Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '11

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Solucanların varlığı toprak yapısınını belirtiyor

Solucanların varlığı toprak yapısınını belirtiyor
 

Bahçemin toprağından gübre üretiminde kullanılmak üzere toplanmış toprak solucanları.


Topraklar ve solucanlar 

Bahçemizin toprağındaki fazla sularının tahliyesinin ilerki zamanlarda solucanlar tarafından yapılacağı gerçeğinde, her türlü bitkilerimiz ve çimlerimiz zarar görecektir, sizin drenaja önem vermemeniz ilerki zamanlarda toprağınızdaki solucan populasyonlarının toprağınızdaki fazla sudan etkilenerek bu fazla suyun tahliyesi için topraklarınızda çeşitli galeriler açarak bu fazla suların tahliyesini kendi yöntemleri ile yapacaklar bahçenizdeki dikili bitki ve çimlerinizin köklerinde toprak boşlukları oluşarak bitkilerinizin yaşamaları riske girecektir. 

Topraklarımızdaki solucan poyulasyonların gelişmesine ve de solucanların toprağınızın gereğinden fazla havalanmasının önüne geçmenin yolu yağmur sularının tahliyesi için gereken drenajın yapılması gereğinin yapılarak, bu tür olumsuzluklarının önüne geçmek için solucanları ilgilendiren bu konudaki bilgilerimi paylaşarak bilgi sürecine katkı sağlamış bulunmaktayım.
Bahçe kurarken toprağımız üzerinde ilk yapacağımız işlerin başında, topraklaımızın taban suyunun seviyesine uygun drenajının yapılması gerektiğidir. 

Kış aylarında yağmurların etkisiyle taban suyunun yükselmesinin hesabı yapılarak drenajının gerektiği gibi yapılmasında yetiştireceğimiz bitkiler açısından önemi bilinmeli, bitkilerimizin köklerindeki fazla suyun köklerin oksijen alımını engelliyerek köklerde mantarı hastalıklara sebebiyet vereceğidir. 

Bizim topraklarımızın drenajını yapmayışımızın kış yağmurlaıyla topraklarmızın sulara doyacağından topraklarımız organik yapısın seviyesine bağlı olarak toprak yüzeyinde solucanların varlığı ile bunun sebebi olarakta solucanların fazla suyun tahliyesinde çalıştıkları görülecek, toprak solucanları açtıkları bu galerilerle topraktaki nemin havalanarak tahliye etmelerine yorumlayabiliriz. 

Yağmurlar dinipte sular çekildikten sonra bu açılan galerilerin bitkilerimiz köklerine gelen bölümlerinde fazla havalanalarından dolayıda bu sefer bitki köklerindeki nemin kurumasıyla bu sefer bitkilerimizin topraktan besin alımları riske girerek yaşamları bozulacaktır. 

Burada ki olayları yorumlarken topraklarımızdaki solucan populasyonlarının çukluğunu menfi düşünmeden bilmeliyizki solucanların topraklarımızdaki varlıkları bizim alehimize değil bilakis topraklarımızın organik yapısının göstergesi durumuna işaret etmektedirler. 

Sizlerinde benim bu paylaşımlarıma bir nebze katılmanızla paylaşımların önünü açacak yorumlarını sunmanızı beklerim. 

 
Toplam blog
: 29
: 1056
Kayıt tarihi
: 14.01.11
 
 

Elektronik teknisyeni olarak emekliyim, 1997 Ağustos'u itibariyle toprakla ilgili hobi çalışmalar..