Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '15

 
Kategori
Psikoloji
 

Sonbahar Depresyonu

Sonbahar Depresyonu
 

Sonbahar Hüznüdür DEPRESYON


BİR SONBAHAR HÜZNÜDÜR ' DEPRESYON'

“Gün Işıgının Azalması Psikolojimizi Bozuyor mu?

Yaşanan mevsimsel değişiklikler, kişilerde uyku ihtiyacının artmasına, yanlış beslenmemize özelliklede kilo aldırıcı, tatlı, enerji veren yiyeceklerde artış yaşanmasına ve dolayısıylada kilo alımına sebep olabilmektedir. Bu değişiklikler de kişilerde Depresyona neden olmaktadır.

Kısacası doğada yaşanan mevsimsel değişiklikler, kişilerde değişimsel ve depresyona girmesine neden olabilmektedir. Özellikle de bu değişimler sonbahar ve kış aylarında daha belirgin yaşanmaktadır.

Bu aylarda, ağaçların yapraklarının sararması, dökülmesi, havanın soğuması, kar ve yağmurların yağması kişilerde Doğa'nın ölümünü anımsatabilir. Bu değişimler, kişilere ölümü anımsatabilir ve depresyona girmesini sağlayabilir.

Aslında bu mevsim değişikliklerinden en çok etkilenen kitle çocuklar ve yaşlılar olmaktadır.

Özellikle çoçuklar için, günlerin kısalmasıyla günlük hareketlilikte azalma ve pasif günlük yaşamın başlamasıyla biyolojik yapı özelliklerinin değişmesiyle de çoçuklar ve yaşlılar bu mevsimlerden çok etkilenmektedir. Yaşlılar bu mevsimlerde, dışlandıklarını ve azalan sosyal aktiviteleri ile işe yaramadıklarını, ölüme daha yakın hissettiklerinden Depresyon yaşayabilirler.

Ruhsal çöküntünün, bunaltının depresif duyguların yoğun yaşanmasıyla da Depresyona daha yatkındırlar. O yüzden de ruhsal çöküntünün, bunaltının sebep olduğu Depresyonun etkilerini en aza indirebilmek için de yaşlılarımızla daha yakından ilgilenilmesi gerekmektedir. Onlarla daha fazla iletişim halinde olabilmek, daha fazla zaman geçirebilmek onların bu ruh halini daha az etkiyle atlatmasına yardımcı olacaktır.

Kısacası;yaşanılan bu mevsimsel değişiklerden, ruhsal çöküntüden depresyonun etkilerinden Eğitim ve Sosyal destekle aşılabilmekte aşılamadığı takdirde Yaşam kalitemiz bozabilmektedir. Ağır vakalarda ise mutlaka bir uzman desteği alınmalıdır.

Yaşamımızdaki bu büyük mevsimsel değişikliği, basit yaşamsal yöntemlerle aşabiliriz. Nasıl mı? Öncelikle yaşadığımız olaylara, sıkıntılara Bakış Açımızı değiştirmekle başlayabilirsiniz!

Eminiz ki, yaşamınızda birçoksıkıntılı anlar, üzüntüler, huzursuz günler geçirmişsinizdir. Bunları aşmak, hurusuzluklardan, bunaltılardan kurtulmak istiyorsanız Hayata Güçlü Duruşunuzla devam edebilmeli, daha pozitif düşünmeye ve bunu da “Yaşam Felsefesi”haline getirmeye gayret etmelisiniz. Güzel, güneşli günleri mutlaka yürüyüş yaparak, yakın arkadaşlarınızla vakit geçirmeye gayret etmelisiniz. Güneşli havaların aynı zamanda, bedenimize olan faydalarını da unutmamalısınız.

En önemlisi de SİZ'i mutlu edecek, SİZ'e keyif verecek uğraşlara da  zaman ayırmalısınız.

Unutmayın ki SİZ değerlisiniz.

Psikolog Yeliz TORUN

        

 
Toplam blog
: 8
: 226
Kayıt tarihi
: 26.07.12
 
 

Psikolog/EĞİTMEN ..