Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '11

     
    Kategori
    Tarih
     

    Sokullu Mehmet Paşa’nın projeleri yapılsaydı neler olabilirdi ?

    Sokullu Mehmet Paşa’nın projeleri yapılsaydı neler olabilirdi ?
     

    Sokollu Mehmet Paşa ya da Sokullu Mehmet Paşa(1505 - 1579) Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı


    Sokullu Osmanlı imparatorluğunun duraklama dönemine girmesini geciktiren adam olarak anılır. Eğer Sokullu’nun projeleri hayata geçirilebilse belki de Osmanlı imparatorluğu halen tarih sahnesinde yaşıyor olur ve şu anda var olan bazı devletler de kurulamamış olurdu. 

    Sokullu’nun projelerine bakacak olursak, Sokullu’nun 3 tane önemli ve hayati projesi vardı. Bunlar,  

    · Don – Volga Kanalını Açma Girişimi 

    · Süveyş Kanalı Projesi 

    · Marmara-Karadeniz Kanalı 

    Bunlara sırasıyla bakalım. 

    Don – Volga Kanalı projesi hayata geçirilebilmiş olsa Rusya’nın güneye yayılması ve güçlenmesi engellenebilir, ipek yolu canlandırılabilir, Orta Asya Türkleri ile daha sıcak ilişkiler kurulabilir, Kafkasya’ya hakim olunabilir ve en önemlisi de bu kanal sayesinde Donanmanın Hazar denizine ulaştırılması sonucu İran baskı altında tutulabilirdi. 1560.lı yıllarda fantezi olarak görülen bu proje 1953 yılında Rusya tarafından bu kanalın inşaası gerçekleştirilmiştir. 

    Süveyş Kanalının projesi hayata geçirilebilmiş olsa Hint deniz ticaret yolu açılarak Akdeniz ticareti canlandırılabilir ve Osmanlı imparatorluğu ekonomik olarak daha kuvvetlenebilir Akdeniz ile Hint okyanusu birbirine bağlanarak Güney Asya’daki Müslümanların korunması ve Osmanlı imparatorluğunun sınırlarının geniş noktalara ulaşması sağlanabilirdi. Bu kanal projeside 1869 yılında İngiltere tarafından hayata geçirilmiştir. 

    Marmara-Karadeniz Kanal projesi ilk defa Kanuni Sultan Süleyman döneminde ele alınmıştır. İznik ve Sapanca gölleriyle Sakarya nehri'nin birleştirilmesi suretiyle açılacak kanaldan birinci derecede, gemiler vasıtasıyla donanmaya lâzım olan kerestenin ve İstanbul odununun nakli düşünülmüştür. Daha sonraları da çeşitli defalar yapılması planlanan proje en son 1999 yılında ele alınmış fakat Marmara depremi sırasında gündemden düşmesine rağmen 2000.li yıllarda yeniden tartışılmaya başlanmıştır. İnşallah Sokullu’nun bu projeside Türkler tarafından gerçekleştirilecektir. 

     
    Toplam blog
    : 1
    : 8339
    Kayıt tarihi
    : 10.04.11
     
     

    Hayata muhalif pencereden bakmak, Galatasaray, tarihin arka sayfaları, .......