Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '18

 
Kategori
Anılar
 

Söke'nin Koca Çınarı Halil Özşarlak Aramızdan Ayrıldı

Söke'nin  Koca Çınarı  Halil  Özşarlak Aramızdan  Ayrıldı
 

Eczacı Halil Özşarlak (1932 - 18 Mayıs 2018)


Ecza. Halil Özşarlak 1932 doğumlu idi. İstanbul Eczacılık Fakültesi’nden mezun olmuş ve bir süre Söke Lisesi’nde  öğretmenlik yapmıştı.  18 Mayıs 2018 günü hayata gözlerini yumdu. Allah rahmet eylesin…  Onun çok sevdiğ0i arkadaşlarından Ahmet  Güçsav, Kaymakam Halil Kanal, Vali  Recep  Yazıcıoğlu,  Söke’nin  Eski Belediye Başkanlarından Ekrem Karakaş, kardeşi Muhittin  Özşarlak, Süleyman Kara, Mustafa Özcanyüz, Aydın  Eski  Milletvekili M. Kemal Yılmaz ve yakın dostlarından  Fahri Sevil’e kavuştuğuna inanıyorum. Ünlü halk ozanı Aşık Veysel’in “ Benim sadık yarim  kara  topraktır” dediği  vatan topraklarına  kavuştu. Yolu açık ve mekânı  cennet olsun…

Yaklaşık 15 gün önce telefonla aradım. Telefona bir yakını çıktı, görüşmemiz kısmet olmadı. 15, 16,17 Mayıs 2018 günlerinde Eskişehir’de idim. Eskişehir Şairler, Yazarlar Derneği’nin hazırladığı Şiir, Edebiyat ve Kitap Günleri  münasebetiyle Şair  Muharrem  Kubat’ın   Kültürevi’nde   şair arkadaşlarımla birlikte idim. Aniden bir telefonum  çalındı.  Telefonda Aydın’dan Fuat Gürsoy beni arıyordu.  Aynen şöyle diyordu:“ Kadir Ağabey, Söke’nin koca kültür çınarı Eczacı Halil Özşarlak‘ vefat etti “ diyordu.  Nedenli üzüldüğünü ifade edemem… Bunun üzerine hemen arkadaşlardan izin alıp yola revam oldum.  Cumartesi günü öğle namazından sonra Koca Camiinde  öylen namazından sonra   cenaze törenine  katılmak  kısmet oldu. Koca Cami  bir hayli kalabalıktı. Yüzlerce sevini, yakını, dostları ve arkadaşları vardı. Cenaze namazından sonra Gıranta Mezarlığı’nda dualarla toprağa  verildi. Mekânı cennet olsun.

 Halil Özşarlak deyince biraz durmak gerekir.  Mesleğinin yanı sıra  Söke’nin  bütün sosyal, toplumsal, sanat   ve kültürel  günlerinde   her zaman yanımızda idi. Uzun yıllar Söke  Ticaret Odasında  Yönetim   ve Meclis Başkanlığını yaptı, cesaretli  ve  girişkendi.  Tuğunu koparan bir gönül eriydi.  Söke’nin adını Anadolu’ya taşıyan ve 30 yıl  bir zaman dilimi içinde 201 sayıya ulaşan Beşparmak Dergisinin ilk kurucuları  arasında yer aldı.  Halen yayımına devam eden Sarızeybek sanat ve kültür Dergisi ve Söke Şairler ve Yazarlar Derneği’nin de  yine ilk kurucuları arasında yer aldı.

