Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ekim '14

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Son Kırgız Hanı Rahmankul Han İstanbul'da anılıyor

Son Kırgız Hanı Rahmankul Han İstanbul'da anılıyor
 

O güçlü bir lider, barışçı ve yetenekli bilge bir yönetici, iyi bir öğretmendi.


Bazı zamanlarda kahramanlık demek ölmek demek değildir.

Prof. Dr. Sabahattin Balcı
Kırgız Türk Manas Üniversitesi Rektörü


Büyük lider, çok yönlü insan, büyük diplomat, son Kırgız Han'ı Rahmankul Han doğumunun 100.  yılı etkinlikleri çerçevesinde 26 Ekim 2014 Pazar günü 17.00 - 22.00 saatleri arasında İstanbul'da Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde anılacak.

Afganistan, Çin, Rusya ve Pakistan arasındaki yüksek Pamir dağlarında kırk yılı aşkın süreyle halkını her türlü saldırıdan, baskıdan koruyan, bunun için 4-5 ayrı memlekete göç etmek durumunda kalmasına rağmen pes etmeyen ve sonuçta onları Türkiye'ye getirerek güvenli bir yaşam kurmalarını sağlayan Rahmankul Han geçen yıl da Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te devlet töreni ile anılmıştı.

Kırgızistan'daki törende onu övgüyle anan Kırgız Türk Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı Rahmankul Han'ın halkını maceraya sürüklemeden kahramanca birlik ve dirlik içinde tutmuş olduğunu, Rusya'nın  tazyikinin olduğu dönemde  insanlarını şimdiki Çin  topraklarında bulunan Doğu Türkistan bölgesine götürüp orada  iki yıl kaldıktan sonra 1949'da bölgeyi işgal eden Mao'nun etkisinden kurtarıp Afganistan Pamir'ine geri getirdiğini ifade etmişti.

Yönetimi esnasında Afganistan devletinin kolay ulaşamadığı  yüksek Pamir bölgesinde insanlar arasında barış ve huzur sağlamak için ciddi çabalar gösteren ve hep başarılı olan Rahmankul Han o süreçte kendi hayvanlarını halkına emanet vermiş, onların yünleri ve sütleri ile geçinmelerine katkıda bulunmuş, hayvanlardan elde edilen ürünlerin en iyi bir şekilde değerlendirilebilmesi için ürün zincirleri kurmuş, ticareti geliştirmiş bu yolla, birlikte yaşamakta olduğu halkın refah düzeyini yükseltmişti.

Evlatlarının eğitimleri ile bizzat ilgilendiği gibi halkının da eğitimine önem vermiş, Afganistan devletinden kadınların ve çocukların da okuması için okul talebinde bulunmuştu.

Kendisi ile yapılan bir röportajda şunları söylemişti;

"Eskiden kimi hanlar insanları cezalandırırdı, soyardı, baskı altına alırdı; ben böyle yapmadım. Bulunduğumuz yöreler Afganistan devletine uzak yerlerdi. İnsanlar savaşınca, kavga edince devlet gücü gelip yetişemezdi. Ben araya girer, çatışmaları durdurur, tarafları barıştırırdım. Kimseyi incitmeden maddi olarak da onlara yardım ederdim. Anlamadıklarını anlatmaya çalışırdım."

Kendisi ile ilgili bir belgesel film karesinde de kendi halkına şöyle demişti;

"İşinizi ciddiye alın. Sıkı çalışın. Eşleriniz ve çocuklarınız da çalışsınlar. Dilenmeye gerek kalmadan en iyi bir şekilde geçiminizi sağlayın. Alışkanlık yapan çaydan, afyondan ve benzeri yaramaz şeylerden uzak durun."

Bölgede yoğun savaşların yaşandığı 1970'lerin sonlarında Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri ile diplomatik temas kurmuş, halkını savaşın baskısından kurtarıp getirdiği Pakistan'daki ikameti esnasında önce Amerika'dan, sonra da Türkiye'den kabul haberleri gelince aksaçlıları toplamış, Amerika yerine Türkiye'ye gelme kararı aldıktan sonra da 1982 yılı sonunda uçakla Adana'ya gelip daha sonra Van'ın Erciş İlçesinde devlet tarafından yaptırılan Ulupamir köyüne yerleşmişti.

1990 yılında Van'da hayata gözlerini yuman büyük lideri saygı ile ve rahmet dilekleri ile anıyoruz.

NOT: Anma töreninin program akışı aşağıdaki gibidir. 

(Program akışı için kaynak:


https://www.facebook.com/pages/Rahmankul-Han/1435759240031168  )


7.00 - 17.30 AÇILIŞ OTURUMU

17.30 – 18.30 PANEL

OTURUM BAŞKANI:

Dr. Fahri SOLAK (TDBB Genel Sekreteri)

KONUŞMACILAR:

Ayımkan CAMANKULOVA (Rahmankul Han Vakfı Başkanı-Kırgızistan)
Prof. Dr. Nazif ŞAHRANİ (Indiana Üniversitesi-ABD)
Prof. Dr. Süleyman KAYIPOV (Çüy Üniversitesi-Kırgızistan)
Prof. Dr. Kadırali KONKOBAYEV (Manas Üniversitesi-Kırgızistan)
Prof. Dr. Abdulvahap KARA (Mimar Sinan Üniversitesi-Türkiye)

18.30 – 19.00 MALİK – M. EKBER KUTLU RESİM VE HEYKEL SERGİSİ AÇILIŞI

19.00 – 20.00 RESEPSİYON – KIRGIZ MİLLİ YEMEKLERİ İKRAMI

20.00 – 22.00 ROZA AMANOVA KIRGIZ HALK DANSLARI TOPLULUĞU KONSERİ

22.00 KAPANIŞ

Tarih: 26 Ekim 2014 – Pazar
Yer: Zeytinburnu Kültür Merkezi
Semiha Şakir Cad. Zeytinburnu Meydanı
Zeytinburnu / İstanbul

 
Toplam blog
: 284
: 245
Kayıt tarihi
: 21.06.14
 
 

Yaşadığımız evrenin oldukça zengin bir yer olduğunun farkındayım.  Bu zenginliğin çok az bir kısm..