Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '11

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Somali'de çocuklar ölmesin

Somali'de çocuklar ölmesin
 

Somali Afrika’da bir ülke. Son 60 yılın en ağır, en zor ünlerini yaşıyor. İnsanlar açlıktan ve susuzluktan hasta oluyor, çocuklar bakımsızlıktan ölüyor. Havalar çok sıcak kurak ve üç yıldır bazı yerlere hiç yağmur yağmıyor. Kuraklığın hüküm sürdüğü bu ülkede açlık ve sefalet kol geziyor. Etiyopya ve Kenya’da aynı felaketi yaşıyor. Bu ülkelerde her geçen can kayıpları hızla artıyor. Yaklaşık 12 milyon insanın ölüm riski yaşadığı bu kara kıt’a Afrika en savunmasız olanlar ise çocuklar ve bebelerdir. Basından ve değişik medya haberlerinden aldığımız bilgilere göre, Somali ‘de son üç ayda açlıktan 5 yaşın altındaki 29 bin çocuğun öldüğü haber veriliyor. Bu çağımızın ve teknolojinin baş döndürücü bir uzay çağında utanılacak bir tablo değil midir?

Somali’de yaşayanların tek umutları mülteci kamplarına ulaşmaktır. Mülteci kamplarına gidip bir bardak su, bir tas çorba içmektir. Bölge de yaşayan her dört kişiden biri evini barkını terk etmek zorundadır. Mülteci kamplarına gitmek için çok çocuklu ailelerin küçük çocukları açlık ve susuzluktan dolayı yolda ölüp gidiyor.

BM raporlarına göre insanların yok sınırında iki milyon insan çağın çok gerisinde ve açlıktan perişan bir vaziyette, Somali’de insanlar hayatta kalma mücadelesini veriyorlar.

Somali’de insanların açlıkla mücadele ettiği, annelerin, babaların çaresizlikten çocuklarını ölüme terk ettiği bir günde, tüm dünya seferber olmuştur. Dünyanın ilgi duyması bu sevindirici bir olaydır. Dünya ulusları yardım çağrısında bulunurken Türkiye ve Türk ulusu da bu yardımlara karşı özellikle bu Ramazan ayında kayıtsız kalmadı. Somali’ye en büyük destek Sabah Gazetesiyle birlikte Samanyolu Grubu ve Kimse Yok mu? Derneği’nden geldi. Bunlarla birlikte çeşitli kurum ve kuruluşlar dernekler, sanat dünyası, spor ve iş adamları, iş dünyası, Kızılay ve ünlü isimlerin katıldığı bir gecede 26 Milyon 200 bin lira toplandığını basından ve medyadan öğreniyoruz. Ulusça böyle bir yardımda birlik ve beraberlik içinde olmak Elbette bu sevindirici bir olaydır. Bu beraberlik takdire değer ve alkışlanmalıdır.

Geçen akşam televizyonda izliyorum. Adeta gözlerim yaşardı. Yapılan yardımlar çığ gibi büyüdü bir anda. Sanatçı Kayahan ve İpek Acar’ın minik yavruları kızı Aslı Gönül’ün çeyizinden bir altınla başladığı bu yardım karşısında gözyaşlarımı tutamadım. İşte Türk Milleti ve işte Türk İnsanı. Türkiye’den fersah fersah uzaklarda bulunan Afrika‘lı insanlara yardım elini uzatıyor. Ne büyük bir meziyet Allah’ım. Televizyonda izliyorum.

Tanınmış ve yardımsever ünlü sanatçıları izliyorum: İşte Kayahan ve ailesi, eşi ve çocukları, Seda Sayan, Milli futbolcu ve İstanbul Milletvekili Hakan Şükür, İbrahim Erkal, Vatan Şaşmaz, Kenan Çoban, Erhan Ufak, Deniz Arcak, Alişan, Ümit Sayın, Murat Dalkılıç, İbrahim Erkal, İzzet Yıldızhan, Fatih Terim, Orhan Gencebay. Müslüm Gürses, Murat Kekili, Reyhan Karaca, Erhan Güleryüz, Tolgahan Sayışman, İş Adamı Ali Ağaoğlu, Neşet Ertaş, ve Kutsi hepsi büyük bir enerji ile çalışıyorlar. Gelen telefonlara yanıt veriyor.

Tanınmış işadamlarımız kesenin ağzını ardına kadar acıyorlar. Yeter ki Somali’de çocuklar, küçük bebeler ölmesin diyorlar. Ve de insanlık ölmedi diyerek cömertçe kesenin ağzını açıyorlar.

İnsanlık ölmedi çağrısına iş adamlarımızdan da büyük destek geldi. Örnek olarak Doğuş Holding sahibi Ferit Şahenk 750 bin lira ile bu rekora imza attı. Metro Turizm 500 bin lira, İş adam Aliağa oğlu 250 bin lira ile destek verdi. Yardımlar çığ gibi büyüdü. Yeter ki Somali’de çocuklar ölmesin denildi...

Bu yardımlar devam etmelidir… Somali’de, Kenya’da ve Etiyopya'da çocuklar ölmesin, anneler ağlamasın diyorum.

Not: Afrika yaz 3072 ‘ye gönder. 5 TL. Katkınız olsun.

Kızılay'a da kısa mesaj yaz: 2868.'e gönderebilirsiniz. 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..