Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Son AB Momenti

“AB Komisyonu’nun yayımladığı bütçe gerçekleşmelerine göre 27 üyeli AB, geçen yıl 111,3 milyar avrosu Birlik içinde olmak üzere, toplam 122,2 milyar avro harcadı.

10 üyenin net katkı yaptığı ve 17 üyenin net alıcı olduğu bütçede...”

http://ekonomi.milliyet.com.tr/almanya-dolduruyor-polonya-bosaltiyor/ekonomi/ekonomidetay/03.10.2011/1446135/default.htm

Bizde ki Batı-Doğu illeri yerine, onlarda merkez-periferi ülkeleri diye düşünün, durum aynen sürüyor demektir.

Burada ince ayrıntılar var onlara bir bakalım:

Verici ülkelerin para fazlaları var, klasik ekonomi açısından bakılınca, küçük ülkelere nakit aktararak, onlardan çok kendilerine yarar sağlıyorlar. Bu, üretim fazlası buğdayı denize dökmek veya çiftçiye üretmemesi için para ödemek gibi bir şey.

İkilemsel bir durum daha var:

En büyük 4 AB ülkesi için, ortalama aylık gelir 2.000 dolar veya 1.500 avro dolayında ve bununla 2011 son model teknoloji oyuncakları veya ev satın alınamıyor. Bu yetmiyormuş gibi, şu anda yapılan ise, bu maaşlı kişileri işten çıkarıp, yarı maaşa çalışacak 4. Dünya vatandaşları getirmek.

Oysa, statik ve dışa kapalı bir AB, eğer kendi vatandaşlarına yönelik, onların maaşlarını arttırıcı bir yönelimde bulunsa, bunu getireceği orta ve uzun vadeli kazanç ve ekonomik denge, o kocaman bütçeyi saçıp savurmaktan daha çok olurdu.

Periferi ülkelerinin Afrika ülkeleri gibi bir ikilemi var: Yüzyıllar  boyunca, büyük ülkelerce sömürüldüklerini düşünüp, bunu geri almayı hak sayıyorlar ama nasıl ki kölelik ticareti, Afrika’da AB’liler gelmeden önce de vardıysa, periferi ülkeleri için de böyle: Onların da büyük ülkelerden farkı yok, kendi iç taht kavgaları tüm tarihsel artı-değeri gömmüş durumda.

Tarihsel artı-değerin artması, ya aktarımın sürmesi ve gelenekleşmesi ile, ya da icat türü artı-değerler sıçramalarıyla olur. Küçük ülkelerin böyle gaspedilmiş tarihsel artı-değerleri yok.

Şerh. Burada, Hollanda ve İngiltere Doğu Hindistan Şirketi’lerinin sonul iflas süreci tarihini okumak, ekonomiye yeni bakış açılaır katacaktır. İronik olarak, Hobsbavm gibi birinin 1789-1848 devrim tarihçesi dönemine, sanat alanında fotoğrafı katmayı unutması gibi, dünya sistemlericiler de, ekonomi uzmanı ve kayıt tarayıcısı geçindikleri halde, bu makro olguyu hep gözden kaçırıyorlar. O 2 şirket, aynen bugünkü ‘mortgage’ şirketleri gibi, bugünkü değeriyle trilyonlarca doları, yanlış ekonomik politiklerle tarihe gömdüler, sonlarını da bu edim sağladı.

Dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz: Amatör Roubuni’ler, profesyonel Lupen’lere, tarihe zarar vermesinler diye, somut önerilerde bulunuyorlar ve onlar da gösterilen yönün tam tersine bakıyorlar. Nasıl ki onyıllar boyunca tek bir insan doğmasa, ekonomik durum kendi kendine düzelecekse, bu akil adamlar hiç işe karışmasalar, ekonomi kendi kendine yeni bir denge bulacak zaten.

AB ve ABD’nin batış rakslarının, tıpkı Hollanda ve İngiltere Doğu Hindistan Şirketi’lerinin batış raksları gibi, nüanslar içerdiğini belirterek sözü bağlıyoruz.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..