Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '17

 
Kategori
Siyaset
 

Son 60 yılda Türkiye'nin En Büyük Üç Sorunu Ne İdi ve Bugünkü Durum

Son 60 yılda Türkiye'nin En Büyük Üç Sorunu Ne İdi ve Bugünkü Durum
 

 

Kanaatimce Türkiye’nin kabaca son atmış yıldaki en büyük üç sorunu şunlardı. Birincisi askeri darbeler. Askeri darbelerin ülkemize verdiği kalıcı zararı hiçbir şey vermemiştir. Bunları, nedenlerini, nasılını, detaylarını yazmayacağım, zaten çok yazıldı, çizildi, konuşuldu.

İkincisi PKK idi. Bunun ülkemize verdiği zarar da maddi manevi çok büyüktür. Rakamlara da, detaylara da girmeyeceğim. Zaten biliyorsunuz.

 

Kanaatimce Türkiye’nin üçüncü en büyük sorunu veya diğer pek çok sorununun kaynağı gerek sivil bürokraside gerekse askeri bürokraside ağır işleyen devlet bürokrasisi ve ağır işleyen karar alma mekanizması idi. Ayrıca askeri bürokrasi resmi şemada sivil bürokrasiye bağlı olsa da, sivil otorite askeri otoriteye askeri konularda, güvenlik konularında fazla hesap soramıyordu, sorsa da fazla müdahale edemiyordu. Bu benim kişisel kanaatimdir, ayrı kanaatte olanlar da olabilir.

 

Son yıllarda gerek yapılan yasal düzenlemeler dolayısıyla gerekse güçlü bir tek parti iktidarı olması sebebiyle sivil bürokraside devlet çarkının hızı önemli ölçüde artmıştır. Sivil bürokrasinin askeri bürokrasiyi denetleme ve müdahale gücü de önemli ölçüde artmıştır. Özellikle savaş zamanlarında, ki Türkiye yaklaşık otuz yıldır PKK ile savaş halindedir, askeri bürokraside karar alma mekanizmasının hızı savaşın kazanılması açısından son derecede önemlidir. Basından ve medyadan takip edebildiğimiz kadarıyla son yıllarda savaş halindeki TSK içinde karar alma hızı çok büyük derecede artırılmış ve bunun büyük olumlu etkileri görülmeye başlanmıştır.

 

Yukarıdakilere bağlı olarak son yıllarda askeri silah, cephane, araç, gereç, tank, top, tüfek, roket, İHA ve bu gibi ihtiyaçlarımızda eskiden neredeyse tamamen müttefikimiz olan dış ülkelere bağlı iken, bunun mahzurları bilfiil yaşanarak görülmüş ve bunları yerli olarak yapmak yolunda önemli ve büyük adımlar atılmıştır. Bu yönde olumlu faaliyetler hızla devam etmektedir.

 

Kim ne derse desin, Türkiye artık eski Türkiye değildir. Türkiye hızla kabuk değiştirmektedir. Ben istikbalde hem de çok uzak olmayan gelecekte Türkiye’nin hem ekonomik hem askeri, dolayısıyla da siyasi alanlarda hızla büyüyeceğine ve güçleneceğine inanıyorum.

 

Sürç-ü lisan ettiysek af ola.  Kalın sağlıcakla.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..