Gönül dostları gibi sosyal ve toplumsal gibi konularda bir görül erdiydi.  Memleketini ve bu memleketin insanlarını seviyordu. Yapıcı ve birleştirici idi.  Onun vefatı bile bir Cuma gününde, bir Ramazan ayında ve 19 Mayıs Atatürk‘ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı gününde, bu tarihi bayramın kutlamaları  sırasında  vatan toprağına  verilmesinde  manidardır. O gerçek anlamıyla bir alperendi. Bir Cumhuriyet çocuğu ve samimi bir Atatürkçü idi. Aynı zamanda demokrattı…Daha Türkçesi  adam gibi adamdı…

Ölünceye kadar hep Söke’nin Yerel basının ve özellikle Söke Ekspres’te  yazmaya devam etti  Rahatsız olmasına  rağmen hâlâ  yazmaya devam ediyordu.  2017 yılında “ SÖKE’DE İZ BIRAKANLAR  “ kitabım çıktığı zaman ona da bir tanesini göndermiştim.  21 Kasım 2017 tarihinde Söke Ekspres’te geniş bir yazı yazmış ve beni tebrik ediyordu. Bir başka yazımda bu tanıtıcı makalesine aynen yer vereceğim...

2018 yılı içinde en son yazdıklarından bazıları: Söke Ekspres ve Söke ( 11.04.2018), Her İki İnsan Tipi ( 09.04.2018 ),  Çağdaş İnsan Kimdir?  ( 05.04.2018),   Arif Sami ve Hatırlatıkları ( 02.04.2018 ),  Huzur (  02.03. 2018 ),     Siyasetin İki Yüzü ( 19.02. 2018)  bunlar yazılarından sadece birkaçı idi. Akıcı ve yalın yazıyordu. Yaşayan bir Türkçe kullanıyordu. Uzun yallar Söke Ekspres’te yazdı.  Eserlerinden bazıları: İpekli Mendil  ( 2000), Bir Eğitimin Mabedi Aydın Lisesi / Anılar, Denemeler ( 2008),  Bir Eczacının Not Defteri ( 2009 ), Yılanın Gözyaşları (2013)  ve Damladan Süzülen  Duygular / Anılar, Denemeler ve Biyografi ( 2017)  gibi  kitapları  yayımlandı.  Bunları da Türk kültürüne şair ve yazar dostlarına armağan ettiler. Söke’mizin değerli duayeni  Eczacı, yazar H. Özşarlak’ın  bu  ilk kitabı    ( İpekli  Mendil )  2000 yılında  bu satırların yazarı tarafından  hazırlandı. Bunun da ayrı bir öyküsü vardır.

Sözün özü, Ecz. Halil  Özşarlak  Söke’nin  bir  koca kültür çınarı idi. Barıştan yana ve sevecendi. Demokrat  görüşlü  bir vatan severdi. Uzun yıllar mesleğinin yanı sıra Türk kültürüne hizmet etti. 86 yaşında iken  onurlu bir şekilde  aramızdan ayrıldı.  Mekânı cennet olsun. Başta Sayın ÖZŞARLAK ailesi olmak üzere, tüm dost ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum.  Karşılıklı olarak bazı hizmetlerimiz oldu. Varsa bir hakkım annesinin ak sütü gibi helâl olsun diyorum.

Sözümü  onun da çok sevdiği Koca  Yunus Emre’nin bir sözü ile  bağlamak  istiyorum:


SULAR HEP AKTI GEÇTİ

KURUDU VAKTİ GEÇTİ

NİCE HAN, NİCE SULTAN

TAHTI  BIRAKTI  GEÇTİ

DÜNYA  BİR  PENCEREDİR                                          

 HER GELEN BAKTI GEÇTİ.

                                            YUNUS EMRE



---------------------------------------------------------------------------------------------


NOT: 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı bütün yurtta   coşkuyla kutlandı. Bu mutlu ve kutlu bayramı gençlerimize armağan eden başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere, tüm silah arkadaşlarını saygıyla ve rahmetle anıyorum. Ayrıca tüm İslam âlemine hayırlı ve bereketli Ramazanlar diliyordum.( A.GÜLER )


Abdülkadir GÜLER

 22.05.2018-  SÖKE

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..