Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '16

 
Kategori
Dünya
 

Son iki yılda kaç bin göçmen Akdeniz’de boğuldu?

Son iki yılda kaç bin göçmen Akdeniz’de boğuldu?
 

Bildiğiniz gibi batılı gelişmiş, demokratik(!) ülkeler, özellikle Ortadoğu’da başlattıkları iç kargaşa nedeniyle insanların yerlerini, yurtlarını terk etmelerini sağladılar.

Doğudan batıya göç, Afganistan’la başladı. Afganlılar ABD ve Rusya’nın mücadelesine sahne olunca, gariban Afganlılar ülkelerini terk ederek, ülkemiz üzerinden Avrupa’ya yelken açtılar.

Afganlılara, Iraklılar, Pakistanlılar da dâhil olunca batıya göç trafiği iyice arttı. Tabi denizde boğulmalar, karada havasızlık bu gariban insanları hep öldürdü.

Son olarak Afrika’nın bazı ülkeleri ve komşumuz Suriye’den göç dalgası yayıldı. Özellikle Suriye’den gelen göç ülke olarak bizi çok etkiledi.

Şu anda ülkemizde resmi rakamlara göre 2.5 milyon Suriyeli var, Gayri resmi rakamlara göre ise 3 milyonu geçmiş durumda.

Ben kendi bölgemden haber verecek olursam, buralarda yerliden çok Suriyeli var. Suriyeliler bölgemizde ucuz iş gücü olarak kullanılıyor.

Gelelim asıl meselemize:

Mesele bir umut yolculuğuna çıkan bu gariban insanların,  insan tüccarları tarafından sömürü aracı olarak görülmeleri ve ucuz araçlarla batıya götürülecekleri vadi ile denize açıldıklarında hayatlarını kaybetmeleri.

Son iki yılda kaç göçmen hayatını boğularak kaybettiği hakkında bir bilginiz var mı?

Cenevre Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği'nden yapılan yazılı açıklamada, 2014 yılından günümüze, Akdeniz'de 10 bin göçmenin boğularak hayatını kaybettiği bildirildi.

BM raporuna göre, 2014 yılında Akdeniz’de 3500 göçmen hayatını kaybederken, 2015 yılında ise 3771 göçmen boğularak öldü. 2016 Mayıs sonu itibariyle 2814 göçmenin Akdeniz’de yaşamını yitirdiği belirtilirken, bu yılın henüz ilk 5 ayında ölü sayısının bu rakamlara ulaşmasının ürkütücü olduğu ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, hayatını kaybedenlerin çoğunlukla Afrika üzerinden İtalya’ya geçmek isteyen göçmenler olduğu kaydedilerek, bu deniz facialarının önlenmesinin acil olarak ele alınmasının zorunlu olduğu belirtildi. 

Bu konuda alınan bir önlem var mı?

Olmaz olur mu?

Alman Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı gemiler ve askerler Ege Denizi’nde devriye gezerek, Türkiye’den batıya, deniz yolu ile olan göçü engellemeye çalışıyorlar. Akdeniz’de ise birbiri üzerine botlara yüklenen insanlar denizin ortasında ölüyorlar.

Raporda da belirtildiği gibi Afrika ülkelerinden İtalya’ya geçmeye çalışan insanlarla ilgili hiçbir önlemin alınmadığı görülüyor. Genellikle kazalarda bu bölgede oluyor. Acaba batılı zenginler, bu insanların ülkelerine gelmelerini önlemek için denizin ortasında, bu botlara veya çürük gemilere operasyon mu yapıyor? Diye düşünmeden edemiyorum.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..