Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '12

 
Kategori
Siyaset
 

Solculuk nedir? İnsani ve sosyoekonomik yönü

Solculuk nedir? İnsani ve sosyoekonomik yönü
 

Solculuğun İnsani yönü :

Solculuğun insani yönü bütün insanları emek ve faydada birleştirmeye yöneliktir.

Siz ülkenizi, milletinizi, bayrağınızı sevebilirsiniz. Bu size bir aidiyet duygusu kazandırır. Ama bir insan olarak başkalarının gözünde size ne değer katar? Eğer bir insan olarak yaşadığınız ülkenize ve ülkenizin insanlarına bir faydanız yoksa, insanların gözünde değeriniz nedir?

Peki inançlı bir insansınız, ibadetlerinizi de aksatmadan yapabilirsiniz. Ama kul hakkı yiyorsunuz. Başkalarının hakkına tecavüz ediyorsunuz. O zaman bu Dünyada yaptığınız ibadet size bu Dünyadan gittiğinizde ne kazandırır?

İşte doğarak elde ettiğiniz, Bu Dünyaya gelirken seçemediğiniz özelliklerinizin, başkalarının gözünde size bir değer katmadığını göreceksiniz. Bir insan olarak değerinizin yarattığınız faydada olduğunu bileceksiniz.

Eğer ülkenizi, dünyayı, insanları seviyorsanız, faydalı olmayı insanlara ve dünyaya zarar vermemeyi bileceksiniz. Başkalarının hakkına tecavüz etmeyeceksiniz. Her insanın yaradılış itibariyle farklı olduğunu, farklı düşünebileceğini, inancının farklı olabileceğini düşüneceksiniz.

Hiç kimsenin yüzde yüz mükemmel olamayacağını, insanları olduğu gibi kabul etmek gerektiğini, size yapılan hataları kuru bir intikam hissiyle başkalarına yapmamayı, bin tane yanlışın bir doğru etmeyeceğini bileceksiniz.

İnsanları gerek işçi, gerek müşteri, bir para kazanma aracı olarak görmeyeceksiniz. Herkesin, eğer bu Dünyaya insan olarak geldiyse, mutlu, huzurlu, refah içinde yaşamaya hakkı olduğunu bileceksiniz. Siz de bunun için üretici ve faydalı olacaksınız. Asalak olmayacaksınız.

Yeryüzünde fesat çıkarmayacaksınız. Bölücülük yapmayacaksınız. Kimsenin yaşam hakkına, rızkına, namusuna, onuruna tecavüz etmeyeceksiniz.

Zenginliğin yoktan var olmadığını, kimsenin lütfu olmadığını, bir emeğin ürünü olduğunu, bunu var edenin de emeği ve mesleği dışında bir sermayesi olmayan emekçiler olduğunu bileceksiniz.

İnsanları her ne olursa olsun farklı dini inançları, milliyetleri, cinsiyetleri nedeniyle yargılamayacak, aşağılamayacak, düşmanlık beslemeyeceksiniz. hiç kimsenin sizin gibi düşünmek ve yaşamak zorunda olmadığını, buna saygı göstermeniz gerektiğini, bunun da hayatı tekdüzelikten çıkardığını ve bir çeşitlilik kattığını bileceksiniz.

Kısaca insanların değerinin yaratığı faydada ve başkalarının hakkına tecavüz etmemekte olduğunu anlayacaksınız.

Solculuğun sosyoekonomik yönü :

 Solculuğun sosyoekonomik yönü gayet kısa ve açıktır.

Eğer yeryüzünde üretenler emekçiler ise bütün üretim araçları da mal veya hizmet emekçilerin olmalıdır. Ne bir kişinin ne bir zümrenin ne de devletin. Yaratılan zenginlikten de üretenler faydalanmalıdır.

Şimdi bu nasıl olacak? Denilebilir. Eğer İnsanlık bir tarihsel süreç içinde bir gelişim ve değişim içinde ise bu da elbet gerçekleşecektir. Eğer insanlar bu ülke benim ise bu beni yönetenler kim sorusunu sormuş ve krallıkları, diktatörlükleri, despot yönetimleri devirmiş ise zenginliğin küçük bir azınlığın elinde birikerek geniş halk kitlelerini fakirlik ve ekonomik krizler ile boğuşmak zorunda bırakmasını da sorgulayacaktır.

İnsanlık arkası kesilmeyen ekonomik krizlerden bir gün elbet bıkacak ve eğer üreten ben isem patron kim sorusunu da soracaktır.

 
Toplam blog
: 138
: 5557
Kayıt tarihi
: 05.10.11
 
 

1968 Afyon doğumluyum Antalya'da yaşıyorum. Antalya end. meslek. lisesinden sonra Anadolu Ünivers..