Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '06

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Sonbaharla barışma vakti

Sonbaharla barışma vakti
 

Eğer baharın gelişine ve doğanın yeniden canlanışına tanıklık etmek isterseniz, yakın çevrenize ve hatta yol kenarındaki bir tutam yeşilin üzerinde hayat bulan papatyaları görmeniz yeterlidir. Eğer bir yaz mesimine tanıklık etmek isterseniz, Temmuz sıcağında kendinizi birkaç dakikalığına da olsa bulunduğunuz yerden dışarı atmanız yeterli olacaktır. Yok eğer bir kış mevsiminin pamuk dokulu görüntüsünü yaşamak isterseniz, Ocak ayında bir sabah pencerenizden dışarı bakarken, lapa lapa yağan karın oluşturduğu masalsı örtüye tanıklık edebilirsiniz.

Hayır hayır! zaman hazan mevsimi, şimdi iliklerime kadar sonbaharı yaşamak istiyorum ben diyorsanız; ne yol kenarlarına bakmanız, ne kendinizi dışarı atmanız ne de pencere camını aralamanız yeterli olacaktır hazan mevsimi tanıklığına.

Ne yapmalı ne etmeli de Ekim ayının ortalarından Kasım ayının başına kadar bir yolunu bulup Yedigöllere gitmeli. Gitmeli de “Yahu biz yıllardır son bahar mevsimini yanlış tanımışız. Her gelişinde “güneş yine cimri davranmaya başladı, havalarda bulutlu, yine yağmur var, yine kış geliyor” off içimdeki bu kasvetniye” gibi sitemlerde bulunmaktan vazgeçmeli. Yedigöllere gitmeli de yıllardır mevsim olimpiyatlarında hak ettiği değeri yeterince görmeyen sonbahara itibarı iade edilmeli. Pek tabidir ki Yedigöllere de sonbahara bu itibarı kazandırdığı için büyük bir ödül verilmeli.

Gençlerin ilkbaharda, ihtiyarlarınsa son baharda daha çok aşık olduğu söylenegelir. Oysa ki Yedigöller için bunun bir önemi yoktur.

Bir gece vakti erkenden yola çıkıp, uzun süre görüşülmeyen bir sevgili, bir dostla yeniden kucaklaşmanın heyecanını duyar gibi, sabah vakti sonbaharın koynuna atılmalı.

YEDİ GÖLLER MİLLİ PARKI
1965 yılında milli park statüsüne alınan Yedigöller'e bu ismin verilmesini sağlayan yedi adet heyelan gölü bulunmaktadır. Yedigöller havzası; yoğun yağmurların, kaygan zeminin ve kuvvetli eğimin etkisiyle kayan kütlelerin, vadilerin önlerini kapaması sonucunda oluşan yüzeysel ve yer altı akışları i le birbirlerine bağlı, güneyden kuzeye 1500 m lik mesafe içerisinde sıralanan Sazlıgöl, İncegöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl (24895 m2) ve Seringöl gibi yedi heyelan gölünden oluşmuştur.

Büyükgöl burada bulunan en büyük göl olup en derin yeri 16 m bulmaktadır. Takvimlere konu olan ahşap köprüsü, iki adet seyir iskelesi etrafında gezilmesini sağlayan patikaları ve alabalık avına açılması ziyaretçilerin büyük ilgisini çeker. Her yıl sportif avlanmaya açılan bu gölde dere alası, Gökkuşağı Alabalığı, Abant Alası, Kadife Sazanı türlerinde balıklar bulunmaktadır.

Diğer önemli bir göl olan Seringöl ise Gökkuşağı Alabalığı üretiminin devamlılığını sağlamak amacı ile anaç balıkların yetiştirildiği bir yerdir. Ayrıca serin gölün çıkışına yapılan beton regületörlerle tahliye olan su Hidro elektrik santralinin çalışması sağlanmaktadır. Buradan çıkan su aynı zamanda alabalık üretme ve yetiştirme istasyonunun su ihtiyacını karşıllıyor.

2900 hektarlık Yedigöller Milli Parkı içinde kayın, meşe, gürgen, kızılağaç, karaağaç, karaçam, dişbudak, sarıçam, köknar, ıhlamur gibi ağaçlar var. Fındık, alıç, üvez türü bodur bitkileri, eğrelti otlarını ve rengarenk çiçekleri de unutmamak gerek. Her mevsim değişen renk tonlarına sahip 200'ü aşkın çeşidiyle bitki örtüsü, sabah ve akşam saatlerinde ormanın derinliklerine süzülen asil ışıklarla olağanüstü güzellikte bir renk armonisi sergiliyor. Dinlenme, gezi, piknik amaçlı gelenler olduğu kadar, botanikçiler, hatta fotoğraf tutkunlarına da rastlanan Yedigöller de doğa, ziyaretçilerine mükemmel bir görsel şölen sunuyor. Kademeli vadide yer alan yedi gölün aralarındaki çağlayanlar, seyir terasları ile görsel lezzet yöreye has özelliklerle bütünleşiyor.

Yedigöller'e giriş için İstanbul-Ankara yolunun Bolu il sınırları içindeki Yeniçağa Kavşağı'nı döndükten sonra karşınıza çıkanyol, sizi cennete götürüyor. Yaz, kış açık olmasına rağmen, 42 kilometrelik manzaralı orman yolunun ilk kilometreleri asfalt, sonraları virajlı ve stabilize durumda. Bolu kent merkezinden başlamak üzere orman içi yolculuğunuza yön tabelaları ile devam ediyorsunuz. Yedigöller havzası Bolu il sınırları içerisinde olup, Bolu'ya 42 km. uzaklıktadır. Milli Park'a Ankara İstanbul Karayolunun 152.km.sindeki Yeniçağa ve 190. km.sindeki Bolu ilinden kuzeye ayrılan yollarla ulaşmak mümkündür. kış aylarında Bolu-Yedigöller yolu kar nedeni ile kapalı olduğu için ulaşım sadece Yeniçağa-Mengen-Yazıcık Köyü istikametinde yapılır. Milli park Zonguldak iline 120 km uzaklıkta, Devrek ilçesine 60 km , mengen ilçesine 54 km uzaklıktadır.

 
Kayıt tarihi
: 12.07.06
 
 

1970 Adana doğumluyum. Marmara Üniversitesi Coğrafya Öğretmenliğini bitirdim. Türkiye'nin yedi coğra..