Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '11

 
Kategori
Siyaset
 

Sonuçlar anayasa için olabilecek en iyi sonuç

Sonuçlar anayasa için olabilecek en iyi sonuç
 

AKP'nin 330 altı kalması; yaklaşık 226, bağımsızların 33-35 aralığında olması seçim sonuçları seçenekleri değerlendirildiğinde bana göre en iyi sonuç.. CHP'nin de bu haliyle % 25 alması başarıdır. Ancak ilginç gelişmelere gebedir. 

CHP'nin ve MHP'nin yeni anayasayı engelleme siyasetini tercih etmeleri durumunda AKP ve Bağımsızların yeni anayasa için yol almalarına ilişkin sureç anayasayı belirleyecektir.
Diyarbakır Altan Tan ile birlikte seçimi tamamladı, gözüküyor bu iyi gelişme..
Anayasa sürecinde demokratikleşme yönünde bağımsızların AKP'yi zorlamaları sürecin daha ileri taşınmasına aracılık edecektir.
Ergenekoncular mecliste artık ancak etkileri zayıf kalacak; hukuki süreçleri belirsiz..
Ali Bayramoğlu önceki günkü yazısında şöyle bir tespit yapmıştı: "MHP'li ve AK Parti'nin 330'a ulaşamadığı bir meclis, kâğıt üzerinde, "görece" de olsa temsil adaletini sağlayan ve siyasi partileri anayasa hazırlığı konusunda uzlaşmaya, çoğulcu davranmaya zorlayan bir yapıda olacaktır. İlk bakışta demokratik ve tüm toplumu temsil edecek anayasa için en doğru olanı bu gibi görünmektedir." 

Böyle olacak gözüküyor ve bu tablonun sonucunu olumlu belirleyecek artık meclis dışıdır. Yeni anayasa yapma çalışmalarını yürüten insanlardır; yetmez ama evet tavrının demokratikleşme yönünde yeniden şekillendireceği aktif muhalif demokrat tutumdur. 

Ayrıca Kürtlerin şiddeti red ederek siyaset alanında var olmaya başlamaları; Gandi siyaseti sivil itaatsizlik eylemlerini tercih etmeleri askerin siyasl alandaki niteliğini varlığının sınırlarını da belirleyecektir. Bu nedenle BDP'nin tercih edeceği tutum önemlidir. 

Bu şiddet dışı, milli sorunlarının da aşılmasına aracılık edecek demokratikleşme sürecine sahip çıkmaları şeklinde bir tercih olmalıdır.
Yine de kendileri bilir. Kürtlerin temel sorunu ergenekon sorunudur bunu daha açık gördüklerinde tavırları durdukları yer şeçimlerden önceki tutumlarından farklı olacaktır. 

Seçim sonuçları AKP'yi bir seçim sonrasını daha finanse edecek kadar rahatlattığı gözüküyor. Tayyip Erdoğan milletvekili sayısını bahane ederek anayasa meselesinde yine oyalama sürecini işletebilir.
Ancak artık Demokratik Türkiye'nin zamanıdır. Alanların ve muhalefetin niteliği değişecektir. Statükocu değil "gerçek demokrasi" isteyen alanlara hazır olun... 

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..