Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '12

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Son derece etkili bir kocakarı yöntemi

Son derece etkili bir kocakarı yöntemi
 

Çocuk hastalandığında ya da başına bir iş geldiğinde uygulanan karıkoca yöntemlerinin bazılarının karıyla kocanın bir araya gelip ¨ya şu işe nasıl bir tedavi uydurup millete yaysak, inandırsak da sonra uzaktan izleyip ha ha sazaaaaan diye gülsek?¨ denilerek doğduğunu ve yayıldığını öğrendik. 500 yıl filan sürdü ama olsun, buna da şükür.  Gelin görün ki bu uydurma tedavilerin bazıları da tutmuş! Tuttuğunu ispatlamak için adamlar üşenmemiş çalışmalar yapmışlar. Bunlardan birini de geçen haftanın New York Times’ında öğrendim.

Mesela 2-3 yaşından sonra leblebi büyüklüğünde gördüğü her maddeye ¨hmmmm bunu burnumdaki delikten içeri göndersem çok süper olur¨ gibi dahiyane bir fikirle yaklaşıp deneyini gerçekleştiren çocuğun tedavisi için ilk adımınız ne olurdu sizin? Benim henüz başıma gelmedi ama gelirse ilk etapta ¨NEDEN?¨ diye sorarım sevdiceğim. Neden kulak değil de burun? Burnu leblebiyle tamponlama ihtiyacı nereden geliyor? Böyle ilkel bir dürtümüz mü var? Maymun atalarımızın maksadı ne idi? (ya da evrime inanmayanlar için: Adem babamız, Havva anamızın burnunu mu karıştırmış idi? ) Bütün bu sorulara cevap ararken çocuk nefessiz kalıyor olabilir tabii, onu da hatırlamakta yarar var.

Evrimle hesaplaşma aşamasını da atlattıktan sonra meseleyi nasıl çözeceğimize gelelim. Çocuğun burnuna tıkılmış olan maddeyi karıkocalar nasıl çıkarırmış biliyor musunuz? Burnu ağızlarına alıp kuvvetle hortum gibi çekerlermiş. Evet bildiniz; leblebi bu şekilde çıkar ama onunla beraber burundaki bilumum nahoş madde de ananın ağzına dolar. Burada derhal bir muhasebe yapmanız gerekiyor: çocuğun hayatını kurtarmak için onca sümüğü yutmaya değer mi değmez mi? Zor bir soru farkındayım, uzun uzun düşünün siz ben de bu yöntemin neden işe yarayacağını anlatayım bu arada...

Bu yöntem 50 yıl kadar önce Amerikalı bir doktor tarafından takdim edilmiş ve geçtiğimiz ay The Canadian Medical Association Journal’da yayınlanan bir makaleyle dikkat çekmeye başlamış. Araştırmacılar 8 farklı çalışmayı incelemişler ve yöntemin güvenlik ve etkinliği hakkında karara varmışlar. Sonuç şu: Yöntem, 1-8 yaş arası çocuklarda %60 etkilidir ve çocuğa zarar verme ihtimali düşüktür. Tavsiye edilen; maddeyi çıkarmak için 2 kez girişimde bulunmak ve sonuç alınamaması durumunda derhal hastanenin yolunu tutmak.

Orjinal adı ¨mother’s kiss¨olan bu yöntemi ilkyardım listemize ¨sümük hortumlama¨ başlığıyla alıyoruz ve kullanmaya mecbur kalmamak için dua etmeye başlıyoruz.

Rastgele!

Kaynaklar:

http://www.medicalnewstoday.com
http://well.blogs.nytimes.com

Eren Kaya

 
Toplam blog
: 66
: 6042
Kayıt tarihi
: 24.04.12
 
 

Bir Mart ayında doğdum ve cocukluğumun ilk yıllarını Türkiye'de geçirdim. Sonra biraz Almanya, bi..