Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '13

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Söke Espres Gazetesi 52 yaşında

Söke Espres Gazetesi 52 yaşında
 

Yarım asırlık gazete Söke Ekspres ( 1962 )


Gazetemiz Söke Ekspres 52 yaşındadır. Bu yarım asır demektir. Demek ki bir yerel gazete olarak Söke Ekspres Gazetesi yarım asırdır Söke kültürüne, Söke halkına, siyasal, sosyal ve toplumsal olaylara ayna tutuyor. Hiç usanmadan ve yorulmadan hizmet veriyor. Bir yerel gazete için bu büyük bir başarıdır. Söke Ekspres ( 1962 ) ‘İle birlikte daha öce veya daha sonra çıkan gazetelerin çoğu bugün adları, esamisi bile okunmuyor. Örneğin Demokrat Söke ( 1952 ), Hakikat Gazetesi ( 1955 ), Hür Söke ( 1958–1965), Söke’nin Sesi ( 1961 ), İşçi Gazetesi (1964) Halk Gazetesi (1975 ), Söke Esnafın Sesi ( 1995 ), Söke Özgür ( 1990 ) Mizan Gazetesi ( 1995 ), Maraton Gazetesi ( 2000 ), Söke Altı Eylül ( 2004 ),09 Günden ( 2011 ), gibi gazeteler ne yazık ki kapanıp gittiler… Maraton Gazetesinde sonra bir günlük bir gazete çıktı duydunuz mu? Bunun adı da Yeni ÇABA idi… Bu gazetelerin her birinin ayrı bir öyküsü vardır… Söke Ekspres, Yeni Söke, Gerçek, 09 Haber, Söke Flaş ve Söke Lider gazeteleri halen yayınına devam eden yerel yayın organlarımızdır. Ayrıca Sanat ve kültür dergileri olarak Beşparmak, Sarızeybek ve Akköy gibi dergilerini de unutmamak gerekir.  

1919’dan bu yana Söke’mizde birçok gazeteler çıkmış, bir kısmı kısa bir zaman dilimi içinde kapanmak zorunda kalmıştır. Hâlâ yayınına devam eden Söke Ekspres, Yeni Söke, Gerçek Gazetesi, 09 Haber, Söke Flaş ve Söke Lider gazeteleri devam edenlerdendir… 

Türk basını konusunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk şöyle der:

“ Basın milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve doğru yolu göstermede, bir millete muhtaç olduğu fikri gıdayı vermekte, özetle bir milletin saadet hedefi olan müşterek istikamette yürümesini teminde basın, başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir.”

Atatürk, hayatının her döneminde basına verdiği önemi belli etmiştir. Örneğin, 1 Mart 1922’de TBMM’yi açarken yapmış olduğu konuşmada şöyle demiştir: “Basın milletin müşterek sesidir’ der… Atatürk ‘ün bizzat kendisi tarafından çıkardığı gazeteler vardır. Bunlardan  “Minber”,“İrade-i Milliye” ve“Hâkimiyet-i Milliye”olmak üzere üç gazete çıkarmıştır. Yaptıklarını ve yapacaklarını halka duyurarak kamuoyu oluşturmak isteyen Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı andan itibaren basından destek almış ve basının gücünü en etkili şekilde kullanmıştır. Milli mücadelede bu yayın organlarının büyük ve önemli hizmetleri olmuştur.

Basın ve yayın bir ulusun hür yaşaması demektir “der. Genel olarak yerel basın halkın konuşan dili, gören gözü ve söyleyen dilidir diye tanımını yaparlar. Türk Basını her şeyden özgür olmalıdır.  

Gazeteler, Siyasi, iktisadi, sosyal, toplumsal  konularda haber ve bilgi vermek, yorumlar yapmak için günlük veya belirli sürelerle çıkarılan yayın organlarıdır.Gaztenin tarihi, İnsanların çeşitli konulardaki gelişmelerden ve olaylardan haberdar olmak arzusu, tarihin çok eski çağlarına uzanır. Gazete, bu arzuyu yazılı olarak ve herkese açık bir şekilde takdim eden bir yayındır. Tarihte ilk olarak yazılı haber verme işine, Roma İmparatoru Julius Caesar tarafından tesis edilen ve mühim haberleri halka bildiren Acta Divrna isimli duvar ilanları ile başlandığı kabul edilir. Bunu merkezden taşradaki tanıdıklara yazılan, siyasi, ticari ve sosyal haberleri ihtiva eden günlük mektuplar takip etmiştir.

İlk özel Türk gazetesi, 1840 Ağustosunda William Churchill tarafından Ceride-i Havadis adıyla çıkarılmış, bunu Agâh Efendinin 21.10.1860 tarihinde çıkardığı Tercüman-ı Ahval ve Şinasi’nin 27 Haziran 1862’de yayınladığı Tasvir-i Efkâr gazeteleri takip etmiştir. İlk günlük Türk gazetesi ise; 1864’te Alfred Churchill tarafından Ruzname-i Ceride-i Havadis adıyla çıkarılmıştır.

Meşrutiyete doğru ve daha sonraki yıllarda her gün bir yenisi ortaya çıkan siyasi gruplarca çıkarılan, sayıları gittikçe artan o günlerin Türkiye gazeteleri arasında Hürriyet , Tercüman-ı Hakikat, Vakit, İbret en meşhurlarıdır..

Gazeteler günlük bir yayın organı olarak adil, tarafsız ve olayları objektif olarak vermelidir. Meydana gelen olaylarla ilgili haberleri duymadan, görmeden, incelemeden, araştırmadan ve bu olaylar hakkında sağlıklı bilgiler elde etmeden haberi uluorta olarak ortaya koymasına güven verilmez, hatta bunların yayımlanması suçtur ve yasaktır. 

Gazetemiz yaklaşık yarım asırdan fazla Söke kültürüne siyasal, sosyal ve toplumsal olaylara kapılarını açık tutuyor ve Söke yöresine, Söke kültürüne hizmet veriyor. Bu gazetenin kuruluşunda, yayınlanmasında en başta emeği geçenlerden ve aramızda olmayanlar Zeki YAVAŞ,  Şevki GEMİCİOĞLU, Mahbup KILIÇ ve Muharrem BORAY’I rahmetle anıyor, emeği geçenlerden Halil ÖZŞARLAK Ağbimize de Allah’tan sağlıklı ömürler diliyorum.   

Söke Ekspres’in 52. yılını gönülden kutluyorum. Bir gazeteyi uzun ömürlü kılmak büyük bir başarıdır.  SÖKE EKSPRES Gazetemizin sahiplerinden Yılmaz ve Kadir KALAYCI’ya, yazı ailesine, tüm çalışanlarına sağlık ve başarı dolu uzun yıllar diliyorum.

 Ayrıca 6 Eylül 1922 / Söke’mizin kurtuluş günüdür. Bence bu bir kutlu ve mutlu bayramdır. Sevgili Sökelilere bu bayram hayırlı, kutlu olsun. Söke’mizin kurtuluşunda başta gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, tüm silah arkadaşlarını, şehit ve gazilerimizi saygıyla ve rahmetle anıyor, mekânları cennet olsun diyorum.

 

 

                                                                                                    

                         

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..