Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '08

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Solucan gübresi ve özellikleri

Solucanların ağızlarında diş bulunmuyor. Ayrıca taşlık, yutak gibi sindirimle ilgili hiç bir yardımcı organı da yok. Bu yüzden, yedikleri atıkları içinde tüm gerekli mineraller bulunan gübre haline getiriyorlar. Solucan gübresi, bitki büyümesi için gerekli olan tüm mineral maddeleri yeteri kadar ihtiva ediliyor. Solucan gübresi azot, fosfor, potasyum, karbon, demir, çinko, magnezyum, kalsiyum gibi maddelerin yanı sıra yüksek oranda organik madde, humikasit ve fulvikasit içeriyor. Bunların Türkiye' deki her türlü sebze ve meyve için çok önemli besin öğesi ve solucan gübresinin suni gübreye göre 100 kat daha etkili olduğu savunuluyor. Kimyasal gübre kullanan üreticilere bu tür biyolojik gübrelerle topraklarının canlılığının devam ettirilmesi öneriliyor.

Özellikleri

* Toprağın strüktürünü düzenleyip havalanmayı sağlarken su tutma kapasitesinin yüksekliği topraktaki su stresini minimize ediyor.

* Yapısındaki çok sayıda bakteri, verildiği topraktaki zararlı bakterilerle rekabet ederek onların zararlı etkilerini ortadan kaldırıyor. Böylece bitkilerin hastalıklara karşı direnci artıyor.

* Hava şartlarının olumsuz etkilerine (don ve sıcak-kuru hava) karşı bitkiyi korur.

* Yabani ot tohumu içermiyor.

* Kaliteli, bol ve raf ömürlü ürünler elde edilmesini sağlıyor.

kaynak: www.ziraatcim.net

 
Toplam blog
: 14
: 7440
Kayıt tarihi
: 24.08.08
 
 

K.T.Ü Ordu Ziraat Fakültesi mezunuyum. Yüksek Lisansımı Ordu Üni. Bahçe Bitkileri A.B.D'nda tamam..