Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '20

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Sorumluluk Mu? Kontrol Mü?

Sorumluluk almak ihtiyaçtan ortaya çıkan bir olgudur. İçinde sahip çıkmak, korumak gibi özelliğinden dolayı şefkati de barındırır. Kontrol etmek ise onu hep aynı düzen içinde tutmaya çalışmaktır. Kontrol edeni yorarken, kontrol edilenin de kendi doğal gelişimine engel olur.
 
Sorumluluk almak kendine düşeni yapabileceğine inandığın, yapabileceğin şeyleri üstlenmek ve bu konuda çabalamak iken, kontrol etmek kendi sınırlarınla karşı tarafın sınırlarını aşıp, karşısındaki kişiye kendisi olabilme şansını tanımamak ve bunun farkında bile olmamaktır.
 
İnsanlar birinin sorumluluğunu aldığında o kişiyi satın aldıklarını zannedip kontrol etmek istiyorlar. Aile içindeki çatışmada bu noktada başlıyor, sorumluluk aslında temel ihtiyaçların belirli bir noktaya kadar sağlanması olmalı. Sorumluluğumuzun nerde bittiği konusunda eğitimli olmalıyız.
 
Kimse kimsenin sorumluluğunu almak istemez almışsa mecburiyettendir, kontrol etmek istemekse onun zekasını hiçe sayıp sömürmektir.
 
Sorumluluğunu almak sorumluluk getirir, kontrol edip etmemek kişinin tercihidir. Kontrol ediyorsak egomuz devrededir.
 
Bir kişinin sorumluluğunu almak o kişiye kendisini değersiz ve işe yaramaz hissettirebilir, bir kişiyi kontrol etmeyi istemek ise kişinin kendi değerlerini yok eder. Aslında ikisi arasında da pek fark yok, her ikiside kişiye kötü hissettirebilir.
 
Sorumluluk duruma göre olması gerekendir, kontrol egodur. Hepimiz dünyaya ve insanlığa karşı sorumluyuz kontrolun de nelere yol açtığını görüyoruz.
 
Sorumluluk almakta karşıdaki kişinin kendi yaşam sorumluluğuna müdahale yoktur. Kendisi ile ilgili son kararı kendisi verir diğer kişi sadece onu yönlendirip yardımcı olur. Ama kontrolde neredeyse her kararı kontrolu ele geçiren alır diğer kişi pasif kalır, pasif kalan kişide özgüvenini zedeler.
 
Evrensel düşünecek olursak otorite kavramı doğuyor. Sorumluluk alıyorum, kontrol etmeliyim mantığında işi kontrol edebilirsiniz ama insanı bir yere kadar kontrol altına alabilirsiniz. Farkı yok aslında işi veya insanı belli bir kötü zamana kadar kontrol altında tutarsınız. Sorumluluk ise kişinin kötü zamanına kadar sürer. Kontrol etmek bencillik, sorumluluk almak erdemdir.
 
Hangisini yaptığından önemlisi niyetindir. İyi niyetli bir kontrol, kötü niyetli bir sorumluluk almadan daha iyidir.
 
HÜLYA ÇAKICI
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..