Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '14

 
Kategori
Güncel
 

Son gün 1 Aralık 2014

Son gün 1 Aralık 2014
 

Şu an geçerli olan ve Torba Yasa olarak bilinen 6552 sayılı yasa (İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması İle Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun) Meclisin 11 Eylül 2014 tarihindeki resmi gazetesinde yayınlamasıyla yürürlüğe girdi

Vergi, vergi cezası, gecikme zammı, gecikme faizi gibi kesinleşmiş kamu alacakları ile bazı idari para cezalarının yeniden yapılandırılmasına imkân sağlayan kanunla, vatandaşlar mevcut borçlarını yapılandırabilirler.

Vatandaşların-mükelleflerin 1 Aralık 2014 (30 Kasım Pazar gününe geldiği için) tarihine kadar başvuruda bulunmaları gerekiyor. Aksi takdirde bu haklardan faydalanmayacaklardır.

Yeniden yapılandırma kapsamına giren ve vatandaşların; 30 Nisan 2014 tarihinden önceki dönemlere ilişkin, yine 30 Nisan 2014 tarihine kadar verilmesi gereken beyannameler üzerinden hesaplanan, 2014 yılına ilişkin olarak; 30 Nisan 2014 tarihinden önce tahakkuk eden, Vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları ile gecikme faizi ve gecikme zamları girmektedir.

Bu kanun kapsamına giren kamu alacaklarından kesinleşmiş olup, 11 Eylül 2014 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan veya ödeme süresi henüz geçmemiş bulunanlar, yeni yasa kapsamında yapılandırılabilecek.

Belediyelerin, emlak vergisi, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına ait katkı payı, çevre temizlik vergisi, belediyelerin su kullanımından kaynaklanan alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları, bunlara bağlı cezalar, gecikme faiz ve gecikme zamlarını da yapılandırabilirler.

Vergilerin yanında, SGK kapsamında olan borçlar, yasada yer verilen kanunlar kapsamında kesilmiş olan idari para cezaları, trafik cezaları, seçim, nüfus, askerlik, köprü ve otoyollardan ücretsiz geçişler dolayısıyla kesilen cezalar, RTÜK'ün kestiği bazı idari para cezaları da yapılandırılabilir.

Sadece ihtilaflı olmaması ve dava açılmamış olması ya da açılan davanın sonuçlanmış olması gerekmektedir.

Ancak bu yasa kapsamına giren vergi aslı veya vergi aslına bağlı olarak kesilen cezalarda (vergi zıyaı cezası) herhangi bir indirim yapılmayıp, tamamının ödenmesi gerekiyor.

11 Eylül 2014 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde ödenmemiş olan, vergi aslına bağlı olmaksızın kesilen vergi cezalarının (usulsüzlük ve özel usulsüzlük gibi) ise yarısı silinmektedir.

Mevcut borçlarını peşin ödeyebilecekleri gibi, 6, 9, 12 veya 18 taksit şeklinde de ödeme imkânı bulunmaktadır. Belirli bir katsayı üzerinden hesaplanacak taksitler, her ay olmayıp, iki ayda bir taksit şeklinde ödeme yapabilirler.

Burada mükelleflerin, borç sahiplerinin taksitlerini, bir yıl içerisinde ikiden fazla taksitleri aksatmamaları çok önem arz ediyor. Çünkü süresinde ya da eksik ödenen miktardan dolayı yapılandırma hakları zayi olmaktadır.

Sigara içme yasağına aykırı fiiller dolayısıyla kesilen cezalar, bu kapsama girmemektedir.

Mevcut kanun kapsamında herhangi bir borcu bulunanların, söz konusu süreler içerisinde ilgili yerlere başvurarak, borçlarını yapılandırma talebinde bulunarak, taksitler halinde ödemelerini yapabilirler.

Aslında bu iyi bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

Toplamda büyük bir yekûn teşkil edecek meblağı, bir seferde ödemek zor olabilir, ancak taksitlere bölündüğünde,  zorlanmadan ödemeleri yapabilirler.

Unutmayın, başvurularda son gün 1 Aralık-2014 tarihinin bir yere not edilerek, göz önünde bulundurulmasında faydalı olacaktır. SGK kapsamında olan ve henüz süresi olan GSS hariç.

Resim netten alınmıştır

Kerim BAYDAK

kbaydak61-artan@hotmail.com 

 
Toplam blog
: 1022
: 214
Kayıt tarihi
: 06.11.12
 
 

Kerim BAYDAK 01.01.1961  ADIYAMAN  doğumlu.. 2003 yılında Anadolu Üniversitesi  İşletme Fakultesi..