Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '12

 
Kategori
Güncel
 

Sorunsuz fener alayı!

Sorunsuz  fener alayı!
 

Sorunsuz  fener alayı!

Beykoz, sabah vakti başlayıp akşam saatlerine kadar süren farklı etkinlikler ile 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı!

Sabah saatlerinde resmigeçit töreni ile başlayan kutlamalar, öğlen vakti Akbaba Köyü’nün geleneksel kutlaması ile devam ederek, akşam saatinde ise üç farklı grubun katıldığı fener alayı ile sona erdi.

Beykoz’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlaması, sabah saatlerinde Beykoz Çayırı’nda yapılan resmi tören ile başladı. Akbaba Köyü’nün geleneksel olarak 89 yıldır gerçekleştirmekte olduğu ve öğlen saatlerinden başlayıp gün kararıncaya kadar devam eden kutlama ise, akşam saatlerinde yerini meşale grubuna bıraktı.  CHP Beykoz İlçe örgütünün de ayrı bir organizasyon altında üyeleri ile birlikte dahil olduğu fener alayına; yine bağımsız olarak Beykoz Vakfı tarafından düzenlenen Cumhuriyet kutlamasına katılan vatandaşlar da eklenince; oluşan kalabalık grup, hep birlikte Beykoz İskele Meydanı’na kadar yürüdü.

Beykoz Çayırı’nda resmigeçit töreni

Beykoz Çayırı’nda sabah saat 10: 30’da başlayan resmi kutlamaya, Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem katıldılar.

Sunuculuğu Atatürk İlköğretim Okulu öğretmeni Yeter Usta ile Anadoluhisarı Ticaret Meslek Lisesi Edebiyat öğretmeni Murat Tunç tarafından yapılan resmi merasim, İstiklal Marşı’nın okunması ve göndere bayrak çekilmesi ile başladı.

Törene katılan okullar, Paşabahçe Ahmet Ferit İnal Anadolu Lisesi bando takımı eşliğinde resmigeçitlerini yaptılar. Öğrenciler tarafından okunan şiirlerin ardından ise, Beykoz Kaymakamı Süleyman Erdoğan, günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.

Süleyman Erdoğan: Cumhuriyet’in nasıl kurulduğunu unutmayın!

Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Cumhuriyet’in, düşman işgalinden kurtulmak anlamına geldiğini ve aynı zamanda bir yönetim biçimi olduğunu ifade ederek, tören alanında bulunanlara; “ Cumhuriyet’in nasıl kurulduğunu unutmayın!” şeklinde seslendi. Cumhuriyet rejimine göre, ülkede yaşayan herkesin “ hür ” olduğunu kaydeden Beykoz Kaymakamı, sözlerinin devamında, “ Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’ü rahmet ile andığını” da belirtti.

Erdoğan, birlik ve beraberliğin korunmasının önemine vurgu yaptığı konuşmasında, vatandaşların bayramını da kutladı.

Ödüller dağıtıldı.
Bayram Yıldız yönetimindeki Beykoz Belediyesi Halk Oyunları ekibi tarafından sunulan folklor gösterisinin ardından ise 29 Ekim münasebetiyle şiir, resim ve kompozisyon yarışmasında derece alan öğrencilere hediyeleri verildi.

Törende, ayrıca yapılmış olan Cumhuriyet Koşusu’nda dereceye giren öğrenciler de hediyelerini aldılar.

Katılım düşüktü.
Vatandaş bazında katılımın düşük olduğu gözlenen etkinliğe, protokol olarak İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Tülay Çik, Baş Savcı Nuh Mete, Beykoz Belediye Meclisi Başkan Vekili Birzat Mermer, AK Parti Beykoz İlçe Başkanı Adem Sefer, İlçe Milli Eğitim Müdürü Nazmi Yekrek, Belediye Başkan Yardımcıları Metin Torun, Nevin Çalışkan, Hanefi Dilmaç, Beykoz Jandarma Komutanı Yüzbaşı Kadir Kalaycı, Muhtarlar Derneği Başkanı Cavit Gül,  İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Serkan Öcalmaz, bazı muhtarlar, STK temsilcileri, Meclis üyeleri ve görevli öğrenciler ile az sayıdaki vatandaş katıldı.

Muhalefet yoktu.
Resmi törende, Beykoz’daki diğer siyasi partilerin temsilcilerinin ise yer almadıkları görüldü.  

