Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '16

 
Kategori
El Sanatları
 

Son semerci ustası

Son semerci ustası
 

Hüseyin Kaygusuz, Semerleri zanaattan, sanata dönüştüren bir usta


SEMERCİ USTASI: HÜSEYİN KAYGUSUZ

1934 doğumlu Hüseyin Kaygusuz, tamı tamına 69 yıldır semer yapıyor, hem de aralıksız. Tabii 69 yıl önce ilçelere çokça eşek gelirdi köylerden. Hatta köylerde bile semerciler olurdu. Olmayan küçük köylere ise semerci ustaları belli günlerde giderlerdi.

O yılarda tomofiller (otomobil) birçok şehirde yoktu. Eşekler çok kıymetliydi.

Hüseyin Usta’yla sık sık sohbet ederim. Geçmişi dinlemek bir yazarın olmazsa olmazıdır. Semerci ustası Hüseyin Kaygusuz, 1960 yılına kadar İskilip’in köylerinde semercilik yaptı. O yıllarda İskilip’in 70’ten fazla köyü vardı ve köylerin nüfusu şehir nüfusundan fazlaydı. Sanayinin ilerlemesiyle birlikte köyden şehre göçlerin başlamasıyla birlikte semerci ustamız da İskilip’te Semerciler Arastası’nda kendine bir dükkân aldı ve işlerini burada yapmayı sürdürdü. Kaygusuz usta o yıllarda yani 60’larda günde bir semer yaptığını söyledi. “Semerlerin yapılması zor ve meşakkatli bir iş, bu günlerde haftada bir ya da iki tane ancak yapabiliyorum,” diyor. Bunda işlerin azalması önemli rol oynarken yaş faktörü de var.

Semerciler arastasında dükkân aldığı yılda 35 semercinin iş yaptığını da söylüyor ustamız.

“Teknolojik gelişmeler yanı sıra tarım ve hayvancılığın giderek azaldığı ülkemizde doğal olarak ihtiyaçlar da değişim gösteriyor. Köylerde insanlar ekip biçmeye ve hayvancılığa devlet teşvikleriyle devam edebilseydi, şu anda ülkemiz daha iyi konumda olurdu” diyor ve ekliyor “ben buralarda semercilik zanaatının son temsilcilerindenim, dükkânımda artık haftada bir-iki tane ancak semer yapabiliyorum, yaşım da hayli ilerledi, diyerek muhtemelen kendisinden sonra bu zanaatın da İskilip’te tarihin sayfalarında yerini alacağını dile getiriyor.

 
Toplam blog
: 49
: 964
Kayıt tarihi
: 03.02.13
 
 

Öğretmen / Yazar - Şair  ..