Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '14

 
Kategori
e-Ticaret
 

Sorularla e-ticaret sitelerinin fiziksel mağazalara göre cezbedici yönleri

Sorularla e-ticaret sitelerinin fiziksel mağazalara göre cezbedici yönleri
 

Elektronik Ticaret


E-ticaret işletmelerin internette ticaret yapabilmelerini sağlayan yazılımlar bütünüdür. İlk defa 2000'li yılların başlarında ortaya çıkmıştır. Teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygın bir şekilde kullanılması ile popularitesi her geçen gün hızlı bir ivme ile artmaya devam etmiştir. Bir çok işletme işini internete taşımıştır. Peki e-ticaret sitelerinin fiziksel mağazalara göre cezbedici tarafları nelerdir ?

İlk defa 2001 yılında bu sektöre giriş yapmış olan ve 10 binlerce e-ticarete sitesini Türkiye'ye kazandıran Neticaret'in uzmanları ile yaptığımız röportajda bu sorunun cevaplarını aradık.

1. İşletmeler sizce neden e-ticaret sitesi açıyor ?

İşlerini internete taşıyarak daha fazla kullanıcıya hitap edebiliyorlar. Sadece bulundukları bölgedeki ve mağazalarına gelen kullanıcılara hitap etmek yerine tüm Türkiye'ye hatta tüm dinyaya kendi siteleri üzerinden ürün satışı gerçekleştirebiliyorlar. Bu sebeple e-ticaret yönelim oldukça fazla.

2. E-ticaret sitesi açmak maliyetli değil mi ?

Bütün yazılım, donanım, tasarım, güvenlik ekipmanlarını bir araya getirerek ayrı ayrı uzmanlarla çalışıldığı taktirde sorunuzun cavabı evet. Ancak internette ticaret yapılabilmesi için geliştirilmiş olan profesyonel e-ticaret paketleri bulumnmakta. Bu paketler sayesinde anahtar teslim bir şekilde açılan e-ticaret siteleri üzerinden güvenli bir şekilde online satış işlemleri gerçekleştirilebiliyor.

3. E-ticarette satışlar nasıl arttırılıyor ?

E-ticaret siteleri açıldıktan sonra ürünler eklenmeye başlıyor ya da xml ürün entegrasyonu özelliği var ise tedarikçi firmaların ürünleri toplu bir şekilde eklenebiliyor. Yapılan bu işlemlerin sırasında sitenin bilinirliliği artmaya başlıyor. Ancak bilinmesi gereken bir şey var. Üzerine düşülerek ilgilenilmeyen siteler üzerinden satışlar bir süre sonra sahipsiz siteler arasına girebiliyor. E-ticaret sitelerinde satışların arttırılabilmesi için ise arama motoru optimizasyonu, arama motoru reklamcılığı, sosyal medya optimizasyonu, toplu mail gönderimi, site içi içerik yönetimi gibi konuların üzerine düşülerek ve uzmanları ile çalışılarak siteye gelen kullanıcı sayıları oldukça hızlı bir şekilde artttırılabiliyor. Bu durumda paralel olarak satışların artmasına sebebiyet veriyor.

4. Ücretsiz bir şekilde e-ticaret sistemi kuramaz mıyım ?

Oldukça düşük maaliyetlerde ve ücretsiz olarak yapılabilen e-ticaret sistemleri bulunmaktadır. Bu sistemler üzerinden online satış gerçekleştirilebilir ancak alınamayan güvenlik önlemlerinden dolayı ileride ciddi sıkıntılar ile karşı karşıya kalınabilir. Bu sıkıntıların başında maddi kayıplar ve hukuki işlemler gelmektedir. 

5. E-ticaret sitelerine ne kadar ürün eklenebilir ?

Fiziksel mağazaların büyüklükleri ve mağazaya yerleştirilebilecek ürün sayısı bellidir. Çok fazla çeşitliliğe gidilemez. Sanal mağazalarda ise sınırsız sayıda ürün eklemesi yapılabilir. Çeşitliliğin bol olması ve ürün sayısının fazlalığı daha fazla kitleye hitap edilmesine sebebiyet vermektedir. Bu durum doğal olarak satışları olumlu etkileyen faktörler arasındadır. Fiziksel mağazalarda ürün sayısının artıırılabilmesi için mağazaların büyütülmesi ve ciddi bir bütçe ayrılması gerekmektedir. Sanal mağazalarda ise böyle bir sıkıntı ortadan kaldırılmıştır.

6. Müşteriler neden e-ticaret sitelerinden ürün alıyor ?

Aslında bu soruyu sizlerde cevaplayabilirsiniz. Biraz önce çeşitlilikten bahsetmiştik. E-ticaret sitelerinde istenilen sayıda ürüne ve çeşide ulaşılabiliyor. Bunun yanında alınan ürün için herhangi bir mağazaya gitmeye gerek kalmıyor. İşletmeler 12 saatlere kadar inen sürelerde ürünlerinizi sizlere teslim ediyor. Özellikle çalışan ya da aradığı ürünü mağazalarda bulamayacağını bilen tüketiciler e-ticaret sitelerinden alışveriş yapıyor. Aynı zamanda kampanya ve indirimlerde tüketicileri cezbediyor.

Sonuç olarak sanal mağazalar (e-ticaret siteleri) hem bütçe, hem çeşitlilik hem de daha fazla kitleye hitap etmesinden dolayı işletmelerin en öncül tercihleri arasında yer almaktadırlar. 

 
Toplam blog
: 77
: 1165
Kayıt tarihi
: 07.01.14
 
 

CEO - GSM İletişim ..