Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '19

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Sömestrde Kepçe Kulak Estetiği

Doğuştan gelen ve okul çağında akranları tarafından alay konusu edilebilen kepçe kulak kusuru, özellikle ergenlik dönemi öncesi ve ergenlik döneminde okul başarısını olumsuz etkileyebilmekte, çocukta özgüven sorunu yaratmaktadır. 
 
Kepçe kulak estetiği operasyonu için genellikle tercih edilen zaman dilimleri okul öncesi ve yarıyıl tatilleridir. 
 
Kepçe Kulaklı Çocukların Okul Başarısı Düşebiliyor
Kepçe kulaklı çocuklarda kulağın boyutu aslında normal ölçülerdedir. Ancak kulak ile kafa arasındaki açı normalden fazladır. Kulak kepçesi öne doğru gelişir. Bu durum, kulağı olduğundan büyük gösterir. Bunun nedeni, kulak kıkırdağının tam gelişmemesidir. Özellikle kulağın üst kısmında kıvrımlar kaybolur ve kulak kepçesi düzleşir. Kepçe kulak kusuru doğuştan gelmektedir. Sadece tek kulakta da ortaya çıkabilmektedir ki ciddi bir simetri sorunu yaratmaktadır. Kepçe kulak deformasyonu tedavi edilmediğinde gelişim çağında erkek ve kız çocuklar açısından psikolojik sorunlara, üzüntülere yol açabilmektedir. Özellikle okul ortamında ölçüsüz şekilde alay konusu olmak, derslerdeki başarıyı, motivasyonu direkt etkilemekte, çocuğun zamanla içine kapanmasına yol açabilmektedir. 
 
Kepçe Kulak Estetiğinde Alt Yaş Sınırı 6
Estetik operasyon için alt yaş sınırı 6’dır. Bunun nedeni, insan kulağının tüm dokularının gelişiminin bu yaşa kadar yüzde 90 oranında tamamlanmasıdır. 6 yaşından önce yaptırılan kepçe kulak estetiği, kulağın gelişimini ve operasyon sonuçlarını olumsuz etkileyebilmektedir. Bu yüzden tercih edilmez. 
 
       
Yarı Yıl Tatilinde İple Kepçe Kulak Estetiği       
Kepçe kulak estetiği iki ayrı yöntem ile yapılmaktadır. İple askılama yöntemi ve cerrahi yöntem. İple askılama yöntemi lokal anestezi altında yapılır. Bu yöntemin tercih edilmesi doktor muayenesi sonrasında belirlenir. Kulaklar, özel iplerle kepçe pozisyonundan kurtarılarak geriye doğru yatırılır ve sabit bir duruma getirilir. Kulağın, kafa ile yaptığı açı ideal konuma getirilir. Ortalama 30 dakikada gerçekleştirilmektedir. Ameliyat yarası ve dikiş izi yoktur. 
 
Çok uzun yıllar kalıcılığını koruyan bu yöntemde iyileşme dönemi konforlu geçmektedir. Hasta aynı gün taburcu olmakta, kanama olmaktadır. İyileşme sürecinin ilk döneminde kulağın tam oturması, dış darbelerden korunması ve yatakta deforme olmaması için özel saç bantları birkaç gün kullanılır. Hasta ertesi gün günlük işlerini rahatlıkla yapabilmektedir. Kulak arkasında mini bandajlar bir iki gün içinde çıkarılır. Özellikle sömestre dönemi, çocukların iyileşme süreci için yeterli zamandır. 
 
Kepçe Kulak Düzeltme Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kulak yapısı uygun olmayan hastalar, muayene sonrası cerrahi yöntem ile kepçe kulak sorunundan kurtulmaktadır. Kıkırdak yapısı yoğun, kulak dokuları sert ve anatomik olarak ileri düzeyde şekil bozukluğu varsa kepçe kulak düzeltme ameliyatı uygulanır. Kepçe kulak ameliyatı ile iki kulak ortalama 1.5 saatte genel anestezi altında tedavi edilmektedir. Kulak arkasından açılan kesi ile öne doğru konumlanan dokular geriye yatırılır, kulak kıvrımları oluşturularak estetik görünüme kavuşturulur. 
 
Hasta genellikle 24 saat hastanede gözlem altında tutulur. Ertesi gün evine dönebilmektedir. Kulakta ödem ve morarma son derece normaldir. Bunlar 1 haftada minimal seviyeye gelir ve sonraki günlerde yok olur. Pansumanlar 2 gün sonra değiştirilir. 1 ila 1.5 ay kulak bandajı takmak, gece kulak üzerinde rahat uyunmasını sağlar. Ameliyat sonrası kulakta oluşacak hafif ağrılar, ilaçlarla giderilir. Ameliyat izi ve estetik dikişler kulak arkasında, kulağın kafa ile yaptığı kıvrımlı sınırda olacağı için fark edilmesi çok zordur. Kulağın tam olarak oturması 2 ila 3 ayı bulmaktadır. Ameliyat sonucu kalıcıdır. 
 
 
Sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle, 
Sağlık ve sevgiyle kalın…
 
Instagram://drtayfunturkaslan
Facebook://DrTturkaslan
 
 
Toplam blog
: 56
: 892
Kayıt tarihi
: 06.07.14
 
 

İzmir Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Aynı yıl girdiği Tıpta Uzmanlık Sınavında (..