Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '13

 
Kategori
Deneme
 

Son durak

Dr.İsmet Turanlı

İnsan yaşlanınca NOSTALJİK anılarını yazmaktan kendini alamıyor.

Fatih-Harbiye yahutta Şişli-Beyazıt tramvaylarının SONDURAK’larına gelince yürürdük geri kalan mesafeyi. Şirketi Hayriye'nin Boğaziçi vapurlarının sondurağı Anadolu kavağı idi. Orada Karadeniz'den esen Poyraz üşütürdü. Anadolu'dan şimendiferle gelince o haşmetli Haydarpaşa Garı son duraktı. Avrupa'dan geldiğimizde mütevazı Sirkeci Garı son duraktı. Trenle Londraya varınca Wictoria U-Bahn Stationu son duraktı. Zamanla uçak yolculukları başladı. Paris-Newyork, Rio, Singapour, Dubai. Transatlantilerle Karib'kteki adalarda duraklamalar. Parası çoklar Ay’da arsa almaya gitmek istiyorlar.

Antalya'da minibusların güzergahı şehrin ortasında bir mezarlıktan geçer. Sessizce yatarlar orada SONDURAK’a varanlar. Yahutta Karacaahmet'te selviler altında.

İskeleye varan vapur yolcuları bir acele ile, koşarak uzaklaşırlar. Havaalanlarında bir telaş içinde valizlerini sürükleyenlerin aklına hiç de sondurakları gelmediğini düşünürüm. Nedir bu telaş derim. Sizinde bir sondurağınız olacak. Bankalardaki milyonlar kimseyi sonduraktan alıkoyamamıştır.

Yahya Kemal diyor ki Hafız için.

Hafızın kabri olan bahçede bir gül varmış,

Yeniden hergün açarmış kanayan rengiyle

Gece, bülbül ağaran vakte kadar ağlarmış..

Münir Nurettin bu mısraları rast makamında bestelemiştir.

Yatırların yanındaki meşelerin dallarına Anadolu'nun gariban fukara adakcıları çaput bağlarlar .

Laiklik elden gidiyor diyen on binlerce ulusalcılar ANITKABiR'E koşarlar. Halbuki Atatürk yasaklamıştı yatırları ziyareti.

Dün akşam Amerikalıların medarı iftiharı kompozitor GERSHWİN’in Mavi Rapsodisini dinledim. Antalya Piyano Festivali'nde. Onun en sevdiğim bestesi PORGY and BESS muzikalidir. Onu dinlerken Rio'daki teneke gecekondularda yaşayanların aşkını hatırlarım. Ağlamak tutar beni. Elimde değil. Yemen türküsünü dinlerken olduğu gibi. Elimden gelse bir Hüzzam şarkıyı da ben bestelerim. İki gözüm, iki çeşme misali.

O SONDURAK’a vardıktan sonra ne SMS, ne de e-mail göndermek mümkün olur. Hatırlatması benden.

Anlamakta zorlanırım sondurakta mevtalarını yaktırıp küllerini denize döktürenleri.

Ellhamdülüllah duasını bilenlerin sonduraktakilere okumalarını ihmal etmemelerini istirham ederim.

Bebeğe kadar gitmek istediğimizde aktarmalı bilete 6 kuruş öderdik. Zincirlikuyu sondurağında aktarmalı bilet satılmıyor. Duyduk duymadık demeyin!.

Dr.İsmet Turanlı. Antalya. 03.12.13

 
Toplam blog
: 41
: 91
Kayıt tarihi
: 31.05.13
 
 

Emekli Tıp Doktoru ..