Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ağustos '06

 
Kategori
Alternatif Enerji
 

Sonumuz ne ola ki?

Solucanlarda yüksek doruklara ulaşabilirler fakat kartalların ağzında. Kartallar kargalar gibi değildir. Onlar asaletlerinden dolayı taşıdıklarını yükseklerden aşağı bırakmazlar. Bırakacaklarsa götürüp bir kayanın üzerine bırakırlar. Kartalların ağzında yüksek doruklara ulaşıp kendini kartalların yerine koyan solucanın eskisinden daha beter duruma geldiğini izah etmeye gerek var mı?

Dünya, başkaları için zindan inşaa ettirip o zindanlarda bir mahkum olarak ömür tüketenlere şahit oldu. Yine kendi ördüğü duvarın altında kalan çok ustalar! gördü bu dünya. Lidya Kralı Krezüs’ü bilirsiniz. Zamanın filozofu Solon’ u çağırtıp ihtişam dolu hayat ve zenginliğini ona gösterdikten sonra ; Benden güçlüsü var mı diye sorar. Solon sonuna bak sen der sonuna bak. Yaşayan ihtişam hakkında hüküm verilemez. Bu sözleri beğenmeyen Krezüs koca filozofu zindana attırır. Bir süre sonra Pers Kralı Kuraş’ ın saldırısına uğrayan Lidya kralı esir edilir. Her şeyi elinden gitmiştir. Nerdesin Solon diye feryat etmektedir. Kimdir bu solon diye sorarlar Krezüs’ e der ki; ülkemin filozofudur. Saraya çağırıp sahip olduğum ihtişamı gösterdiğim zaman bana, sonuna bak demişti. Onun haklılığını şimdi anladım...

Genç Osman’ın Yedikule Zindanlarına götürülürken söylediği son sözlerini bilmeyen var mı? O da “Hey ağalar görün halimi daha düne kadar koca mülkün padişahıydım şimdi ne haldeyim diyordu. Malazgirt’ e giderken Alpaslan’a haber gönderip demediğini bırakmayan Bizans İmparatoru Diyojen’ in içerisine düştüğü acizliği hatırlarsınız. Alpaslan onu affetmiş ve memleketine göndermişti. Fakat herkes Alpaslan olmayabilir.

Şu dünyanın haline bakınız ki ne efendi efendi olarak, ne de köle köle olarak yaşayıp öleceğini bilemiyor. Akşam aziz yatan sabah zelil uyanabiliyor. Akşam zelil yatan sabah aziz kalkabiliyor. Ne oldum deme ne olacağım de öğüdüne hangi kulak duyarsız kalabilir ki?

Yıldırım Bayezit’ in hızını kesen aksak Timur değil midir? Bir Molla Kasım gelip Yunus’ u bile sigaya çekmemiş midir? Bu dünya iki padişaha dar, bir padişaha geniş diyen Koca Yavuz bir şirpençeyle baş edememişti. Zindana atılan Yusuf elverir ki güzelliğini bozmasın. Güzele güzel yaşamak yakışır. Kibir ve gururun bir bedende toplandığı Karun biriktirdiği mallarıyla birlikte yerin dibine geçmemiş, Gün gelmiş Yusuf zindandan çıkıp ta Mısıra Sultan olmamış mıydı?

Sular çekilip balıklar ölünce, karıncalar ziyafet çekermiş. Boşuna mı etme bulma dünyası demişler bu dehre. İnsanlık tarihi bu gibi hadiselerin binlercesine şahittir. Yerken içerken, konuşurken susarken, sarayda sefa sürüp, zindanda cefa çekerken, yaşarken hatta ölürken bile hesap verebilme kaygı ve yüceliğini elden bırakmamak gerek. Hani ne demişler ‘keser döner sap döner, bir gün hesap döner’ Döner mi döner. Yanlış hesap Bağdat’ tan geri döner, hatta mezardan bile . Şimdiye kadar böyle olmuştur şimdiden sonra da.

Makam mevkii, mal mülk, itibar şan şöhret şeref...gün gelir hepsi biter. İnsan dediğin bir tahta tabuta biner gider. Gider amma N. Fazıl’ ın dediğini de unutmamak gerek:

“Son gün olmasın dostum çelengim top arabam,

Alıp beni götürsün tam dört inanmış adam”

İnanmışa yakışır bir şekilde yaşayıp, inanmış adamların omuzuna layık bir şekilde de gidebilmek dileğiyle.

 
Toplam blog
: 574
: 922
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Samsun Yazarlar Derneği (Kurucu) Başkanı. 12 kitabı neşredildi. Türk Güreşinin Sembol ismi Yaşar ..