Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Sökeli son Kore gazilerine madalya verildi

Sökeli son Kore gazilerine madalya verildi
 

Söke'nin son Kore Gazilerine 23 Temmuz 2012 Cumartesi günü saat 17.00 sularında Gaziler veŞehitler Parkında yapılan görkemli bir törenle Madalyaları verildi. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları ve şehitler Gaziler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşından sonra tören başladı. Törenin sunuculuğunu yapan Söke ilçesi Nebahat Alpan İlköğretim okulu öğretmenlerinden Ramazçan ÇAL bir konuşma hazırlamıştı. Kore savaşları hakında önce aydınlatıcı bilgiler verdi.

Özetle Ramazan Çal şunları söyledi: Kore Savaşları zsırasında Türk Birlkleri kısa bir intibak eğitimden sonra cepheye sürülmüxtü. 2. Amerikan Tümeninin doğusuna bozguna uğrayıp çetkilen 2. Güney Kore Kolordusunun açtığı yeri doldurmak için görevlendirilmişti. Bu görevin zorunluğu ABD'li General S.L. A. Marshal'ın şu cümleleriyle anlatmak açıklayıcı olacak: " Bir Aspirin Kapağı ile büyük bir fıçının ağzını kapatıllmak istenmektedir. r"

Kunuri Kuzey Kore'nin başkenti Piyonyang daha kuzeyinde bir yerdedir. BM ordusu Kuzey Kore Ordusunu püskürtmüş, Kuzey Kore topraklarınıda komünistlerden temizlemek üzeredir. Fakat hesap edilmmeyen Çin'in bir milyonluk askeri ani bir baskın ile savaşa dahil olmasıdır. Türk Tugayı kalabalık Çin Ordusu tarafından Kunuri'de çembere alınmıştı. BM ana karargahı iletişimin de koptuğu Türk Brliklerinden ümidini kesmişti. Durum çok vahimdi. Japon ve Amerikan Radyoları Türk Tugayı'nın tamamen imha edildiğini duyurmaya başlamkıştı bile.

Türk Subayları hiç telaşa kapılmadan tüm askerlerini savunma durumuna geçirdiğini , süngü taktıklarını anlatıyor. KahramanTürk Askerleri koyunlarından birer paket çıkarıp öpüp öpüp alınlarıra götürdüğünü AllahAllah sesleariyle bunun sonucundan Kur'an olduğunu, dua ettiklerni öğrendiğini bir yabancı asker komutan itiraf ediyor. Mehmetçikleriin 10 dakika kadar süren bir kanlı boğuşmadan sonra bu savaşlarda düşmanların yüzlerce ölü verdiğini anlatıyorlar. Bu boğuşmada sadece 1 şehit ve 3 Türk askerinin yaralı olduğunu itirafediyorlar.

Komutan Pek Sang ilt defa Türk askerlerini bu yiğitçe davranışlarını gözleryle görüyor. ve şöyle diyor Türk askerleri için şunları vurguluyor:

" Türk askerinin üstünlüğünü açık birşekilde görülmüştür. Fakat tanıdıığım kadarı ile bu insancıl, cana yakın insanlar nasıl oluyor da böyle bir saldırıya geçebiliyorlar. Kısa bir süre de sayıca üstün düşmanı yok edebiliyorlar. Bu ne yüreklilik, bu ne görkemlilikti. ! Şu gerçeği belirmeliyim ki Türk askerinin uzaktan yakından birçok taarruzuna tanık oldum.

Bütün hücümlarda düşmanı püskürtüler. yendiler,ve hiç bir zaman geriye çekilmediler. Bu başarının sırı neydi? Bu yumuşak başlı insanlar nasıl birden aslan gibi kesiliyorlardı." Türk askerlerine BM asletlerinence " NUMBER ONE " adı verilmişti. Bundan dolayı yiğitçe kahramanca savaşan Türk askerlerine "NUMBER ONE " diye onları selamlıyorlardı."

Bu kısa konumadan sonra tören başladı.

Söke'nin son Kore Gazilerine Güney Kore Hükümetinden gelen madalyaları ve şükran plaketleri 23 Temmuz 2012 günü Söke Gaziler ve Şehitler Parkı'nda törenle verildi. Törende duygulu anlar yaşandı.

NATO Müttefik Kuvvetleri olarak Güney Kore’de savaşmalarının ardından memleketlerine dönen Söke’nin Kore Gazileri, yıllar sonra Kore Hükümetinden gelen onur madalyası ve beraatlarla duygulandılar.

Son Gazilerin şeref madalyaları kaymakam Mehmet Demirezer,Garnizon Komutan Vekili P. Yarbay Taşkın Köse, Belediye Başkan Vekili Hüseyin Akkkaya,Jandarma Kriminal Labaratuar Amiri Ekrem Malkoç, Emniyet Müdürü M. Ali Serin, Jandarma Komutanı Üstg. Özgür Öncü’nün yanı sıra siyasi parti temsilcilerinin katıldığı törenle takılırken törende duygusal anlar yaşandı.

Söke Kemalpaşa Şehitler ve Gaziler Parkı'nda yapılan törene Nazilli Muharip Gaziler Derneği üyeleri de katılırken madalya ve beraat töreninde konuşan Söke İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer, Türk Ordusunun yurt dışına sevk edilen mücadelenin destanı olduğunu söyledi. Kore savaşında esir düşen 244 askerin hiç birinin yapılan onca propagandaya rağmen düşman kuvvetleri ile işbirliğine yapmayarak emir komuta zinciri disiplinin sağlanmasının en güzel örneğini verdiğini sözlerine ekleyen Kaymakam Demirezer;

”Kore’de mücadele eden askerlerimiz bizlerin gurur abideleridir.Ebediyete göç edenleri rahmetle anarken hayatta olanlara uzun sağlıklı ömürler diliyorum.” dedi.

Söke’nin son Kore Kahramanlarının biyoğrafilerinin okunmasının ardından 1951 yılında Kore’de savaşan son Sökeli Gaziler; Durmuş Tüter (Çeltikçi Mahallesi) Ali Pala (Burunköy)Alim Ateş (Cumhuriyet Mahallesi) H.Hüseyin Aydın (Yenidoğan) Hüseyin Gök (Sarıkemer)Murat Ballı (Serçin) Recep Akkuş (Güllübahçe) Hüseyin Özkan (Savuca) M.Ali Gencer(Sarıkemer) törenle verilirken geçtiğimiz yıl vefat eden Halil Gerenezli’nin madalyasını ise eşi Durdu Gerenezli’ye takdim edildi.

Kore'de kahramanca savaşanları tebrik ediyor ve cümlesine sağlıklı ömürler dilyorum.

Bu haber gazeteci Necati Maldar tarafından Söke Ekspres gazetesinde de yer almıştır.

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..