mustafa Kavruk, Cevdet Üzüm, Halil Güven, Abdülkadir Güler, Muzaffer İşlekel, Mehmet Çavdar, Hasan Hüseyin Gökten, Tayfun Sivri, Serkan Oktay, Duygu Yılmaz ve Gülcan Akça yer alıyor.

Bir gazeteyi yaşatmak ve hele yarım asırdan fazla bugünlere getirmek her yiğidin harcı değildir.  Öncelikle KALAYCI ailesini ve tüm görev alan yazar kadrosunu gönülden kutluyor,  başarılarının devamını daha nice yıllara ulaşmasını diliyorum.  Söke Ekspres gazetemizin 50. yılına vardığı günlerde bir dörtlükte kutlamıştım. Aynı şiirimi son dizesini düzelterek, (Elli Yedi) diyerek başarılı dileklerimle bir kez daha tebriklerimi sunuyorum.

SÖKE EKSPRES GAZETESİ’NE
                 ARMAĞAN


Emeği var her kişinin toprağında, taşında
Azimli bir grup var gazetenin başında
Candan tebriklerim var ey vefalı KALAYCI
Söke Ekspres şimdi elli Sekiz yaşında…

                                         Abdülkadir GÜLER

-----------------------------------------------------------

NOT: 6 Eylül 2019 Söke’nin Kurtuluş bayramıdır.  Söke’nin düşman işgali sırasında bu vatanın kahramanca kurtarılmasında emeği geçen tüm şehitlerimizi, gazilerimizi saygıyla ve rahmetle anıyor, Sökeli hemşerilerimin bu mutlu ve kutlu bayramlarını en iyi dileklerimle kutluyorum.

Abdülkadir Güler
06.06.2019  - SÖKE
 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..