Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '19

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Sonbahar Depresyonu ve Kilo

Sonbahar Depresyonu Kilo Aldırmasın!

Sonbahar öyle bir mevsimdir ki sizi yazın enerjisinden kışın durağanlığına taşır. Günler kısalır, soğuk geceler uzar, güneş kendini daha az gösterir ve tüm bunlar içimizdeki sıkıntıları tetikler. Bunun sebebi ise güneş ışınlarının azalmasıyla birlikte salgılanan ve mutluluk hormonu da olarak bilinen seratonin hormonunun azalması ve beyin kimyasının değişmesidir.

 

Sonbahar Depresyonunun 10 Belirtisi

Sonbahar hem biyolojik hem de psikolojik etkenler sebebiyle kişi üzerinde çeşitli değişimlere sebep olur. Bu değişimler bilinen depresyon belirtileriyle benzerlik gösterir. Bunlar;

*Mutsuz ve huzursuz bir ruh hali,

*Sürekli uykulu hissetme ya da uyuyamama,

*Kendini suçlu hissetme ve değersizlik duygusu,

*Sinirli ve gergin bir ruh hali,

*Dikkat eksikliği ve odaklanamama,

*Yorgunluk, halsiz ve bitkin olma durumu,

*Cinsel isteksizlik,

*İştahsızlık ya da aşırı kilo alma,

*Kaygı bozuklukları,

*Ölüm ve intihar düşünceleri ve intihara yönelme.

 

5 BELİRTİ VARSA MUTLAKA ÖNLEM ALIN!

 

Doğru Beslenin Sonbahar Depresyonunun Kurbanı Olmayın!

Doktorunuzun önereceği çeşitli tedavilerin yanı sıra bilimsel olarak faydası gösterilmiş içeriğe sahip sağlıklı ve dengeli bir diyet ve düzenli egzersiz uygulamalarının da sadece sonbahar depresyonunda değil, pek çok duygu durum bozukluklarında koruyucu ve tedavi edici önemli bir rolü olduğunu biliyoruz. Örneğin her ne kadar iştah artsa da irademize hakim olup tatlı ve şeker gibi basit karbonhidratlar yerine daha sağlıklı seçeneklere yönelmek, zaten düşük olan modumuzun gereksiz kilo alımlarıyla daha da olumsuz etkilenmesini önleyecektir

 

Seratonin miktarının artırılmasında magnezyum, çinko, triptofan ve omega 3 içeren yiyecekler tüketilmelidir.  Sonbahar depresyonuna karşı muz, keten tohumu, badem, yumurta, bal kabağı, nar, taze ceviz veya fındık, nohut, mercimek, ve yoğurt mutlaka beslenmenizde olmalı.

 

Günlük yeterli miktarda su tüketimi tamamlanmalı, en az 30 dk fiziksel aktivite veya yürüyüş yapılmalıdır.

 

Çikolatanın mutluluk hormonunu arttırdığını hemen hepimiz biliyoruz. Yapılan çalışmalar bitter çikolatanın serotonin üzerindeki etkisi kanıtlamış durumda, miktarını abartmadığımız sürece bir kaç parça çikolata ile sonbahar depresyonuna karşı gelebilir kendinize muhteşem bir haz yaratabilirsiniz. Bunun yanında sivri yeşilbiber, kırmızı pul biber gibi acı besinleri tüketmek de mutluluk veren endorfin maddesinin salgılanmasını sağlar. Salatanıza, yemeğinize veya yoğurda pul biber ekleyerek tüketebilirsiniz.

 

Pozitif düşünmek ve sevdiklerinizle zaman geçirip bol bol gülmek ise her derde deva, her hastalığa şifadır, unutmayalım!

 

 

Uzm. Dyt. Elif Erkin

 

 
Toplam blog
: 32
: 76
Kayıt tarihi
: 14.02.18
 
 

2012 yılında Haliç Ünv Beslenme ve Diyet Bölümünden mezun oldum. 2014 yılında Haliç Ünv Sağlık Bi..