Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '07

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Son Cumhuriyet mitingi ve Samsun

Son Cumhuriyet mitingi ve Samsun
 

Konuşmak güzel şey. Hele düşüncelerinizi meydanlarda paylaşabilmek. Daha da güzel. Önceki yıllara bakınca bu anlamda hatırı sayılır bir tecrübe ve yol katettiğimize inanıyorum. İşte demokrasinin güzelliği budur. Çıkar düşüncelerini söylersin. Önceki günde yazdım. Bizim milletimiz M. Kemal Atatürk deyince şaha kalkar, Cumhuriyet deyince coşkudan yerinde duramaz, bayrak, vatan deyince alır bayrağını meydanlara koşar.

Dün Cumhuriyet mitinglerinin sonuncusu Samsunda gerçekleştirildi. Ellerinde bayraklarıyla bir insan selini Atatürk şehrinde görmenin anlamlı duygusunu yaşadık. Hatta böyle bir şehirde yaşadığımız için de bir kez daha gurur duyduk. Kendimizi diğer şehirlerde yaşayanlara göre daha bir sorumlu hissettik.

Dikkat ederseniz Samsun mihenk taşına benziyor. İyi ölçü alır. İyi de ölçü verir. Eğer iyi okuyabilirseniz bunu anlamakta zorlanmazsınız. Samsunu anlayamaz gözden kaçırırsanız geleceğe umut dolu adımlarla yürümek te zorlanabilirsiniz. Şimdiye kadar bunun yaşanan örneklerinin çok olduğu için söylüyorum.

Dün Samsunda yapılan Cumhuriyet Mitinginde söylenen söz ve atılan sloganlardan bazılarını dinlediğim zaman asıl tehlikede olan şeylerden birisinin de Demokrasi olduğu vehmine kapıldım. Gitti gidiyor edebiyatıyla ne yapmaya çalışılıyor diye düşündüm. Tehlikede olan bir şeyi görmemeniz ne kadar tehlikeliyse, tehlikede olmayan bir şeyi tehlikedeymiş gibi göstermeye kalkışmak ta o kadar tehlikeli olmalıdır.

Mesela o konuşmalarda insan haklarının benim gibi konuşup benim gibi düşünmektir anlayışına oturtulduğu algısına kapılmamın nedenini acaba bunu ifade edenler anlayabildiler mi? Bir taraftan insan haklarını savunacak diğer taraftan senden olmadıkları için bu haklara çatacaksın! Anlam vermekte zorlanmamak elde değil.

Cumhuriyet mitinginde her yaştan her kesimden, her düşünceden insan vardı. Toplananlar Cumhuriyet, Bayrak, Vatan diyerek toplanıyorlar. Hepimiz birer M. Kemaliz diyerek toplanıyorlar. Oysa atılan sloganlara bakıldığında akla bu mitingler hükümet düşürmek ya da yolunu kapamak için mi yapılıyor? Çankaya ya filanlar çıkamaz diye eşkâl belirlemesi mi yapılıyor? Sorusunu getiriyor.

Orada her düşünce ve her kesimden insanın yer aldığı dikkate alınırsa tehlikede olan değerlerimizi solda birlik kurtaracakmış gibi anlayışa bağlamaktan öte daha çok milletin birliği üzerinde durulmalı değil miydi?

Her neyse dedim ya işte Samsun Mihenk taşı gibidir. Günü saati geldiğinde ölçüyü iyi verir. Son kararı da.

 
Toplam blog
: 574
: 922
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Samsun Yazarlar Derneği (Kurucu) Başkanı. 12 kitabı neşredildi. Türk Güreşinin Sembol ismi Yaşar ..