Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

E. Kurmay Yarbay Mustafa Kemal Öztürk

http://blog.milliyet.com.tr/emeklibirsubay

15 Ağustos '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Soluk mavi bir nokta!

Soluk mavi bir nokta!
 

Yazin babam bizi Danisik'a götürdüğünde, bazı süprizlerle karşılaşırdık. Bunlardan biri üzüm? Kuru üzüm değil. Yaş üzüm. Biraz sararmış, çoğu çürümüş olsa da üzüm. Biri akıl eder, eşeğinin sırtında köy köy dolaşarak üzüm satardı. Cinlik yapıp işi hesaba kitaba vurur da, bu adam bu işten ne kazanırdı, nasıl kazanırdı, niye bu işi yapardi diye sorarsanız, bilmem. O adam eşeğine yüklediği üzümü satmak için taa Danisiga kadar gelirdi.

Simdilerde de Danisiklilar Fransiz Uzumu yemek icin Bavyeraya, Salmon balik yemek icin Kanadaya gidiyorlarmis. Gidip, gidecegimiz de o kadar?

Yok. Yok. Danisiklilari kucumsemiyorum. Insan oglunu kucumsuyorum. Ne yapsan, ne etsen, ne yesen, nerelere gitsen, o "Soluk Mavi Nokta" nin icindesin?

Evimiz, barkimiz, komsumuz, memleketimiz, memleketlerimiz. Danisik, Sivas, Gokcebostan, Ankara, Istanbul, Bingol. Avrupa, Amarika, Biloxi, Teksas. Hepsi o soluk mavi nokta. Biz. Hepimiz. Simdiye kadar gorduklerimiz, duyduklarimiz. Varliklarindan hic haberdar olmadiklarimiz. Butun sevdikleriniz. Butun nefret ettikleriniz. Hepsi o soluk mavi noktanin icinde!

Bu herif fittirdi demeyin. Bunlari Carl Sagan isminde bir Uzay Bilgini kaleme almis. Bahsettigi o soluk mavi nokta bir fotograf. Voyager 1 isimli uzay gemisi dunyadan tam 3.7 milyar mil oteden bu fotografi cekmis. Fotografta gunes huzmesinin tam ortasinda soluk mavi bir nokta var. Dunya. Bizim dunyamiz.

Yildiz da, padisah da olsaniz bu noktanin icindesiniz. Disina cikip, diger noktalari ziyaret etseniz bile, simdilik, bizim bildigimiz, gidip de yasayabileceginiz baska bir yer de yok. Variniz, yogunuz, eviniz barkiniz, yurdunuz, yuvaniz bu soluk mavi nokta!

Bu fotograf 6 Haziran 1990da cekilmis. Ben burada yayinladim. Meraklilari arzu ederlerse, Berkeley Universitesi'nin bu konuyla ilgili sayfasina ulasir, doya doya okurlar.

Herkese selam eder, kucuklerin gozlerinden, buyuklerin ellerinden operim.

 
Toplam blog
: 798
: 2506
Kayıt tarihi
: 25.07.06
 
 

Harp Okulu 1974 mezunuyum. 1983'de Kurmay Subay olarak mezun oldum. 1987 yılında Silahlı Kuvv..