Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '21

 
Kategori
Tarih
 

SÖKE TARİH DERGİSİ

                                                                               

             SÖKE’DE YENİ BİR DERGİ 

                      SÖKE TARİH  

          (Söke Yerel Tarih Araştırmaları Dergisi)                                                                    

 

Geçen hafta(17 Şubat 2021) günü, Söke Hacıhalil Paşa Kütüphanesinde bir toplantı yapıldı.  Toplantının konusu Söke’de yeni çıkan bir derginin çıkışıyla ilgili idi. Beni de davet ettikleri için ben de bu toplantıda bulundum. Hava soğuk ve Coronavirüs- Pandemi korkusu olmasına rağmen ben yine katıldım.  Davete icabet gerek. Toplantı yeni çıkan  “ SÖKE TARİH “ dergisinin tanıtımı içindi.  Adı geçen dergi Söke Yerel Tarih Araştırmaları Derginin bir yayın organıdır.      

 

Derginin imtiyaz sahibi: Söke Tarih Araştırmaları ve Kültür Derneğini koruma derneğidir,   Yayın Yönetmeni ve Yazı İşleri Müdürü:  İsmail Caner Genç,  Dizgi ve tasarım:  İsmail Caner Genç, Yazım Kontrol: Berzan Ekincioğlu, Hukuk Danışmanları: Av. Mustafa Genç, Av. Mustafa Özcanyüz, O. Beyza Genç, Baskı Umut Matbaacılık San. Ve Tic. Ltd. Şti.  / Topkapı / İstanbul’da 2021 de çıkmış olup büyük boy ve 88 sayfadan ibarettir. Derginin göz alıcı tertemiz bir baskısı vardır. Acımadan para harcanmıştır. Bu zamanda böyle bir dergiyi çıkarmak ve yaşatmak her yiğidin harcı değildir. Ellerine, emeklerine sağlık diyorum.    

 

“Söke Tarih” dergisinin tanıtımında Söke İlçe kaymakamı Soner Zeybek, Emniyet Müdürü Fatih Demiralp, Jandarma Komutanı Binbaşı Gökhan Kurgan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Yapıcı, Söke Tarih Araştırmaları ve Kültür Değerlerini Koruma Derneği gönülerleri olmak üzere az sayıda Sökeli vatandaşlarımız vardı. Tanıtımın sunuculuğunu Hacıhalil Paşa Halk Kütüphanesi müdürü Fatih Akbaba tarafından yapıldı. Toplantıda ilçe kaymakamı Soner zeybek, Prof. Dr. Fatma Seval Genç ve İsmail Caner Genç tarafından tanıtıma dair kıza ve özlü birer konuşma yaptılar.

 

   Söke Tarih dergisinde içinde neler var? Giriş yazısında Kaymakamımız Sayın Soner Zeybek yazısı var.  Sayın Soner Zeybek: Kültürel kimliğine sahip çıkan bir şehirde, Söke’de görev yapmak bu çalışmaların içerisinde bulunmak gurur verici. Anadolu’nun her köşesi gibi, değerli bu topraklarını, Söke’nin kültürel kimliğinin geliştirilmesi, tarih bilgilerinin oluşturulması bilinmeyenlerin ortaya çıkarılması, en önemlisi bu bilgilerin yazılı hale getirilmesi çok değerli çalışmalar(…)  Söke’nin geleceği, kültürüne, tarihine, geçmişine sahip çıkması, bu değerlerin bilincine vakıf insanlarız sayesinde, Söke sevdalıların sayesinde sağlam temeller üzerinde inşa edilecektir.    

