Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '21

 
Kategori
Psikoloji
 

Sokrat ve Muktedir Olanlar

İnsanoğlu, tıpkı sivrisinek üreten bataklık gibi kötülük üreten bir bünyeye sahiptir. Çünkü doğada, aklıyla duyuları arasında çatışma olan tek canlı türü insandır. Bu, onun asla çözemeyeceği yapısal bir sorundur.
 
Saat, sperm yumurtayı döllediği an çalışmaya başlar ve tesadüflerin, nedensellik zincirinin,  doğanın yasalarının, olasılık matematiğinin, kelebek etkisinin belirlediği süreç devam eder.
  
Nörolojik, biyolojik herhangi bir sorun yokken, aynı kültürden beslenip, aynı eğitimi alan ve aynı zekâ düzeyine sahip iki insandan biri Sokrat olurken öbürü işkenceci seri bir katil olabilir. Çünkü onları o kişiliğe taşıyan etkenler ve potansiyelin içeriği sonsuzdur. Ayrıca sonsuzu oluşturan her olasılık da kendi içinde sonsuzdur. Bu insan aklının alacağı bir şey  değildir..
 
Ama her şeye rağmen insan mucizedir. Diri diri yakılan Bruno ile zehir içirilerek öldürülen Sokrat mutlak özgürlüğe erişirken, onları öldürenler bugün hala iktidarda olsalar bile mutlak olarak köledirler. Çünkü Platon’un söylediği gibi nefislerinin öğretmeni vicdanlarının ise talebesi olamamışlar, hatta tam tersine kendi vicdanlarını kendi köleleri yapmışlardır.
 
Sokrat ve Bruno hala yanımızda ve biriciktirler. 
 
İşte bu yüzden iyilik, kendi içine bilerek kattığı az miktarda kötülükle beraber sanatı, felsefeyi, aşkı ve daha bir çok güzel şeyi  yaratır. 
 
Kötülük ölümdür. Ama ölmeyi göze alan özgürdür.
 
Ahmet Güreşçioğlu
 
Toplam blog
: 164
: 710
Kayıt tarihi
: 13.09.06
 
 

1956 yılında doğmuşum. Tanrı Bilimi Eğitimi aldım. 78 kuşağından olmanın verdiği şevkle olsa gerek;..