Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Aralık '10

 
Kategori
Bilim
 

Sonbaharda, yaprak dökümünün hikmeti..

Sonbaharda, yaprak dökümünün hikmeti..
 

Yeryüzündeki canlılığı meydana getiren bütün sistemler, eşsiz yaratılışın bir sonucu olarak birbirleriyle büyük bir uyum içindedirler ve tüm canlılar disiplin içinde hareket ederler.  

Örneğin tabiat ilkbaharda yeşerip, adeta dirilirken, sonbaharın gelmesiyle birlikte bütün bu renk cümbüşü yok olup, bitkiler kurumaya yapraklar dökülmeye başlar. 

Yeryüzünde var olan tüm ağaçlar yüzyıllardır sonbahar mevsiminin gelişiyle yapraklarını dökerler. Detaylara baktığımız zaman hayretimiz daha da artar. Çünkü bitkideki hücrelerin birbirleri ile uyumlu hareketi sonucunda tüm ağaçlar zamanı geldiğinde yapraklarını dökmeye başlarlar. 

Bu ise Allah'ın üstün yaratışının, ilminin ve tasarımının göstergesidir. 

Bunu anlayabilmek için bu olayı hikmet gözüyle incelemek gerekir: Ağaçlar yapraklarını dökmeden önce, yapraktaki bütün besleyici maddeleri emmeye başlarlar. Amaçları potasyum, fosfat, nitrat gibi maddelerin düşen yapraklarla birlikte yok olmasını engellemektir. 

Ağacın bunları kolay emebilmesi için, bu maddeler ağacın orta kısmında bulunan ilikte depolanırlar. 

Ağaçların yaptıkları bu işlem, yaprak dökümü olayının sıradan bir olay olmadığını, tersine tam bir tasarım mucizesi olduğunu gösterir. 

Ayrıca ağaçların yapraklarını kış mevsimi gelmeden dökmesi de inanılmaz bir mucizedir. Çünkü kışın soğuk havada topraktaki su katılaşır ve emilmesi zorlaşır . Ağacın yapraklarını dökmesiyle birlikte su emilim ihtiyacı da azalacağından yaprak dökümü zamanı çok isabetlidir. 

Yine toprağa düşen her bir yaprakta besin maddesi bulunduğundan, mikroorganizmalar tarafından değişikliğe uğrayan besin maddeleri toprağa karışarak, ağaçlara tekrar besin olarak geri dönerler. 

Ayrıca, Yüce Allah’ın yarattığı her şeyde nasıl ki tasarım mucizesi varsa, ağaç yapraklarında da bu mucizeyi görmek mümkündür. Öyle ki Yaprakların dalda sıralanmalarında dahi özel bir matematiksel hesaplama vardır. 

Aslında, hangi bitkiyi incelersek inceleyelim, birçok olağanüstü özelliğe sahip olduklarını görür, böylece, bitkilerin yaratılışındaki sonsuz ilim ve sanata şahit oluruz. 

Hiç şüphesiz, bu ilim ve sanat, canlı cansız tüm varlıkları üstün bir hikmetle yaratmış olan Allah'a aittir. 

Şöyle bir düşündüğümüz zaman;  

Rengarenk doğanın sonbaharda solması, elbette ki Yüce Allah’ın sonsuz gücünün göstergelerinden biri.. Fakat asıl burada görmemiz gereken; nasıl ki doğa kanuna göre; bir ağaç yaprağı bile yeşerip, canlanıp bir müddet böyle korunduktan sonra toprağa karışıyorsa, insanın da bir gün gelip sonbaharının olacağı kaçınılmaz gerçek.. 

Sevgi ve ışıkla. 

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..