Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '07

 
Kategori
Güncel
 

Sorular, hassasiyetler

Sorular, hassasiyetler
 

'Sayın Abdullah Gül cumhurbaşkanı adayı olduğunda, anında Siirt seçimine kadar 'vekaleten' yaptığı başbakanlığı hatırlayıverdik.

Öyle geliyor ki, Abdullah Gül Bey Türk siyaset tarihine adının önünde 'Vekaleten' nitelemesi ile yazılacak. Çünkü, uzlaşmacı, sakin, vs... sıfatları yanında gölge gibi peşini bırakmayan Recep Tayyip Bey'in vekilliği damgası da -eğer çıkarsa- kendisiyle birlikte Çankaya köşküne yerleşecek ve ülkenin huzursuzluklarına çanak tutacak.

Sadece, bu zihniyeti Çankaya'da görmek istemeyenler değil, zihniyeti orada görmekten zafer hazzı duyacak olan kesim de aynı hisle kendisini değerlendirecek ve beklenti içine girecek.

Bir görev adamı sıfatıyla, şu anki hükümetin önceki cumhurbaşkanından geçiremediği bir takım yasaların önündeki seti kaldırması beklenecek. Recep Tayyip Bey'in hareket alanını genişletmekle yükümlü biriymiş gibi algılanacak.

Ortada bir gerçek var ki, kendisi bu damgadan kurtulmak istese bile, adaylığını isteyen, bir anlamda emri vaki olarak önüne koyan çevrelerle ilişkileri aynı samimiyette sürdüğü sürece, bu çevrelerin 'vekaleti' görevi de devam edecek.Ve pek tabii, ülkedeki kamplaşmaya kendince önemli katkıda bulunmuş olacak.

Zaten pek çok insanda 'sürpriz yaş günü partisine çevrilen adaylık sürecinde dağın (!) fare doğurduğu ve öyle sürpriz falan olmadığı' fikri de bu olasılık üzerinde şekillendi.

Sayın Gül, sözkonusu zihniyetin 'görev adamı' olmasaydı, bu teklifi baştan kabul eder miydi? Onun da içinde, Recep Tayyip Erdoğan'ınki gibi 'yüksek sesli' olmasa da bir sistem kavgası yok muydu?

Kendini, geçici dönemlerin 'idare eden' adamı gibi tanıtmış olan Sayın Gül'ün inisiyatif kullanbileceğine ya da kullanırsa nelere vesile olabileceğine nasıl kuşkuyla bakılmasın?...Her iki şekilde de aslen yaşanan yine bir çeşit 'vekalet', görev adamlığı değil midir?...'

Birinci adaylık sürecinde yaşananlarda aklımdan geçen düşüncelerdi bunlar. Paylaşmıştım. Bakıyorum da pek bir değişiklik olmamış sürecin gidişinde ve kafalarda yanıt bekleyen sorularda.

Bugün adaylığı, seçilmesi nerdeyse kesinleşmiş olan Sayın Gül, bu soruları kafalardan nasıl silecek? Silebilecek mi?..

Onu gerçekten de hassas zamanlar bekliyor...
 
Toplam blog
: 146
: 1061
Kayıt tarihi
: 05.12.06
 
 

Hep yazmak istedim. İnsan düşüncelerini yazıya dökünce kendi başınadır çünkü, kaygısız, katıksız ..