Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '18

 
Kategori
Sinema
 

Sophie’s Choice

Sophie’s Choice
 

Alan J. Pakula’nın yönetmenliğini yaptığı 1982 yılı yapımı çok başarılı bir film Sophie’s Choice ya da Sophie’nin Seçimi. Aralarında bir de Oscar olan çok sayıda ödül kazanmış ve Villiam Styron’ın aynı adlı romanından beyazperdeye uyarlanmış.
 
Stingo (Peter MacNicol) isminde genç bir yazar kitabını yazabileceği uygun bir yer arayışı sonucunda Sophie (Meryl Streep) ve Nathan’la (Kevin Kline) komşu olur. Kısa sürede ikisi ile de kaynaşacak, yakın dostluklarını kazanacak hatta Sophie’ye aşık olacaktır.
 
Stingo’nun ilk ayrımına vardığı şey birbirlerini deli gibi seven Sophie ve Nathan’ın sık sık kavga etmeleridir. Stingo, birçok başka gizem gibi bu kavgaların nedenini de daha sonra öğrenecektir. Zaman zaman flashback’lerle Sophi’nin geçmişine yolculuk yaptıran film Nazi Almanyasının dünyaya yaşattığı en büyük kötülüğü de sık sık hissetirecektir. Bir dönem Yahudi kimliğinden ötürü Nazi toplama kamplarına atılmış ve oradaki herkes kadar acı çekmiş Sophie’nin yaşadığı en büyük acı ise faşizmin kendisine dayattığı iki çocuğundan ancak birisini kurtarabileceği bir seçimle baş başa kaldığı süreçtir. Ama bu seçim Sophie’nin karşılaşmak zorunda kaldığı ne tek seçimdir ne de hayatına yön veren tek gizem. Hayat dolu, karizmatik, yakışıklı, romantik Nathan, Sophie’nin elinden tutmuş yalansız bir aşkla onu sevmiş ve epeyce de yalanının olduğu bir dünyada yaşama tutunmasını bir nebze de olsa başarmıştır.
 
Sophie rolüyle müthiş bir oyunculuk sahneleyen Meryl Streep bu performansıyla Oscar ödülünü kazanmıştır. Fakat sadece onun bu ödüle layık görülmesi asla ve asla yönetmenin ve diğer oyuncuların daha az başarılı olduğu anlamına gelmemelidir. Zira Nathan rolünü canlandıran Kevin Kline da, Stingo’yu canlandıran Peter MacNicol de son derece başarılıdır bu filmde. Özellikle üçünün de aynı anda yer aldığı dostluk kareleri filmin can yakan Nazi hatıralarından inanılmaz bir biçimde uzaklaştırır izleyiciyi.
 
Filmin Künyesi
Yönetmen : Alan J. Pakula
Senaryo: William Styron, Alan J. Pakula
Oyuncular: Meryl Streep, Kevin Kline, Peter MacNicol
Yapım Yılı: 1982
Süresi: 2 saat 37 dakika
 
Toplam blog
: 18
: 64
Kayıt tarihi
: 16.10.11
 
 

Dergilerden, Filmlerden blog yazarı   ..