Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '19

 
Kategori
Dünya
 

Sonu Başı Olmayan Birlik

Değer yargıları zamana, zemine ve yönetim şekline göre değişir. Temel sağlam olmazsa insanlar oradan oraya savrulur. Başların ayak, ayakların baş olduğu dönemler olur zaman zaman. 
 
Ortadoğu insanı için, 'Her şeye üzülen ama hiçbir şeyle ilgilenmeyen insanlar.' diyor Amin Maalouf.
 
Güzel bir dünya için siyahı kaldır beyaz kalsın, kötüyü kaldır iyi kalsın. Bir toplumda yaşamanın bedeli o toplumun kurallarına uymaktır ama bu durum onlarla aynı fikirde olduğunuz anlamına gelmez, kurallar aynı fikirler ayrı olabilir. Her insan bir değil derler ama insanın kendi olmasına da izin vermezler bu toplumlarda.
 
İnsan imkanı varken çaresiz kalıyorsa, düşüncelerin imkana bağlı olmadığını anlamıştır. Dalında olgunlaştırmak gerek her şeyi, ülkemizde iyi olan şeyler fazla yaşamıyor, bu da bindiğin dalı kesmek gibi bir durum oluşturuyor. Son dönemlerdeki para akışı değil, para çıkışı ülkedeki zeminin sağlam olmadığını gösteriyor. İnsanlarda sosyal bağlılıktan çok siyasi bağlılık oluşmuş durumda. Böyle devam ettiği sürece ilerleme ve refah seviyesinde yükselme de beklememek gerekiyor, sonrasında ise dini ve ahlaki değerler başta olmak üzere çoğu alanda yozlaşma yaşanıyor.
 
Durumların koşulları bilinmediğinde o anki durumun değeri de anlaşılmaz. Oksijenin bittiği yerde oksijenin değerini anlamak gibi, hep kullanımda olduğundan farkında bile değiliz oysa çok önemlidir. Ütopik bakarsak farklı bir uygarlığın saldırması durumunda herkesin bir olması gerekirken biz halen birbirimizi öldürüyoruz. Aramızdaki sorunlar bitmedi ki gelişime gidelim, belki böyle ayrılıklar olmuş olmasaydı daha ileride olabilirdik.
 
İnsanlar doğar ölür, nesiller tükenir ama adil sisteme ulaşılamaz. Çünkü seçmeyi bilmeyen halk her seferinde belirli şeylere aldanıp seçtikleri sistemin kölesi olur. Kaybetmeden kıymet bilen insan olmayı kendinize borçlusunuzdur.
 
Durdurulamayan güç ya parçalanır ya da esneklik göstererek yön değiştirir. Çıkar gözetildiğinde yanlışlar da başlar. Günümüzde fakirleşen, borçlanan, cahil bırakılan halkın biat etmesiyle diğerlerine karşı cephe alınıyor. Kötü yöneticiler için bugün bir şey yapılamayabilir ama yeni nesil ahlaklı, vicdanlı, sorgulayan bir anlayışla yetiştirilirse gelecek için bir umut var demektir. 
 
HÜLYA ÇAKICI
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..