Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sorunların Kaynağı Nedir?

 Zihnin doğası hakkında bir sürü şey söyleniyor. Zihnin doğası Hindistan ya da doğu ülkelerinin geleneği değildir. Her insan hangi ülke de doğmuş olursa olsun doğduğu andan itibaren zihne sahiptir. 

Örneğin günlük yaşantınızda işleyen göreceli zihindir. İlişkilerimiz ters gittiğinde çoğunlukla aile, arkadaşlar ya da toplumu suçlarız. Bu bir yanılgıdır. Sorunların kaynağı tamamen farklıdır. Bu yanılgıya sebep olanların birisi cehalet/bilgi eksikliği diğeri ise bağımlılıklar dır. Bu ikisini zihnin yöneticileri olarak düşünürsek Cehalet için Genel Müdür, Bağımlılıklar için ise Direktör diyebiliriz. Maalesef bu ikisi fiziksel ve zihinsel olarak yaşadığınız sorunların kaynağı. Kendi deneyimlerinize bakarak bunu doğrulayabilirsiniz.

Genel müdür ile Direktörün neler yaptığından haberimiz olmadığında çözümü “Mutlu değilim, onu bir daha görmeyeceğim; Mutlu değilim, daha büyük bir eve ihtiyacım var; Mutlu değilim, daha iyi bir arabaya ihtiyacım var.” söylevlerin de arayarak ya da çözümün para olduğunu düşünerek gerçek problemden uzaklaşırız. 

Aslında çoğumuz, gerçek mutluluğun maddi rahatlığın ötesinde bir şey olduğunun farkında ve nefes, yoga ya da başka bir manevi yolculuğu takip ediyor. Eminim  bu uygulamaların yetersiz kaldığını düşündüğünüz anlar da oldu. Bunun sebebi tutumunuz. Hangi manevi uygulamayı uyguluyorsanız uygulayın, doğru tutum çok önemli. Doğru zihinsel tutum ve doğru görüşe sahipseniz, doğru zihinsel tutumun sizi yanlış yolda yanlış hedefe nasıl yönlendirdiğinin farkında olarak ilerlersiniz. (Bir önceki yazıma göz atın) 

Sosyal teoride, ekonomide, enflasyonda vb. gibi birçok konuda çok bilgiliyiz. Fakat ne yazık ki entelektüel bilgiler insan sorunlarını çözme konusunda çok başarılı olamıyor. Zihinde neler olup bittiğini bilinçli olarak farkına vardığımızda bilinçaltının derinliklerinde sürekli değişen bir döngüler fark edilebilir hale gelir. Bazılarımız bu döngülerin de farkında olmasına rağmen bu döngülerin ötesine gidemiyor. Çünkü dış dünyanın mutluluk getirmediğini entelektüel olarak bilmemize rağmen en derinlerde aksini düşünüyoruz. En derinlerde neler olduğu bilirsek daha kolay değişip dönüşebiliriz. 

En derinlerde neler olduğunu keşfetmek konusunda meditasyon uygulamaları çok başarılı. Geçenlerde bir buçuk ay süresince meditasyon inzivasındaydım. Oradayken en derinlerdeki düşmanca fikirlerimle yüzleştim ve bu fikirler başkalarında en çok krite ettiklerimdi. Uzun zamandır kendime çalıştığım halde zaman zaman tepkisel olmamın sebebi de buydu. Normal yaşantımı sürdürürken ne yaparsam yapayın egom beni bir şekilde bu bilgiden uzaklaştırmıştı. 

Sorunun ne olduğunu bilseniz dahi en derinlerdeki kaynakla yüzleşmedikçe onunla ilgili bir şeyler yapmak kolay olmaz. Kendi en derinlerinizde neler olduğunu gördüğünüzde diğerlerinin de neyi neden yaptığını anlamak, hoşgörü ve anlayış göstermek daha kolaylaşır. Aksi takdirde şirketinizin Genel Müdürü olan Cehalet ile Direktörü olan Bağımlılıklar sizi yoldan çıkartmaya devam edecekler. 

İnşallah günün birinde her birimiz tüm acılarımızın sebebini bulur, mutlu olmak için kendimize bir sürü sebep yaratırız. 

Her Daim Sevgi ve Işıkla

Sibel KAVUNOĞLU

 

KAYNAK: Lama Yeshe wisdom Archive

 

 

 
Toplam blog
: 615
: 248
Kayıt tarihi
: 09.11.10
 
 

Geçmişte finans sektöründe ağırlıklı olarak iyileştirme ve geliştirme projelerinin hayata geçiril..