 

 

Bu giriş yazısından sonra İ. Caner Genç’in teşekkür yazısı, Salih Öztunaoğlu’nun Söke’nin kısa bir tarihçesi kaynaklara dayalı olarak verilmektedir. Bunlardan başka yine İ. Caner Genç’in Bir Ayan Ailesi İlyaszadeler (1)  konuyla ilgili tarihi belgeler ve resimler, Bir Madencilik Mirası ( İ. Caner Genç,  Menderes Gemileri / Sami Koca kaya,  yine İsmail Caner Genç’in “ Kahraman Uçak İSMET” başlıklı yazısı, araştırmacı yazar Salih Öztunaoğlu’nun Karia Ovası’nda Söke Kenti, Araştırmacı yazar Prof. Dr. Fatma Neval Genç’in Mac Andrews &  Forbes (Söke – Meyan Fabrikası  (1 ), Araştırmacı yazar Murat Çal ‘ın Zeytin, Millet, Thales başlıklı yazısı, derginin bir başka yerinde Yine İ. Caner Genç ‘in Söke’nin Kayıp Şehirlerdi ( Sandios  Lophos, xantos Anıtı ve  araştırmacı yazarlardan  Berzan Ekincioğlu  ile İsmail Caner Genç‘in birlikte hazırladıkları  unutulmuş   efelerden  “Sökeli Mustafa  Adadaki Esaret “ başlıklı  geniş ve   akıcı  bir üslupla yazılan  tarihi yazılarıyla bitiyor.  

 

Sökeli Cafer Efe, Sökeli Ali’yi çoğumuz biliyoruz, ancak Sökeli Mustafa Efe unutulmuş bir isimdi. Onun bu dergide acı hatıralarıyla anlatılmasına sevindim. Mustafa Efe için benim de bazı araştırmalarım var, bir gün bunlardan da ayrıca söz edeceğim.  Adı geçen bu her üç efeyi de saygıyla ve rahmetle anıyorum. Söke Tarih dergisi Söke Tarih Araştırmaları ve Kültür Değerlerini Koruma Derneği tarafından çıkarılmış olup bu dernek 25.11.2019 tarihinde kurulmuştur.  

 

Kısa adı SOTADER’ dir.    

 Derneğin Kurucu Üyeleri:    Başkan: İsmail Caner Genç  Başkan Yrd.  Prof. Dr. Fatma Neval Genç  Sayman: Ferit Çandır  Sekreter: Hayrettin Kabakçı  Üyeler:  Mustafa Genç, Fahri Küba, Mustafa Kabakçı, Zehra Özkaya, Mehmet Arabacı.     Söke Kaymakamı, Söke Belediye Başkanı, Söke Ticaret Odası Başkanı, Söke Esnaf Odaları Başkanı, Söke Ticaret Borsası Başkanı, Söke Muhtarlar Derneği Başkanı, Söke İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Söke Emniyet Müdürü bu derneğin de onur üyesidir. Tüm Üyeler Söke Kültürüne, tarihine değer veren ve sahip çıkan insanlardır. Geleceğe dair Söke tarihine, kültürüne ayna tutacaklarına inanıyorum.     Söke Tarih dergisini severek okuduğumu belirtmek isterim. Evet, bir millet olarak tarihimizi bilmek ve tanımak zorundayız,  tarihini bilmeyenlerin milletlerin coğrafi sınırlarını başkaları çizerler. Bu derginin kurucusu ve sahibi İsmail Caner Genç ve tüm emeği geçenleri kutluyorum. “ SÖKE TARİH” dergisinin uzun ömürlü olmasını gönülden diliyor, ellerine ve yüreklerine sağlık diyorum.      

 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------  

NOT. Söke’nin tanınmış Esnaflarından Eski Berberler Odası  Başkanı Nazmi İÇENOĞLU Kuşadası’nda tedavi gördüğü  Devlet Hastanesinde vefat etti. Nazmi İÇENOĞLU Söke’de  sayılan ve sevilen esnaflarımızdandı. Bu üç aylarda vefat etti.  Allah rahmet eylesin, başta ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.  Mekânı gül gülistan olsun diyorum. ( A.GÜLER )            

 

       

 

              Abdülkadir  GÜLER            

          21. Şubatü 20212- SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..