Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Aralık '07

 
Kategori
Sinema
 

Son Tren (Der letzte Zug)

Son Tren (Der letzte Zug)
 

Son Tren


Schindler'in Listesi, Sophie'nin Seçimi, Piyanist, Hayat Güzeldir, Son Tren ve diğerleri...
Ortak özellikleri ise hepsi birbirinden güzel, ödül almış filmler; Nazi Subayları, Alman askerleri, tren vagonları,yolculuklar ama bu yolculuklar umuda değil, ölüme... İnsanın insana yapabileceği her türlü eziyet, işkence ve kötülük bir diğer ortak noktaları. Ne adına, din adına...Çaresiz ve korumasız insanların, ölüm söz konusu olduğunda neler yapabileceklerini, ne kadar bencilleştiklerini gözler önüne seriyor. Ne kadar çok izlersek izleyelim aynı duyguları yeniden yaşıyoruz.

Konusu 2. Dünya Savaşı'da geçen soykırımla ilgili olan filmler izleyiciyi gerçekten etkiliyor. İçinde insan olduğu için, çaresizlik olduğu için, ölüm olduğu için belki de...Hele bir de küçük bebekler ve masum çocuklar varsa. Son Tren' de de öyle. Evlerinden apar topar alınan ve toplama kamplarına götürülen insanların dramı. Bu vagonda da küçük çocuklar var, duygusal yönü ağır basan bir film. Herşeye rağmen içlerinden mücadeleci insanlar çıkabiliyor. Yolculuk devam ettikçe birçoğu mücadele ederken yaşamını yitiriyor. En sondan bir durak önce iki kişi kurtulabiliyor, birisi hayaller kurarak çektikleri sıkıntıları kolaylaştıran küçük kız ve diğeri yürekli genç kız Ruth...

Başrolde tanıdık bir isim var; hiç aklıma gelmezdi, Sibel Kekilli'nin böyle bir rolde oynayacağı, ama güzel oynamış, aferin ona.


Tanıtım Notu:

Yıl 1943.2.Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru Berlin’den toplanan bir grup Yahudi, katır vagonlarında toplama kampı Auschwitz’e doğru yola çıkar. Su ve yemek verilmeyen insanların çoğu bu acı dolu yolculuk sırasında hayatını kaybeder. Ancak yaşam savaşı geride kalanlar için devam etmektedir.

Eski yaşantılarına özlem duyan ve farklı sınıflardan gelen bir avuç insan artık aynı kaderi paylaşmaktadır. Bir türlü bitmek bilmeyen zorlu yolculuk sinirlerin harap olmasına ve dengesiz davranışlara sebep olur. Artık hepsinin aklındaki soru aynıdır; acaba hayatta kalmayı başarabilecekler mi?

Yapımcılığını Arthur Brauner’in (“Stalingard” – “Comedian Harmonists”) üstlendiği The Last Train, Altın Ayı Ödüllü Sibel Kekilli ve Almanya’da yaşayan Lale Yavaş gibi Türk oyuncuları da kadrosunda bulunduruyor...


Orijinal Adı: Der letzte Zug
Yapımcı: Artur Brauner
Senaryo: Stephen Glantz
Oyuncular: Gedeon Burkhard, Sibel Kekilli, Lale yavaş, Lena Beyerling, Roman Roth.
Yapım Yılı: 2006
Süre: 123 Dakika




 
Toplam blog
: 480
: 2046
Kayıt tarihi
: 27.03.07
 
 

Üstkimliği ile insan, altkimliği yeterince kalabalık birisi; Eş, anne, öğretmen emeklisi. Doğa, H..