Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

14 Mart '09

 
Kategori
Tarih
 

Son kale Çanakkale

Son kale Çanakkale
 

Koca çınar Osmanlı 19 yüzyılda yayılan milliyetçilik akımlarının etkisiyle ve kötü yönetimiyle çatırdamaktadır. Trablusgarp da, Balkanlarda ve Ortadoğu da hızlı bir dağılma ve toprak kaybına uğramış, Almanlarla birlikte girdiği 1. Cihan harbini de kaybetmek üzeredir.

Haçlı birliği oluşturan ve mutlaka Çanakkale üzerinden Anadolu topraklarını ele geçirmek isteyen batının emperyalist güçleri Arı burnunda ki Anzak Koyuna çıkarma yapmaktadırlar.

Durumun vahametini gören Albay Mustafa Kemal, kendi inisiyatifi ile vakit geçirmeden harekete geçer. Bir “dağ bataryası ile sıhhiye bölüğünü” yanına alıp, Kocatepe bölgesine ilerler.

Düşman kuvvetleri ise 261 rakımlı tepeye ulaşmak üzeredir. Mustafa Kemal, sıkışıp kalan askerlerine tarihe geçen emrini verir:

—Ben size taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içersinde yerimizi başka kuvvetlerimiz ve kumandanlarımız alacaktır.

Verilen bu emirle “öleceğini bile bile” asker mevziiye koşar, düşmanın ilerlemesi durdurulur.

Çanakkale savaşlarının büyük komutanı Mustafa Kemal’in bildiği bir şey vardır. O da Çanakkale Anadolu’ya açılan penceredir, yani “son kaledir”.

İşgalciler Çanakkale’de “ne pahasına olursa olsun”, mutlaka durdurulmalıdır. Vatan toprakları üzerindeki bu mücadele başarılamazsa, son kalede düşerse düşmanın ilerlemesi ve Anadolu’nun işgali kaçınılmazdı.

Çanakkale’de işgalcilere karşı verilen mücadele “şartlar ne olursa olsun” söz konusu vatan toprakları olduğu zaman, Türk milletinin neleri başarabileceğinin tarihin sayfalarına kanla yazdırdığı, savaş tarihinin şanlı bir direniş destanı olmuştur.

İstiklal kahramanı Mehmet Akif Ersoy’un;

Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar,

Korkma! Senin serhat gibi iman dolu göğsün var; dizelerinde de ifade edilen iman ve azmin, bir millet için ne kadar önemli olduğunu görmekteyiz.

Son kale Çanakkale’ye kibirle gelenlerin hüsranla dönüşüne sahne olmuş, sömürgeci ve işgalcilere “ÇANAKKALE’NİN GEÇİLMEZ OLDUĞUNU” maalesef 250 bin vatan evladının “şahadetiyle” göstermiştir.

Çanakkale birçok ulusun askerine de “mezar olmuş”, 250 bin askerinin cesedini bu topraklarda bırakarak çekilmek zorunda kalmıştır.

Mustafa Kemal Paşa Çanakkale’de ölen yabancı askerler için :

—Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken askerler, burada bir dost vatanın toprağındasınız.

Huzur ve sükun içersinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız.

Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar!

Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu topraklarda canını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır, sözleriyle dünya insanlık tarihine iyi bir ders vermiştir.

Çanakkale’de yoktan kazanılan bu zaferin temelinde bu milletin “azim ve kararlılığı ve vatan sevgisi” yatmaktadır.

250 bin şehidimiz “söz konusu vatan olunca” birlik olarak, bütünleşerek her zaman ve her şartta “tek yumruk” olabileceğini dosta düşmana göstermiştir.

Bugün 94. yılını kutladığımız Çanakkale zaferi ve şehitler haftasında” geçmiş tarihimizden hepimizin çıkaracağı bir takım dersler olmalıdır.

Vatan topraklarının bölünmesine, parçalanmasına, satılmasına hiç kimse göz yummamalı, ünlü divan şairi Nesimi’nin de dediği gibi;

Dur diyorlar bana, nasıl durayım,

Vatan benim, millet benim, dert benim; Vatan ve millet için durmamalıyız, ülkemize ve milletimize sahip çıkmalıyız.

Bu ülke için, bu topraklar için kanlarını döken tüm şehitlerimizi “şehitler haftası” vesilesiyle bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyor, huzur içersinde yatmalarını diliyoruz.

Sonsuzluk (Osman Özeker)

 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..