Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mart '16

 
Kategori
Deneme
 

Solcu demek ilerici demek değil; çünkü solcunun da ilericiliği tartışılır

Solcu demek ilerici demek değil; çünkü solcunun da ilericiliği tartışılır
 

Artık bugün sağcı-solcu isim olarak kalmasa da düşünce ve yaşam biçimi olarak sağ zihniyet sol zihniyet sonsuza kadar ama değişime uğrayarak var olacak. Sol sağ kişinin kendini nasıl kabul ettiği ile ilgili.

Yıllardır solcu demek ilerici demek şeklinde bilinir. Çünkü sol terminoloji ilerici dediğimiz düşünceleri savunur. Ancak sol terminoloji ileri düşünceleri ifade etse de kendilerine solcu diyenler ilerici olmayabilirler. Bugün ilerici olmadığını söylediğimiz AKP’den muhafazakârlığı kaldır sol ile arasında fark kalmaz.

Tutucu olduğu iddia edilen partiyle aradaki fark sadece dindarlıktan ibaretse solun kendini sorgulaması gerekir. Yani AKP’li türbanını çıkarsa senin gibi olacak ya da sen başına türban taksan AKP’li gibi olacaksın.

Şöyle olsa yine de iyi “AKP’li dediğimiz insanlarımız da kendilerini geliştirmişler, yani AKP’li de ilerici”  Ama onlar ilerlememiş sol geri kalmış gibi bir durum var.

Savunulan değerlere bakıyoruz tamam da söz ve davranışlar, vizyon, sorunlara bakış açısı vs bizlere pek ilerici gelmiyor. Zaten dünyada da sol ancak gelişmiş ülkelerde (ilericiliği sindirmiş, lafta değil özde ilerici) olması gereken konumda.

Valla Türkiye’deki duruma bakıyorum, benim aklıma sol deyince ilerici gelmiyor. Tabii ki burada kişilere bir eleştiri yok. Kişinin ileri fikirler taşıması solcu ya da sağcı olmasına bağlı değil. Genel olarak böyle bir algı var. Artı ilerici görünüyorlar ama ilerici değiller diye eleştirdiğimiz sol içinde de gerçekten ilerici insanlar olabilir. Biz sadece bir algıyı irdelemeye çalıştık.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..