Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '08

 
Kategori
Haber
 

Söke söke alırız...

Söke söke alırız...
 

İşçi(!) 1 Mayıs'ta "Sökerek" bir şey almadı ama "Sökerek" bir şeyler verdi...


Ağızlarda bir klişeleşmiş laf…

<ı>“Söke söke alırız.”

Neyi alırsınız?...

<ı>“Hakkımızı söke söke alırız.”

Siz bu kafayla giderseniz, her 1 Mayıs’ta aldığınız <ı>“Gaz” ve <ı>“Cop” ile kalırsınız ancak.

Hak almanın <ı>“Sökmekten başka” bir yolu yok mu? İlla ki sokaklara dökülüp çatışma ortamı mı yaratmak gerekiyor? Bunu da bir türlü anlayabilmiş değilim.

Şunu da anlayabilmiş değilim…

İşçi sendikaları, kendileri için <ı>“Sökerek” almaya çalıştıkları ve <ı>“Hak” olarak gördükleri şey nedir?

Kaldırım taşları mı?

Bilirim… İşe ilk girerken <ı>“Her işi yapabilecek” durumda olanlar, işe girdikten sonra <ı>“Her işi” yapmazlar. Sadece emeklerinin karşılığı neyse, onu yaparlar. Daha doğrusu onu yapıyor görünürler.

Daha ilk işe girerken rutin sorulan sorudur <ı>“Sosyal haklarım nedir” sorusu.

Şunu soranı hiç duymadım ben…

<ı>“Ben, şimdi çalışmaya başlayacağım iş yerinde, görevim gereği yapacağım iş nedir ve bu işte işyerime ne kadar katkı sağlamama izin veriyorsunuz?...”

Bunu soranı hiç gördünüz mü?

Ama işe girdikten sonra haklarını <ı>“Söke söke” almaya gayret gösterirler. Ne yazık ki bu güne kadar haklarını <ı>“Söke söke” aldıklarına hiç tanık olmadım.

Hükümet, yeni bir kanun çıkartıyor. Bu kanun gereği, çalışan ancak mezarda emekli olabiliyor. Bir taraftan yasa görüşülüyor, içeriği belli, diğer taraftan buna tepki gösterip haklarını <ı>“Söke söke” alacak olanların yaptığı işe bakın…

Sosyal Sigortalar Binaları önünde kuyruğa girip, neredeyse doğmamış çocuklarını sigorta yaptırmaya uğraşıyorlar. Hak <ı>“Söke söke” kapı önünde kuyruğa girerek mi alınır, yoksa sokağa dökülerek mi?

Diğer bir konu…

Taksim’e çıkacak <ı>“İşçi” sayısı ne kadardı?

50 bin kişi mi?

100 bin kişi mi?

Yoksa 500 bin kişi mi?

Yahu… Bu sayının %47 kadarı bu iktidara oy verdi mi? Bu iktidar, iktidara geldiği günden beri <ı>işçiye, memura, emekliye, dar gelirliye, çiftçiye, esnafa ne yaptı?

Çiftçiye <ı>“Gözünüzü toprak doyursun” diyen bu iktidarın bakanı değil mi?... Yine çiftçiye <ı>“Ananı da al git” diyen bu iktidarın başbakanı değil mi? Buna rağmen 22 Temmuz’da %47 oyu yine bu iktidar almadı mı?

İşçisine <ı>“Ayak takımı” diyen bu iktidarın başbakanı değil mi?

Bugün bir seçim olsa, bu işçinin, memurun, emeklinin, küçük esnafın çiftçinin bir bölümü yine bu iktidara oy vermeyecek mi?

Evet… Alırsınız <ı>“Söke söke” bir şeyler…

Ama ne alırsınız biliyor musunuz?

Hakkınızı değil ama hak etmediğinizi alırsınız…

Önce, sokaktaki kaldırım taşlarını <ı>“Söke söke” alırsınız, arkasından <ı>“Gaz bombasını” alırsınız, <ı>“biber hazını” alırsınız, sırtınıza bir <ı>“Cop darbesi” alırsınız ve yere düştüğünüzde suratınıza <ı>“iyi bir tekme” alırsınız.

Siz hak etmezsiniz ama çoluğunuzu çocuğunuzu hastaneye götürdüğünüzde, hastane kapsında da beklerken bile <ı>“Ailece” alırsınız hak etmediklerinizi.

Bütün bu hak etmediklerinizi <ı>“Söke söke” alırsınız, arkasından da sizden oylarınızın %47sini <ı>“Söke söke” alırlar…

Çünkü siz, hiçbir zaman <ı>AKILINIZI BAŞINAZA ALAMAZSINIZ, çünkü onda sökülecek değil, yerine konulacak bir şey vardır, o da sizin işiniz değil…

<ı>03 MAYIS 2008

 
Toplam blog
: 1104
: 918
Kayıt tarihi
: 28.01.07
 
 

Emekliyim ama “Tekaüt” değilim. 1961 yılından beri değişik “Anadolu” gazetelerinde yazdım. 1984-8..