Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '07

 
Kategori
Haber
 

Son gün

Son gün
 

4 Kasım 2007 ‘de yapılması düşünülen seçimle ilgili çalışmalarını tamamlayan Yüksek Seçim Kurulu, teknolojinin de yardımıyla bu yıl ki seçimlerde, mükerrer oy, seçmen kaydırma gibi sorunların önüne geçmek amacıyla yeni bir sistem geliştirdi.

Oluşturulan "Bilgisayar Destekli Seçmen Kütüğü Sistemi ile, Türkiye genelinde TC kimlik numarası esasına göre hazırlanan yeni sistem uyarınca, bilgilerin güncellenmesi amacıyla muhtarlıklarda askıya çıkarılan seçmen listeleri 1 Martta askıdan indirilecek. Vatandaşların bu tarihe kadar seçmen listelerini kontrol etmeleri gerekiyor. Seçmenler MERNİS ile eşleştirme sonucu TC kimlik numaralarına göre sisteme işlendi. Seçmen kimlik ve ikametgâh bilgileri, TC kimlik numarası altında toplandı ve seçimle ilgili işlemler kimlik numarası esas alınarak yapıldı.

Seçmen kayıtlarındaki düzeltmeler, yeni hazırlanan "yeni kayıt ve değişiklik formu"na yazılacak. Son yerel seçimlerde veya daha sonra yapılan seçimlerde listelere yazılmayanlar, 1 Mart 2007 itibariyle 18 yaşını dolduranlar, başka listede yazılı olmasına karşın sürekli oturmak amacıyla listenin çıkarıldığı seçim bölgesine taşınanlar, TC kimlik numarası bulunmayanlar, bilgilerinde yanlışlık ya da eksiklik olanlar, askerlikten terhis olanlardan listelerde kaydı olmayanlar bu süre içinde muhtarlıklara başvuracak. Seçim döneminde, YSK'ca belirlenecek bir tarihte güncelleştirilme amacıyla listeler tekrar askıya çıkarılacak.

TC kimlik numarası, seçmen kimlik ve ikametgâh bilgileri toplanırken, seçmen kütüğüne ilk defa yazılmada ve değişiklik formu düzenlenirken gerekli olacak. Üzerinde TC kimlik numarası yazılı olsun veya olmasın nüfus cüzdanlarının yanı sıra pasaport, ehliyet gibi geçerli kimlik belgeleri de oy kullanırken ibraz edilebilecek. Muhtarlık bölgesi askı listelerinde isimleri olduğu halde, muhtarlık, polis veya jandarma araştırması sonucunda o bölgede oturmadığı anlaşılan seçmenlerle veri tabanında kayıtlı olmayan seçmenlerin kayıtları, ilçe seçim kurulu başkanının kararı üzerine dondurulacak.

Kamu hizmetlerinden men edilenlerin durumları ve yasaklılık süreleri seçmen kaydına işlenecek.

Özürlülerin daha rahat koşullarda oy kullanabilmelerinin sağlanması amacıyla durumları seçmen listelerine not edilecek.

Seçmen bilgileri, muhtarlıkların yanı sıra internet adresinden kontrol edilebilecek.

http://www.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgi.jsp

Bu sayede, seçim döneminde hangi sandıkta ve hangi adreste oy verileceği ve kimlik bilgilerinin içeriği tespit edilebilecek. Herkesin tek kimlik numarası olduğu için mükerrer yazım yapılamayacak, böylece mükerrer oy kullanımının önüne geçilecek. Aksine bir karar alınmazsa 4 Kasımda yapılması öngörülen genel seçimlere ilişkin resmi seçim takvimi 20 Temmuzda başlayacak.

Teknolojik uygulama ülkemize hayırlı olsun… Nüfus sayımı, seçmen listesi yazılımı dolayısıyla, uygulanan sokağa çıkma yasakları da, böylece sona ermiş olacak, tarih sayfalarlarında yerini alacak.

Sevgi ve saygılar.

 
Toplam blog
: 359
: 4545
Kayıt tarihi
: 05.06.06
 
 

İstanbul Kadıköylüyüm.Yardım seven, sevimli bir insan olduğumu söyler dostlarım... Eşimi, kızımı,..