Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Sol ne yapmalı seçimlerde

Sol ne yapmalı seçimlerde
 

Seçimlere dokuz ay kaldı. Bizler yine aynı dili, aynı politikaları, aynı sağ partilerle seçime gideceğiz ne yazık! Farklı bir ses ya da sol neden yok, ya da sol olarak var olanlar neden yok gibiler?

Türkiyede siyasal rejim kendi doğal sürecinden defalarca saptırıldığı (ince ayarlar!) için sol yok. Sadece o mu? Hayır sol sol olamadığı için yok, politika üretemediği için yok, geniş kitlelerin sorunlarına inemediği için yok, kısır döngülerde ve ucuz hesaplar içinde olduğu için yok, kabahati kendinden başka herkeste bulduğu için ve kılını kıpırdatmadığı için yok. İktidar hedefi olmadığı için yok. Çalışmadığı için yok. Daha nice sebepler sayılabilir ama ilk aklıma gelenleri sıraladım ve işin sosyal, psikolojik ve konjoktürel nedenlerini ayrıca düşünmeli belkide.

Şimdiye kadar, seçimlere bir iki ay kala ittifak arayışları başlar ve çoğunlukla da kaç yerden kaç aday sizden ya da kaç aday bizden olacak tartışmaları birincil sorundur hep. Sanki iktidarda koltuk kavgası. Olay aday sayıları ve hangi sıralamada olacağı üzerine odaklanır. Tabiki sonuçta çok sonuç alıcı olmaz ve barajı dahi geçecek oy alınamaz. Oysa siyaset uzun vadeli politikalar ve çalışmalar gerektiren bir süreçtir. Çıkış yolu olarak da daha sağa kayan partiler ve müslüman sol gibi garip tanımlamalarla aranan çıkışlar, milliyetçiliğe sarılma vs. oysa sol değerler evrenseldir, müslümanı, hrıstiyanı, alevisi, sünnüsü, türkü kürdü, lazı, çerkezi ermenisi olmaz. Bu tür söylemlere de yer yoktur. Bu tür ayrımcı ifadeler kullanmak felakettir aynı zamanda sol için. Zaten yeterince savunucusu var bu siyasetin.

Bütün bunları aşmadan ve ortak bir hadef belirlemeden ve o hedefe odaklanmadan seçim sol için bir hezeyan olmaya devam edecektir. Peki neler yapılabilir?

İşte bu noktada durup düşünmeli; kentleşmeden, eğitimden, sağlıktan, tarımdan, istihdamdan, sosyal güvenlikten, ülkemize ait özel sorunlar, ortadoğu ve küresel sorunlara kadar aklınıza gelen her konuda çözümler üzerinde çalışmalı.

Tüm bu konularda demokratik kitle örgütleri, meslek odaları, bilim adamları bir çok politikada belirlemiş durumdalar aslında. İşte tüm bu öneri ve politikaları siyasal zemine taşıyıp ortak bir akıl üretmeli. Hangi çözümlerin hangi kaynaklarla yapılacağı açıkça deklere edilmeli ve buna göre siyasal söylem geliştirilmelidir. Daha sonra bu çözüm önerileri topluma gerekçeleri ile açıklanmalı diğer siyasi partilerden olan farklılıklar açıkça vurgulanmalıdır.

Diğer yandan adaylar konusu elbette önemlidir. Bunun tek makul yolu aynı proğrama sahip olan siyasal oluşunu tek çatı örgütlenmesiyle seçime gidip belkide ön seçimle adayları belirlemesidir. Tabiki basit ayak oyunlarına kaçmadan. Küçük hesaplarla uğraşmadan.

Bu süreç önümüzdeki yaklaşık 10 aylık süreçte belki bir sonuca dönüşemeyebilir. Ancak bir sonraki seçime iyi bir hazırlık olabilir. Belki de çok yoğun bir çalışmayla bu seçimde bile barajı aşacak bir ivme yakalanabilir. Yoksa sonsuz bir yenilmişlik psikolojisi ile ve çalışmadan emek vermeden günü kurtarma ile olabilecek bir iş gibi görünmüyor. Küresel sorunların ağırlığı altında ezilen kitlelerin güzel haberlere ne kadar ihtiyacı olduğunu sanırım herkes biliyordur. O zaman üzerinize düşen sorumlulukları yerine getirin.

 
Toplam blog
: 144
: 2687
Kayıt tarihi
: 01.07.06
 
 

Ziraat mühendisi ve iktisatçıyım. yatırım danışmanlığı ve kişisel gelişim konularında  Simurg Con..