Akbaba Köyü geleneksel Cumhuriyet kutlamaları
Akbaba Köyü’nün Cumhuriyet’in ilân edilişinden bu yana gerçekleştirdiği belirtilen bayram kutlamalarının hazırlıkları ise sabahın erken saatlerinde başladı.

Her yer kırmızı- beyaz!
Tören Tertip Komitesi tarafından neredeyse her köşesi bayraklar ile süslenen Akbaba Köyü, kırmızı-beyaz renklere büründü.

Akbaba Köyü Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, kutlama çerçevesinde tören alanında hazırlanan ve sıcak servis yapılan tulumba tatlılarını yedikten sonra, Beykozlu sanatçı Memoli’nin çaldığı 10. Yıl Marşı başta olmak üzere, çeşitli marş ve şarkılar ile coştular.

Atatürk’ün sevdiği şarkılar canlı müzik eşliğinde…
Kutlamalar kapsamında, Ali İhsan Fasıl grubu tarafından ise, Atatürk’ün sevdiği şarkılar canlı performans olarak misafirlere sunuldu.

CHP Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de katıldı.
Akbaba Köyü’nün geleneksel Cumhuriyet Bayramı kutlamasına Beykoz CHP İlçe Örgütü Başkanı Hızır Yılmaz bazı Yönetim Kurulu üyeleri ve Belediye Meclis üyeleri ile birlikte katılırken, Birinci Bölge Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt de kutlamada hazır bulunanlar arasındaydı.

Hızır Yılmaz, bayrak dağıttı.
CHP İlçe Başkanı’nın burada vatandaşlara bayrak dağıttığı görüldü. Marşlara da eşlik eden İlçe Başkanı Yılmaz, tören alanında hazır bulunanların Cumhuriyet Bayramı’nı tek tek tebrik etti.

Başka siyasi parti yoktu.
Akbaba Köyü’nde düzenlenen geleneksel ve bağımsız etkinliğe CHP dışında başka bir siyasi parti katılımının olmadığı gözlendi.  

Akşam saatlerinde fener alayı
Akbaba Köyü, geleneksel Cumhuriyet Bayramı’na son noktayı ise, Beykoz Yalıköy Pazar Yeri’nden başlayıp Beykoz İskele Meydanı’na kadar devam eden meşale alayı yürüyüşü ile koydu.

Muhtar Yüksel Kılıç yönetiminde Akbaba Köyü’nden konvoy halinde Yalıköy’e gelen köylüler, ayrı bir grup olarak bir meşale alayı oluşturmuş bulunan CHP grubu ile aynı yerde toplandı.

CHP, parti bayrağı kullandırtmadı.
Yürüyüş öncesinde, CHP İle Başkanı Hızır Yılmaz’ın, “ Parti bayrağı taşımıyoruz; bu bayram hepimizin” dediği ve partilileri yürüyüş sırasında CHP bayrağı kullanmamaları yönünde uyardığı görüldü.

Sloganlar attılar.
CHP’li grup, yürüyüş boyunca, “ Türkiye laiktir, laik kalacak”,“ Mustafa Kemal’in askerleriyiz,” şeklinde sloganlar attı.

Beykoz Vakfı meşale grubu da katıldı

Her iki grup da, Beykoz Vakfı’nın olduğu alana kadar yürüdüler. Burada bu gruplara, yaktıkları büyük bir meşalenin etrafında tur atarak, marşlar okuyan Vakıf öğrencileri ve aileleri de alkışları ile destek verdiler.

Üç grup da Beykoz İskele Meydanı’na kadar ilerledi.

Yol boyunca kendilerine kornaları ile eşlik eden araçların geçişine engel olmamaya özen gösteren fener alayı, varış noktası olan Beykoz İskele Meydanı’na vardığında ise, CHP İlçe Başkanı Hızır Yılmaz tarafından saygı duruşuna davet edildi.

Etkinlik, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, herhangi bir konuşma yapılmaksızın, alkışlar ve sloganlar eşliğinde sonlandı.

Polis, güvenlik önlemi aldı.

Yürüyüş boyunca Beykoz polisi de, güvenlik gerekçesi ile yürüyüş alayına eşlik etti.

Haber: Arzu Başlantı

arzubaslanti@yahoo.com

 
Toplam blog
: 230
: 1315
Kayıt tarihi
: 26.08.12
 
 

Doğum yeri: Berlin Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu (Bölüm ve fakül..