Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Aralık '07

 
Kategori
Felsefe
 

Sorumsuzluk mümkün müdür?

En geniş anlamıyla “Sorumluluk, yapılan bir işin sonuçlarından, yapanın(olumlu veya olumsuz) etkilenmesidir”

Etkilenmeme gibi bir durumun olamayacağını, Fizikçi Sir Isac Newton şöyle ifade etmiştir;

“Her etki kendisine eşit ve zıt yönde bir tepki oluşturur” Bu kural daha sonra “Determinizm(Belirlenimcilik, Gerekircilik) yasası/ilkesi/prensibi seklinde tanımlanmış olup, Sosyal yaşamda “Herkes ektiğini biçer ve hak ettiği konumdadır” seklinde ifade edilir. Adaleti sağlayıcı bu yasa on binlerce yıllık Karma Yasasının temelidir. Kuran’da “Kimseye kıl kadar haksizlik yapılmaz” ayetiyle yer almıştır.

Akla, “Sorumsuzluğun söz konusu olmadığı bir mekân var mıdır? gibi bir soru gelebilir.

Siz de “Niçin olmasın? Eğer Determinizm ilkesi yürürlükte olmadığı bir mekân varsa pekâlâ mümkündür” diyebilirsiniz.

Peki, Determinizm ilkesinin uygulanmadığı bir mekân, boyut var mıdır? HAVET. Determinizm ilkesi, Kuantum mekaniğince, atom altı boyuttaki olaylarda, doğrulanamamaktadır. (Daha doğrusu 2005 yılına kadar doğrulanamamaktaydı. Yazının devamında ayrıntılı bilgi verilecektir) Uygulanamadığı için de, yerine Tesadüfîlik ilkesini getirilmiştir. Peki, bu durumda "Atom altı boyuttaki olaylarda sorumluluk yoktur" diyebilir miyiz? Evet, cevabi mantıklı gelse de cevap HAYIR’DIR. Sorumsuzluk, Kuantum mekaniğince, atom altı boyutta da mümkün görülmemiştir. Çünkü Atom altı dünyada gözlemlenen her şey, en basta gözlemciden kaçınılmaz olarak etkilenmektedir. Kuantum Fiziğine göre GÖZLEMCİ, OLAYIN AYRILMAZ BİR PARÇASI VE AKTÖRÜDÜR.

Peki, etkileyerek üzerinde değişikliklere yol açtığınız bir şeyde, sorumluluğunuz olmaması mümkün müdür? Elbette HAYIR.

O halde Determinizm’in geçerli olmadığı Atom altı boyutta dahi sorumsuz bir GÖZLEMCİ olmak mümkün değildir. (Kaldı ki Nobel ödüllü Ge-rard Hooft, 2005 yılında sonuçlandırdığı 10 yıllık araştırması ile Tesadüfîliği savunan Kuantum Fizikçilerinin dayanak gösterdiği “Tesadüfîlik ve Belirsizlik prensiplerini” çürütmüş ve Atom altı boyutta da Determinizm ilkesini geçerliliğini ispat etmiştir. Hooft, "Bir parçacığın nerede ve ne hızla hareket ettiğini" ayni anda tespit etme olanağı sağlayan bir model geliştirmiş ve bir atomun 43 saniye sonra nerede ve ne hızda hareket etmekte olduğunu önceden bilme kapasitesine ulaşmıştır)

Görüleceği üzere gerek Newton gerekse Kuantum Fiziğine göre bir cismin/taneciğin, her ne yapıyorsa, yaptığından etkilenmemesi, SORUMSUZ OLMASI ASLA MÜMKÜN DEĞİLDİR.

Bu kural gereğince sosyal yaşamda “Her birey ve Ulus ektiğini biçer ve hak ettiği konumdadır” O halde Türk Ulusu ve onun bir ferdi olarak, her ne haldeysek, Deterministik olarak hak ettiğimiz, kesindir. Kendimizi günahsız Kader kurbanları olarak göremeyiz. Durumdan şikâyete hakkımız yoktur. Şimdimizi ve yarınlarımızı değiştirmek için bir an önce harekete geçmekten başka seçeneğimiz yoktur.

Sevgilerimle.

Not–1:Nedensellik/Kozalite ilkesi/yasası: “Sebep-Sonuç” prensibi olarak da bilinir. Her olayın bir nedeni olduğunu ve sebeple etki arasında bağlantının zorunluluğunu dile getirir.

Not–2:Belirlenimcilik (Determinizm/Gerekircilik) ilkesi/Yasası: “Ne ekersen onu biçersin” yasası olarak da bilinir. Evrende olup biten her şeyin, nedensellik bağlantısı içinde belirlendiğini kabul eder. Gerek doğa olayları gerekse insana ait olgular için, "Her şey kendinden önce cereyan eden başka olay veya olaylar tarafından hazırlanmıştır" der ve olayların bir sebep-sonuç zincirinden ibaret olduğunu ileri sürer. Evrenin ve insanin şimdiki durumunun onun gelecekteki oluşumlarını da bilmeye imkân sağladığını varsayar. Determinizm terimi ilk defa Kant tarafından kullanılmıştır. Laplace 1812 de "Olasılıkların çözümsel kuramı" isimli eserinde bu varsayımı benimsemiş ve Evrenin ideal bilgisine ulaşılabileceğini ileri sürmüştür)

 
Toplam blog
: 67
: 4845
Kayıt tarihi
: 11.12.06
 
 

Ayrik otu tohumu ekip, buğday imajinasyonu yaparak, Buğday  hasatı yapabilir misiniz? Her ne ..