Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '08

 
Kategori
Deneme
 

Sömürülen Yerliler

Sömürülen Yerliler
 

bir kızılderili resmi


Aborjinler, Kızılderililer ve ismini bilmediğimiz avrupalıların sömürdüğü onlarca, yüzlerce halk. Şu günlerde Kanada ve Avustralya yönetimleri yerlilerden özür dilemiş olsa da, bu özür onların yaşadığı acıları hüzünleri bitirmedi. Yıllarca kültürlerinden yaşayışlarından koparılmak istendi. Başarılı da olundu ne yazık ki. İşte bunun için bu özür yerlilerin beyaz adam hatasını anladı diyerek rahatlamasından başka bir işe yaramadı.

Kızılderililerin çok güzel atasözleri var.Onlarıda bir başka yazımda paylaşacayım. Ancak içlerinden birtanesi var ki çok büyük anlamlar ifade ediyor. Hemen onu da paylaşmak istiyorum sizin için:

''Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak''

Bu söz paranın aslında o kadar da önemli birşey olmadığını anlatıyor. Paranın herşey demek olmadığını anlatıyor. Onun için lütfen hayatta paranın kölesi olmayalım arkadaşlar. Para bizim herşeyimiz olmasın. Bizim herşeyimiz sevgi gibi adlarını sıralayabileğimiz diğer manevi değerlerimiz bizim herşeyimiz olsun!

[Yerliler hakkındaki yazılarıma ilerki günlerde devam edeceğim....]

 
Toplam blog
: 18
: 696
Kayıt tarihi
: 10.04.08
 
 

18 Yaşında bir universite öğrencisiyim. Yazmayı seviyorum. Bu alanda kendimi geliştirmek için onl..